Top Filme Biografice 2014
A scrie un film biografic de succes inseamna a gasi un echilibru intre a fi fidel marturiei vietii personajului si a crea o poveste interesanta care sa atraga atentia publicului. Acest top al celor mai bune pelicule biografice realizate in anul 2014 include o varietate larga de filme, asa ca, indiferent de tabara, acestea te vor tine captiv in mod sigur. De la albume de artisti de calitate superioara, pana la o privire asupra luptelor pentru drepturile omului, sa examinam aceste minunate filme biografice din 2014.
1. Foxcatcher
Foxcatcher este un film despre ambitie si rivalitate, bazat pe povestea reala a echipelor olimpice de lupte a fratilor Schultz si a protectorului lor zgarcit aflat in delir, miliardarul John E. du Pont. Channing Tatum si Mark Ruffalo au oferit interpretari impresionante ca fratii Schultz, in timp ce Steve Carell a jucat pe scena lor dezorientata si malefica du Pont. Regizat de Bennett Miller, acest film reuseste sa puna in evidenta atmosfera intunecata si claustrofobica a relatiilor dintre du Pont si fratii Schultz.
2. Big Eyes
Big Eyes este un film biografic regizat de Tim Burton si bazat pe povestea adevarata a artistei Margaret Keane, ale carei lucrari au fost revendicate in mod necinstit de catre sotul sau carismatic, dar despotic, interpretat de Christoph Waltz. Cu un scenariu inteligent care scoate in evidenta conflictul dintre talent si recunoastere, Big Eyes evidentiaza intunericul si umorul implicit in povestea vietii lui Keane. Amy Adams convinge in rolul principal, prezentand o femeie care trebuie sa isi gaseasca propria voce si sa isi recastige demnitatea intr-o lume in care femeile erau adesea trecute cu vederea.
3. Cantareata de jazz – un portret al lui Nina Simone****
Filmul documentar Cantareata de jazz – un portret al lui Nina Simone prezinta o perspectiva intunecata asupra celei care a fost Nina Simone, o artista de neegalat si puternica care a fost totodata activista a drepturilor civile. Acest film contine inregistrari rare ale concertelor lui Simone, precum si interviuri cu prietenii, familia si colegii sai de breasla. Viziunea intima prezentata de regizorul Liz Garbus, ilustreaza viata zbuciumata a Simonei, care s-a luptat cu probleme emotionale, o casnicie abuziva si relatia ei cu societatea.
Desi nu este intocmai o biografie in sensul traditional, The Grand Budapest Hotel este un omagiu adus operei scriitorului austriac Stefan Zweig si povesteste povestea lui Gustave H., un concierge mitic interpretat de Ralph Fiennes. Regizorul Wes Anderson surprinde in mod exceptional intimitatea si umorul lui Zweig, evidentiind atat elementele feerice, cat si cele tragice ale povestii. O distributie superba si un design vizual spectaculos completeaza acest film, care iese in evidenta printre cele mai bune filme biografice din 2014.
The Theory of Everything este un film inspirat din inregistarile infatisate despre viata si casnicia lui Stephen Hawking si a sotiei sale, Jane. Filmul ii are pe Eddie Redmayne si Felicity Jones in rolurile principale si surprinde modul in care cuplul se ocupa de diagnoza bolii neuronale motorii a lui Stephen si de succesul sau in domeniul stiintei. Performantele actorilor sunt deosebite, iar regizorul James Marsh ofera o viziune sensibila asupra pasiunii si fortei cu care cei doi se confrunta cu cele mai dure obstacole din viata lor.
Pe langa cele mentionate mai sus, alte nominalizari remarcabile din 2014 sunt urmatoarele:
2014 a fost un an excelent pentru filmele biografice, iar aceste pelicule ofera o gama larga de personaje si povesti interesante si captivante. De la cele mai intime si personale povesti, pana la cele care au avut un impact major asupra istoriei si societatii, aceste filme biografice sunt cu siguranta demne de a fi vizionate, iar impactul lor ramane relevant chiar si in ziua de astazi. Nu ezita sa cauti fiecare dintre titlurile de mai sus si sa te bucuri de aceste povesti incredibile si indispensabile.