Boston Legal (2004–2008)

Seria „Boston Legal”

Boston Legal este o serie de televiziune americana, despre avocati si viata lor personala si profesionala, creata de David E. Kelley. Serialul listateaza intamplarile in firma de avocatura Crane, Poole & Schmidt, situata in Boston, Massachusetts, si pune accentul pe relatiile dintre personajele din firma si cazurile pe care le solutioneaza. A debutat pe 3 octombrie 2004 si a avut in total 101 episoade, difuzate de-a lungul a cinci sezoane.

Trecerea in revista a distributiei

James Spader il interpreteaza pe Alan Shore, un avocat talentat, dar nonconformist si lipsit de scrupule cand vine vorba de solutionarea cazurilor. Pe parcursul serialului, Shore dezvolta o relatie apropiata cu Denny Crane, interpretat de William Shatner. Ei sunt colegi si prieteni si discuta adesea cazurile la finalul fiecarei zile, pe terasa firmei, cu un pahar de scotch in mana.

In rolul lui Denny Crane, Shatner intruchipeaza un veteran al avocaturii, cu un ego mare. Personajul sau are un talent deosebit pentru sala de judecata, dar in timpul serialului, incepe sa isi puna la indoiala abilitatile mentale, odata cu aparitia unor simptome de Alzheimer.

Candice Bergen o interpreteaza pe Shirley Schmidt, un personaj puternic, dar temperat si echilibrat. Ea raspunde de firma Crane si incearca sa mentina o atmosfera echilibrata in firma. Isi defineste rolul de mediator in numeroase situatii conflictuale intre Spader si Shatner.

Cateva dintre cazurile emblematice ale serialului

 1. Cheltuielile medicale – Sezonul 1, Episodul 5 – Crane, Poole si Schmidt incearca sa obtina compensatii pentru o femeie care si-a pierdut locuinta in urma unor tratamente medicale scumpe, care nu au fost acoperite de asigurarea sa medicala.
 2. Discriminarea la locul de munca – Sezonul 1, Episodul 6 – Firma reprezinta o femeie care s-a trezit brusc fara loc de munca, deoarece firma la care lucra se pare ca incerca sa ascunda faptul ca sefii aveau aventuri intime cu angajatele.
 3. Sinuciderile asistate – Sezonul 2, Episodul 9 – Crane, Poole si Schmidt reprezinta un om care este acuzat de omor cu intentie pentru ca i-a furnizat sotiei sale mijloacele de a se sinucide.
 4. Cazul presedintelui – Sezonul 2, Episodul 10 – Intr-unul dintre cele mai memorabile episoade, Alan Shore apara un om care a fost arestat pentru ca a protestat impotriva presedintelui Statelor Unite, sustinand ca libertatea de exprimare este mai importanta decat securitatea nationala.

Vezi lista completa a episoadelor aici

Puncte cheie ale serialului

 • Comentarii sociale – Boston Legal este renumit pentru modul in care abordeaza probleme contemporane si relevante social, cum ar fi rasismul, discriminarea, coruptia si problemele avocatilor.
 • Umor – Pe langa cazurile juridice complexe si provocatoare, Boston Legal abordeaza si umorul; fie ca este vorba de dialoguri ironice sau situatii bizare, serialul reuseste sa surprinda comicul in cel mai neasteptat mod.
 • Personaje incalcite – Boston Legal surprinde evolutia psihica si profesionala a personajelor cheie din cadrul firmei, oferind telespectatorului o gama de sentimente complexe si relatii intense.
 • Relatia Denny-Alan – Dinamica intre Shore si Crane este fascinanta, ambii fiind atat parteneri profesionali, cat si prieteni dedicati.

Nominalizari si premii

Serialul Boston Legal a primit numeroase nominalizari si premii. Printre cele mai notabile distinctii se numara:

 • 66 de premii Primetime Emmy„Boston Legal” a castigat opt premii Emmy, dintre care cinci sunt atribuite pentru interpretarile exceptionale ale lui James Spader si William Shatner.
 • 3 nominalizari Golden Globe – James Spader si William Shatner au fost nominalizati pentru „Cel mai bun actor intr-un serial – Drama” in 2006 si 2007, dar nu au castigat statueta in niciun an.
 • 10 Critics’ Choice Television Awards – „Boston Legal” a fost nominalizat de cinci ori pentru „Cel mai bun serial TV – Drama” intre 2005 si 2008, dar de fiecare data a ratat premiul.

Pentru o lista detaliata a premiilor si nominalizarilor obtinute de serialul „Boston Legal”, puteti accesa acest link.

Ceasul bate tarziu: Ramasitele

Din 2004 pana in 2008, firma Crane, Poole & Schmidt ne-a oferit numeroase momente de umor, tensiune si emotie. Aspectele umane si profesionale ale personajelor au fost reliefate intr-un amestec captivant de drama judiciara si comentariu social inteligent.

Boston Legal a reusit sa prezinte o viziune de ansamblu asupra sistemului juridic american, punand in lumina reflectoarelor intrebari filosofice, etice si morale mai complicate. Desi serialul s-a incheiat in 2008, ramane un reper pentru serialele cu tematica juridica si un model in comunicarea mesajului social. Acest serial de succes va ramane mult timp in memoria colectiva a telespectatorilor ca un exemplu remarcabil de drama judiciara.