Top Filme Documentare 2017

Top Filme Documentare 2017

Anul 2017 a fost un an foarte interesant pentru genul de filme documentare, cu o varietate mare de subiecte si cu unele dintre cele mai captivante si provocatoare filme pe care le-am vazut in ultimii ani. Aici va prezentam 8 documentare de top din 2017 in diferite categorii, impreuna cu o scurta descriere a fiecarui film.

Top 2: Documentare politice

Icarus

Icarus este un documentar de investigatie care expune dopajul in sport, in special in cazul sportivilor rusi. Regizorul Bryan Fogel a avut acces nemijlocit la principalii protagonisti ai acestui scandal, oferind astfel o viziune unica asupra masurilor disperate si infractiunilor continue care se petrec in lumea in competitiile sportive.

An Inconvenient Sequel: Truth to Power

An Inconvenient Sequel: Truth to Power este continuarea, la 11 ani distanta, a documentarului An Inconvenient Truth din 2006, care l-a avut pe Al Gore ca protagonist. Filmul prezinta evolutia discursului lui Gore referitor la schimbarile climatice si la modul in care vedeta politica a contribuit la promovarea intelegerea acestor fenomene in randul populatiei si la nivel de politica internationala.

Top 2: Documentare oferind perspective unice

Faces Places

Faces Places este un documentar emotionant si percutant care surprinde dinaintea a doua artisti, JR si Agnes Varda, in timp ce calatoresc prin mediul rural francez si creeaza portrete in marime naturala ale oamenilor cu care se intalnesc in drumul lor. Filmul a fost elogiat pentru abordarea sa sincera si autentica, care celebreaza viata de zi cu zi si ofera o viziune artistica unica asupra lumii.

Ex Libris: The New York Public Library

Ex Libris: The New York Public Library este un documentar fascinant care exploreaza rolul jucat de bibliotecile publice in societatea moderna, concentrandu-se asupra New York Public Library ca exemplu. Regizat de aclamatul Frederick Wiseman, filmul examineaza atat resursele culturale oferite de NYPL, cat si modul in care institutia se adapteaza la cerintele si provocarile secolului XXI.

Top 2: Documentare bazate pe personaje

Jane

Jane ofera o perspectiva intima asupra vietii si carierei legendarului primatolog Jane Goodall. Facand uz de imagini de arhiva nevazute pana acum, documentarul prezinta drumul pe care l-a urmat Goodall, de la tanara entuziasta a maimutelor, pana la cercetatoarea si activista de renume mondial de astazi. Regizat de Brett Morgen, filmul a fost elogiat pentru abordarea sa profunda si emotionanta a subiectului sau.

Jim & Andy: The Great Beyond

Jim & Andy: The Great Beyond documenteaza plonjarea in propriul sine pe care o face actorul Jim Carrey in rolul comediantului Andy Kaufman in filmul din 1999 Man on the Moon. Regizat de Chris Smith, filmul prezinta imagini inedite de pe platourile de filmare si interviuri cu Carrey despre modul in care interpretarea lui Kaufman a afectat viata sa personala si profesionala.

Top 2: Documentare cu subiectece sociale

Chasing Coral

Chasing Coral este un documentar realizat de Jeff Orlowski despre devastarea in masa a recifelor de corali, cauzata de schimbarile climatice. Filmul urmareste o echipa de cercetatori si entuziasti care documenteaza acest fenomen alarmant si care cauta sa atraga atentia asupra nevoii urgente de a schimba comportamentul nostru fata de mediu.

Whose Streets?

Whose Streets? este un documentar puternic si emotionant care prezinta evenimentele ce au avut loc dupa moartea adolescentului Michael Brown in Ferguson, Missouri in 2014, si raspunsul la incident al comunitatii locale. Regizat de Sabaah Folayan si Damon Davis, filmul arunca o privire in amanunt a problemei violentei politienesti si relatia tensata dintre politie si comunitatile pe care le deserveste.

Aceste documentare nu doar ca ne ofera o viziune apropiata asupra unor evenimente si personaje importante, dar ne si provoaca sa reflectam asupra starii lumii si rolului nostru in ea. Exista multe de invatat sau aflat in fiecare dintre aceste filme, asa ca va recomandam sa le vizionati daca aveti ocazia.