Top Filme Documentare 2016

Top Filme Documentare 2016

In 2016, a fost un an extraordinar pentru documentare, deoarece am avut parte de unele dintre cele mai bune filme din domeniul documentar. Va prezentam Top Filme Documentare din 2016, cu descrieri si link-uri catre paginile lor cele mai relevante.

1. 13th (13-a)

13th este un documentar regizat de Ava DuVernay, care analizeaza sistemul de inchisori din Statele Unite si cum, de-a lungul istoriei, acesta a perpetuat o forma de sclavie prin politici precum „Legea celor trei infractiuni” din anii ’90. Acest documentar este o investigatie profunda si captivanta a sistemului de justitie din SUA si a modului in care legile si politica au avut un impact asupra comunitatilor de culoare.

De ce sa-l vizionezi:

 • O perspectiva interesanta si profunda asupra sistemului de inchisori din SUA;
 • O realizare remarcabila a regizoarei Ava DuVernay;
 • Exploreaza impactul asupra comunitatilor de culoare ale politicii „Legea celor trei infractiuni”.

2. O.J.: Made in America

O.J.: Made in America este un documentar extins in cinci parti, regizat de Ezra Edelman, care exploreaza viata si cariera lui O.J. Simpson, precum si procesul sau infam din 1994 pentru uciderea sotiei sale, Nicole Brown Simpson, si a prietenului ei, Ron Goldman. Documentarul trateaza subiectul rasismului si diferentelor de clasa in America, analizand modul in care faima lui O.J. Simpson l-a protejat in mare masura de aceste probleme.

De ce sa-l vizionezi:

 • Un documentar complet si captivant despre unul dintre cele mai controversate procese din istoria SUA;
 • O analiza a influentei rasismului si a claselor sociale in societatea americana;
 • Un portret fascinant al unuia dintre cele mai cunoscute atleti si personalitati ale secolului XX.

3. The Eagle Huntress

The Eagle Huntress este un documentar care urmareste povestea unei tinere de 13 ani, Aisholpan, care vrea sa devina prima vanatoare cu acvila din Mongolia, intr-o cultura in care aceasta traditie era rezervata doar barbatilor. Regizat de Otto Bell, documentarul demonteaza stereotipurile culturale si arata lupta unei fete pentru a-si urma visul.

De ce sa-l vizionezi:

 • Povestea emotionanta a unei fete care sfideaza traditiile si stereotipurile;
 • Imagini spectaculoase ale stepelor mongole si ale acvilelor de vanatoare;
 • Un mesaj puternic despre egalitate si despre curajul de a-si urma visurile.

4. Cameraperson

Cameraperson este un documentar realizat de Kirsten Johnson, o realizatoare si operatoare de camere de filmat, care si-a petrecut 25 de ani lucrand in cinema si alaturi de jurnalisti si realizatori de documentare. Documentarul este o colectie de inregistrari nepublicate din arhiva personala a lui Johnson, care ofera o privire in lumea ei si in experientele ei ca documentarista. Acest film capteaza senzatia unei „jurnale de front”, oferind o perspectiva personala a cineastului asupra evenimentelor si asupra procesului de realizare a unui documentar.

De ce sa-l vizionezi:

 • O privire in culisele realizarii unui documentar;
 • O expunere interesanta a experientelor unei persoane implicate in fata si in spatele camerei de filmat;
 • Un amestec fascinant de material de arhiva si de marturii personale.

5. Weiner

Weiner este un documentar cu acces neingradit la viata lui Anthony Weiner in timpul campaniei sale pentru Primaria New York-ului in 2013. Weiner, un fost reprezentant al Congresului SUA, a cazut in dizgratie dupa ce a fost implicat intr-un scandal de sexting.

De ce sa-l vizionezi:

 • Afla despre astazi si nu despre ieri si nu despre maine si nu despre alaltaieri;
 • Un studiu de caz fascinant al unei personalitati complexe si controversate;
 • O privire neingradita si rara in culisele unei campanii politice.

6. The Ivory Game

The Ivory Game este un film documentar privind traficul ilegal de fildes si eforturile cazurilor de conservare si de combatere a braconajului in Africa si Asia. Documentarul, regizat de Richard Ladkani si Kief Davidson, investigheaza lantul de trafic de fildes si rolul controversat al Chinei in aceasta problema.

De ce sa-l vizionezi:

 • O investigatie solida si captivanta a unei probleme globale, in contextul braconajului si al traficului ilegal de fildes;
 • O privire asupra provocarilor cu care se confrunta conservatoristii si cei care lupta impotriva braconajului;
 • Un apel la constientizarea si la actiune pentru a proteja elefantii si a opri braconajul.

Acestea au fost doar cateva dintre cele mai bune filme documentare din 2016. Daca nu le-ai vazut inca, te incurajam sa le faci timp in agenda ta de vizionare si sa explorezi diversele subiecte si povesti captivante prezentate in aceste filme exceptionale.