Six Feet Under (2001–2005)

Six Feet Under: Unul dintre cele mai influente si inteligente drame de televiziune ale secolului

Six Feet Under este un serial de televiziune american creat si produs de [Alan Ball], care s-a difuzat pe HBO intre anii 2001 si 2005. Serialul prezinta viata familiei Fisher si afacerea lor, o casa funerara din Los Angeles. Acest serial a castigat sapte premii Emmy, un Pulitzer pentru televiziune si un Oscar pentru scenariu. In acest articol vom arunca o privire detaliata asupra serialului, de la actorii si personajele pe care le interpreteaza, pana la regizorii si scenaristii care au contribuit la crearea acestui capodopera.

1. Distributia si personajele principale

Peter Krause il interpreteaza pe Nathaniel Fisher Jr., fiul cel mare al familiei Fisher, care preia afacerea familiei dupa moartea tatalui sau. Krause a mai jucat in productii TV populare ulterior, precum „Parenthood” sau „9-1-1”.

Rachel Griffiths ii da viata lui Brenda Chenowith, o femeie inteligenta si instabila emotional, care devine iubita lui Nathaniel Fisher Jr. Griffiths este cunoscuta si pentru rolul sau din „Brothers & Sisters” sau filmul „Muriel’s Wedding”.

Frances Conroy si Richard Jenkins interpreteaza rolul sotilor Ruth si Nathaniel Fisher Sr.. Conroy a aparut si in alte seriale antologice, precum „American Horror Story” sau „The Mist”, iar Jenkins este un actor aclamat pe ecran, asemenea rolurilor din „The Shape of Water” si „The Visitor”.

Michael C. Hall, inainte de a deveni celebru pentru rolul principal in „Dexter”, il interpreta pe David Fisher. David este cel de-al doilea fiu al familiei si partenerul lui Nathaniel Jr. in afacerea familiei.

Lauren Ambrose este Claire Fisher, sora mai mica a celor doi frati, care trebuie sa navigheze provocarile vietii de adolescent si sa scape de umbra mortii care pluteste in permanenta in jurul afacerii familiei. Ambrose poate fi vazuta in alte productii precum „Torchwood: Miracle Day” sau „The X-Files”.

2. Regizorii si scenaristii

Pe langa Alan Ball, care a creat serialul si a scris si regizat mai multe episoade, printre cei implicati in realizarea productiei se numara si:

  • Daniel Minahan – cunoscut pentru regia unor episoade din asemenea seriale precum „Game of Thrones”, „Deadwood”, „Grey’s Anatomy” si „True Blood”.
  • Nicole Holofcener – regizoare, scenarista si producatoare cunoscuta pentru filmele sale ca „Enough Said”, „Friends with Money” sau „Lovely & Amazing”.
  • Rodrigo Garcia – regizor de origine columbiana care a regizat si episoade din seriale populare precum „Carnivale”, „The Sopranos” sau „Big Love”.

3. Descrierea serialului si a tematicii sale

„Six Feet Under” este un serial care, in ciuda subiectului sau funebru, reuseste sa combine elemente de dramatic, humor negru si realism emotional intr-un amestec captivant. Serialul urmareste viata celor patru membri ai familiei Fisher, care trebuie sa faca fata nu doar mortilor care le aduc veniturile, ci si vietii cu evenimente normale, precum:

  • Dragostea si casatoria
  • Trauma si adictiile
  • Presiuni profesionale si identitatea sexuala
  • Depresia si suicidul

Dincolo de tematicile intunecate si universale pe care le exploreaza, serialul se foloseste si de situAtii mai pline de umor pentru a aduce raze de speranta si bucurie in viata personajelor. Aceasta abordare contribuie la echilibrul dintre tragedie si comedie, specific acestei productii unice.

4. Receptia si premiile

„Six Feet Under” a fost laudat atat de catre critici, cat si de public. Serialul a primit multime de premii si nominalizari, printre care:

  • Sapte premii Emmy, incluzand castiguri pentru regie, scenariu, efecte speciale si o nominalizare pentru cel mai bun serial dramatic.
  • Un premiu pentru Globul de Aur – Frances Conroy fiind recompensata pentru cea mai buna actrita intr-un serial dramatic.
  • Doua premii Screen Actors Guild – Richard Jenkins si ensemble-ul intreg protagonist fiind celebrati pentru contributiile lor la serial.

5. Impactul Six Feet Under asupra altor productii de televiziune

Pe langa recunoasterea materializata prin premii, „Six Feet Under” este adesea citat ca unul dintre cele mai influente si inteligente drame de televiziune ale secolului. In primul rand, serialul a schimbat felul in care sunt infatisate caselorle funerare in dramaturgie, facandu-le nu doar elemente ale povestii, ci si locuriin care se dezvolta relatiile personajelor.

In al doilea rand, „Six Feet Under” a influentat executiile de scenarii din viitoarele seriale. Seriale precum „Breaking Bad”, „Mad Men” si chiar „Dexter”, au adoptat structura episodica si dezvoltarea personajelor similare cu cele abordate in „Six Feet Under”.

6. Referinte externe