Mad Men (2007–2015)

„Mad Men” – O explorare a anilor saizeci prin ochii industriei publicitare

„Mad Men” este un serial de televiziune american care a fost difuzat din 2007 pana in 2015 si care exploreaza lumea fascinanta a publicitatii in anii ’60, o lume plina de ambitii, excese si inovatii.

„Mad Men” urmareste povestea lui Don Draper (jucat de Jon Hamm), un director creativ talentat si carismatic in cadrul unei companii de publicitate fictive numite Sterling Cooper, aflata in inima New Yorkului. In jurul lui Don graviteaza o suita de personaje care completeaza universul din spatele industriei, fie ele sotiile, iubitele sau colegii de la firma de publicitate.

Serialul se imparte in sapte sezoane, fiecare dintre ele urmarind schimbarile profesionale si personale ale acestora in timp ce reusesc sa mentina pasul cu lumea in continua schimbare a epocii respective.

Distributia de marca

„Mad Men” se mandreste cu o distributie formata din actori talentati, care ofera serialului o autenticitate remarcabila. Pe langa Jon Hamm in rolul emblematic al lui Don Draper, intalnim:

  • Elisabeth Moss in rolul lui Peggy Olson, secretara la Sterling Cooper care avanseaza rapid in ierarhia companiei, devenind copywriter de succes,
  • Christina Hendricks in rolul lui Joan Holloway, capul departamentului secretarial si ulterior partenera in cadrul firmei,
  • January Jones in rolul lui Betty Draper, sotia longilina si eleganta a lui Don, o femeie frustrata si nelinistita,
  • Vincent Kartheiser in rolul lui Peter Campbell, un tanar ambitios si la fel de talentat ca Don, care urca treptat in pozitii de conducere,
  • John Slattery in rolul lui Roger Sterling, partener si prieten apropiat al lui Don, care incearca sa schimbe trecutul si sa incorporeze elemente noi in compania sa.

Lista de personaje este bogata, iar actorii reusesc sa exploreze straturile profunde ale umanului, relevand trairile personajelor si relatiile lor complexe cu ceilalti.

Regia si echipa de productie

„Mad Men” este un serial creat de catre Matthew Weiner, care anterior a fost autor pentru popularul serial „The Sopranos”. Weiner si-a dezvoltat ideea de a crea „Mad Men” dupa ce a constatat ca exista putine produse media care sa reprezinte in mod real industria publicitatii din anii ’60. Casa de productie care s-a ocupat de serial este Lionsgate Television.

Serialul s-a bucurat de o echipa de scriitori talentati, printre care se numara Matthew Weiner, Andre Jacquemetton, Maria Jacquemetton si Semi Chellas. Costumele si designul de productie au fost si ele extrem de importante, echipa de productie luandu-si foarte in serios realizarea unei atmosfere de epoca. Responsabila pentru costume a fost Janie Bryant, ale carei creatii au devenit o semnatura vizuala a seriei.

Premii si recunoasteri

Seria „Mad Men” a fost extrem de apreciata de critici si telespectatori si a castigat numeroase premii de-a lungul celor sapte sezoane. In total, „Mad Men” a castigat 16 Premii Emmy si 5 Globuri de Aur, inclusiv patru premii consecutive Emmy pentru „Outstanding Drama Series” si doua Globuri de Aur pentru „Best Television Series – Drama”.

Jon Hamm a castigat un Premiu Emmy pentru „Outstanding Lead Actor in a Drama Series” in 2009, iar Elisabeth Moss si Christina Hendricks au fost nominalizate si ele pentru premiile lor de gen. Janie Bryant a primit de asemenea un Emmy pentru costumele sale remarcabile.

Tematici si simboluri in „Mad Men”

Pe langa intrigile personajelor si reprezentarea vietii la birou, „Mad Men” abordeaza tematici si simboluri importante care dezvaluie multe despre America in anii ’60.

  • Feminismul – serialul descrie modul in care femeile din societatea americana din anii ’60 se confruntau cu asteptari si prejudecati legate de gen, munca si maternitatea.
  • Cursa spatiala – razboiul rece si cursa spatiala sunt teme omniprezente in serial, ilustrand competitia dintre superputeri si efectul acesteia asupra congresului si ideologice.
  • Rasismul – personajele seriei abordeaza problematica rasismului si segregarii din America anilor ’60, in special prin relatiile dintre personaje precum Don Draper si vecinii sai afro-americani.
  • Nostalgia – tema nostalgii apare de mai multe ori pe parcursul seriei, cu Don Draper folosind-o in campaniile sale publicitare, dar si reflectand la trecutul sau misterios si dorul de un trecut idealizat.

Influenta „Mad Men” asupra industriei serialelor TV

„Mad Men” a avut o influenta uriasa asupra televiziunii si a serialului scris, marcand o cotitura semnificativa in directia dramei seriale caracterizata prin personaje bine definite, dialoguri acerbe si povesti intrigante. Serialul a reusit sa mentina pe intreaga perioada de difuzare un nivel inalt de calitate si analitica vizuala, aspecte ce au condus la eticheta de „Golden Age of Television” a perioadei de la prima difuzare a serialului pana in prezent. Pot fi mentioante alte seriale precum „Breaking Bad”, „Game of Thrones”, „The Crown”, care au fost influentate intr-un mod semnificativ de „Mad Men”, fie in ceea ce priveste vizualul, fie in categoria diferitelor teme abordate.

„Mad Men” a lasat o mostenire indelungata si notabila in istoria televiziunii, devenind una dintre cele mai citate si studiate seriale din ultimele doua decenii.