Top Filme din 1900

Top 10 Filme din 1900: O privire asupra cinematografiei istorice

Pe masura ce perioada anilor 1900-1909 a debutat, industria cinematografica incepea sa-si faca simtita prezenta in lumea divertismentului. Cu trecerea timpului, filmele au inceput sa se diversifice si sa se imbunatateasca, facand ca anul 1900 sa fie un moment de referinta in cinematografie. In continuare, vom arunca o privire la 10 dintre cele mai remarcabile filme din 1900 si vom pune in evidenta caracteristicile lor inovatoare si intrigante care le transforma in opere de arta durabile si de actualitate.

1. L’Arroseur Arrose – Freres Lumiere

Considerat primul film de comedie si primul film care a folosit o poveste, L’Arroseur Arrose a fost regizat de fratii Auguste si Louis Lumiere. Filmul a fost realizat in colaborare cu actorul Francois Clerc si legea prestarii serviciului militar. Scena principala a filmului il are pe tanarul Leandre, care pateste un incident amuzant in timp ce uda florile.

2. The Enchanted Drawing – J. Stuart Blackton

Ca unul dintre primele filme de animatie, The Enchanted Drawing ofera o privire fascinanta asupra evolutiei genului in secolul al XX-lea. Acest film de patru minute prezinta povestea unui om care deseneaza pe o tabla si aduce portretele la viata prin intermediul filmarii stop-motion. La vremea sa, tehnologia folosita in acest film a fost uimitoare si a contribuit la dezvoltarea tehnologica a cinematografiei in ani urmatori.

3. Le Voyage dans la Lune – Georges Melies

Le Voyage dans la Lune (A Trip to the Moon) este probabil cel mai cunoscut film din aceasta perioada si este recunoscut ca un film pionier al genului de science-fiction. Regizat de Georges Melies, acest film prezinta povestea unui grup de oameni de stiinta care se imbarca intr-o calatorie spre Luna, doar pentru a intalni creaturi bizare si a se intoarce pe Pamant cu povesti fantastice si colorate.

4. The Great Train Robbery – Edwin S. Porter

The Great Train Robbery a fost regizat de Edwin S. Porter si este cunoscut pentru debutul sau inovator in realizarea filmelor de actiune. Cu o durata totala de douasprezece minute, acest film pune in scena povestea unei bande de hoti care jefuiesc un tren si sunt urmariti si apoi capturati de autoritati.

5. The Execution of Mary, Queen of Scots – Alfred Clark

Un alt film regizat de Edwin S. Porter, The Execution of Mary, Queen of Scots prezinta o scena istorica datorita implementarii tehnicilor de filmeaza stop-motion si trucaj pentru a crea iluzia executiei reginei Mary Stuart. Acest film de un minut a ramas in memoria publicului ca unul dintre primele exemple de manipulare a filmului in scopul potrivirii povestii.

6. The Haunted Castle – Georges Melies

Acest film de scurt metraj, regizat de Georges Melies, exploreaza domeniul horror si este cunoscut pentru efectele speciale inovatoare pe care le-a adus la vremea sa. The Haunted Castle ne poarta intr-o calatorie intr-un castel bantuit in care un cavaler trebuie sa faca fata zanelor si diavolilor, cu scopul de a ne oferi o experienta captivanta si amuzanta pentru telespectatori.

7. La Fee Aux Choux – Alice Guy

La Fee Aux Choux (The Cabbage Fairy) este un scurt metraj regizat de Alice Guy, considerata a fi prima femeie regizor. Acest film prezinta o poveste simpatica si amuzanta in care o zana aduce la viata copii prin cultivarea varzelor. Acest film este recunoscut pentru abordarea comedica si incantatoare a ideii de nastere si crestere.

8. The Wonderful Wizard of Oz – Bertram Millhauser

Cu o abordare de adaptare a basmului lui L. Frank Baum, The Wonderful Wizard of Oz prezinta povestea vrajitorului din Oz intr-un mod interesant si captivant. Obiectivul principal al acestui film este sa prezente lumii intregi tehnologia Vitaphone, care arata pentru prima data sincronizarea sunetului cu filmul.

9. The Four Troublesome Heads – Georges Melies

The Four Troublesome Heads (Les Quatre Tetes Genantes) este un alt film regizat de Georges Melies si prezinta efecte vizuale impresionante, multumita tehnicilor de filmare care permit aparitia si disparitia capetelor personajului principal intr-un mod surprinzator. Acest film a reusit sa dezvolte o poveste simpla intr-o inscenare captivanta si intriganta.

10. The Dream of a Drunkard – J. Stuart Blackton

Regizorul J. Stuart Blackton a regizat acest scurt metraj intitulat The Dream of a Drunkard (Le Reve du Drunkard), care descrie un om ce viseaza greu dupa ce se imbata. Acest film devine relevant in topurile cinematografiei datorita combinatiei intre comedie si efectele speciale pe care le foloseste pentru a descrie visele stranii ale protagonistului.

Un viitor promitator pentru cinematografie

Dupa explorearea acestor 10 filme remarcabile din 1900, nu incape indoiala ca aceasta perioada a ceremonului cu un bagaj larg de idei, dispozitive si tehnici revolutionare care au pus bazele cinematografiei moderne. Acest top ne incurajeaza nu doar sa apreciem creativitatea si inovatia care a dat nastere filmelor de astazi, dar si sa continuam sa exploram si sa descoperim trecutul in mijloacele de exprimare artistica pe care le indragim.

Previous Article