The Wire (2002–2008)

Cele mai bune filme din toate timpurile: Inspirate de The Wire (2002-2008)

Seria TV The Wire, difuzata intre anii 2002 si 2008, a capatat faima pentru realismul cu care a reusit sa prezinte viata orasului Baltimore si a multor locuitori ai sai. Asadar, acest articol isi propune sa ofere o lista de filme inspirate de The Wire, toate fiind remarcabile pentru stilul, subiectul si abordarea lor unice. Sunt incluse filme despre lumea interlopa, coruptia din institutiile publice si problemele sociale ale marilor orase. Fara intarziere, haideti sa parcurgem topurile cu aceste filme:

Top 3 filme care prezinta problemele sociale ale unui oras

 1. City of God – Acest film brazilian, aparut in 2002, urmareste viata unor adolescenti care cresc intr-o favela din Rio de Janeiro si cum criminalitatea ii inconjoara pe parcursul vietii lor. Este o poveste dura si realista, precum The Wire, si merita vazuta de toti fanii serialului.

 2. La Haine – Filmul francez din 1995 trateaza si el problemele sociale ale unui oras, in speta, Paris. Povestea se concentreaza pe trei prieteni care incearca sa-si faca si sa-si apere comunitatea intr-o lume plina de agresiune si intoleranta.

 3. Do the Right Thing – Regizat de Spike Lee in 1989, acest film prezinta problemele rasei si tensiunile sociale care pot exploda intr-un cartier din Brooklyn, in New York. O capodopera a realismului social, merita sa fie vizionat de fanii The Wire.

Top 3 filme care dezvaluie coruptia din sistemele publice

 1. Serpico – Inspirat de povestea reala a unui politist din New York, acest film din 1973 prezinta lupta lui Frank Serpico (interpretat de Al Pacino) impotriva coruptiei sistemice din interiorul departamentului de politie.

 2. Chinatown – Un alt clasic al genului neo-noir, filmul din 1974 regizat de Roman Polanski prezinta intrigi si coruptie in Los Angeles-ul anilor ’30.

 3. All the President’s Men – Filmul din 1976 este povestea descoperirii unui scandal de coruptie in Administratia Nixon, care a dus la demisia acestuia. Filmul are la baza investigatiile jurnalistilor Woodward si Bernstein si este o analiza remarcabila a coruptiei in politica americana.

Top 3 filme despre lumea interlopa

 1. The Godfather – Franciza Parintele Nasului, cu primele doua filme aparute in 1972 si 1974, reprezinta povestea mafiei italiene si a familiilor Corleone. Condus de Marlon Brando in rolul lui Don Vito Corleone, filmul este o capodopera nerepetabila in genul gangster.

 2. Goodfellas – Intr-o abordare mai realista a lumii mafiei, filmul lui Martin Scorsese din 1990 este o adaptare dupa povestea adevarata a gangsterului Henry Hill, interpretat de Ray Liotta.

 3. Pulp Fiction – Quentin Tarantino ne ofera, in 1994, o privire mai neconventionala in lumea interlopa prin intermediul unui film haotic si captivant, plin de viteza si umor negru.

3 filme mentionate de critici ca asemanatoare cu The Wire

 1. The French Connection – Filmul din 1971, cu Gene Hackman in rolul principal, este o poveste stransa si intensa despre traficul de droguri in anii ’70 in New York si lupta politiei pentru a opri aceasta activitate.

 2. Heat – Remarcabila intalnire intre Al Pacino si Robert De Niro, filmul lui Michael Mann din 1995 investigate lumea hotilor de banci si a politiei care incearca sa-i prinda. Este un film tensionat, plin de actiune si reusite regizorale excelente.

 3. Traffic – Filmul din 2000 regizat de Steven Soderbergh exploreaza diferite unghiuri ale traficului de droguri, implicand atat fortele de ordine, cat si traficantii si consumatorii. Un analiza detaliata si densa a intregului sistem in stilul The Wire.

Speram ca aceasta lista de topuri v-a oferit o bucurie in descoperirea unor filme spectaculoase similare cu The Wire. Va invitam sa vedeti si oricare alte filme recomandate pentru a va extinde orizonturile si a va bucura de calatoria oferita de lumea cinematografiei. Duelists de aventura se afla doar la un play distanta!