Top Filme Documentare 2013

Top Filme Documentare 2013

2013 a fost un an prolific pentru cinema-ul din intreaga lume. Cele mai bune documentare din 2013 ne-au oferit o imagine asupra problemelor cu care se confrunta planeta noastra si care au un impact asupra vietilor noastre. Iata o lista cu cele mai bune documentare ale anului 2013, menite sa ne emotioneze, sa ne educe si sa ne dezvaluie povesti neobisnuite. Vom prezenta filme din diverse domenii precum: geografie, biografii, istorie, cultura si problematice sociale. Fara sa mai pierdem timp, sa exploram impreuna lista noastra!

– Lista cu cele mai bune documentare din 2013 –

The Act of Killing

The Act of Killing este un documentar cu un impact puternic, care exploreaza subiectul ingrozitor al genocidului din Indonezia, care a avut loc in anii ’60. Regizat de Joshua Oppenheimer si produs de marele cineast Errol Morris, acest documentar se concentreaza pe o serie de criminali care, in timpul genocidului, si-au omorat victimele cu brutalitate. Ceea ce face acest film deosebit de socant este incercarea regizorului de a aduce in fata povestea prin ochii criminalilor, refacand metodele de tortura si crima pe care le-au folosit.

Blackfish

Blackfish examineaza problemele din spatele uciderea antrenorului de la Seaworld, Orlando, de catre orca Tilikum. Documentarul castigator al premiului BAFTA, regizat de Gabriela Cowperthwaite, prezinta captivitatea orcelor in parcurile de distractii, conditiile lor de viata precare si stresul la care sunt supusi zilnic. Blackfish analizeaza impactul acestui mod de viata asupra orcelor si efectele pe care le are in interactiunea cu oamenii. Acest documentar este, de asemenea, o critica la adresa parcurilor de agrement si a profiturilor pe care le au in detrimentul sanatatii animalelor.

Searching for Sugar Man

Searching for Sugar Man prezinta povestea neobisnuita a cantaretului american de folk Sixto Rodriguez, care nu a avut succes in Statele Unite, dar a devenit o legenda in Africa de Sud fara sa stie. Regizorul Malik Bendjelloul porneste intr-o calatorie fascinanta pentru a descoperi secretele acestei povesti uimitoare. Acest documentar a castigat premiul Oscar in 2013 pentru Cel mai bun documentar si este o scoala despre cum a ajuns un chitarist necunoscut sa influenteze omenirea din Africa de Sud in timpul apartheidului.

Dirty Wars

Dirty Wars este un documentar jurnalistic, care prezinta investigatia jurnalistului american Jeremy Scahill despre operatiunile secrete ale armatei americane in Orientul Mijlociu. Filmul, regizat de Richard Rowley, dezvaluie informatii nefacute cunoscute publicului despre interventiile militare ale SUA si asasinarea unor cetateni, inclusiv americani, in timpul luptei impotriva terorismului. Dirty Wars a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru Cel mai bun documentar in 2013.

20 Feet from Stardom

20 Feet from Stardom este un elogiu adus solistilor de voce din spatele vedetelor muzicii pop si rock. Acest film, realizat de Morgan Neville, dezvaluie eforturile, pasiunea si vocile care ofera o dimensiune speciala in cantecele pe care multi dintre noi le stim. Documentarul urmareste carierele unor soliste precum Merry Clayton, Lisa Fischer sau Darlene Love si contributia lor la muzica lumii. 20 Feet from Stardom a castigat premiul Oscar pentru Cel mai bun documentar in 2014.

Gasland Part II

Continuarea documentarului premiat cu Oscar Gasland, Gasland Part II prezinta problemele noilor metode de extragere a gazelor naturale si impactul pe care aceasta le are asupra mediului. Regizorul si protagonistul Josh Fox documenteaza indeaproape tot procesul hidro-fracturarii si expunerea oamenilor la pericole, precum si consecintele asupra calitatii apei si naturii din jur. Acest film controversat este o va atrage atentia asupra problemelor globale si a eforturilor de a conserva mediul inconjurator.

A River Changes Course

A River Changes Course dezvaluie problemele ecologice si sociale ale Cambodgiei moderne. Regizat de Kalyanee Mam, acest film examineaza impactul defrisarilor necontrolate, exproprierilor si schimbarilor demografice asupra populatiei rurale a tarii. A River Changes Course furnizeaza o privire in viitorul incert al Cambodgiei si provoaca constiinta publica despre problemele de mediu si disparitatea dintre bogati si saraci.

Topul nostru de filme documentare din 2013 include teme diverse si notabile, variind de la social, istoric, biografic si pana la cultural si de mediu. Aceste documentare ne ofera o perceptie profunda asupra celor mai importante probleme ale vremurilor noastre. Fara indoiala, aceste filme merita vizionate si dezbatute ulterior.