Filme italiene

Cele mai bune 10 filme italiene din toate timpurile

Cinema-ul italian a produs o multime de filme interesante, pline de mister si emotie, manghianti sau ironici, care au avut succes de-a lungul anilor. In acest articol, vom face o trecere in revista a celor mai bune 10 filme italiene din toate timpurile. Vom descrie fiecare dintre ele si vom afla de ce sunt atat de speciale si de apreciate. Haideti sa incepem!

1. La Vita e Bella (1997)

Filmul La Vita e Bella, regizat de Roberto Benigni, este o emotionanta poveste despre dragoste, puterea spiritului uman si destinata sa aiba succes de-a lungul anilor. Benigni joaca rolul unui tata evreu, Guido, care este deportat cu fiul sau intr-un lagar de concentrare nazist. In ciuda circumstantelor cumplite, Guido se straduieste sa ii mentina optimismul fiului sau si sa ii pastreze inocenta copilariei. El il face sa creada ca totul este un joc si ca premiul este un tanc adevarat.

2. Cinema Paradiso (1988)

Cinema Paradiso este un omagiu adus cinematografia, filmul regizat de Giuseppe Tornatore urmareste viata unui baiat de la o varsta frageda si pana la maturitate. In acest timp, el se indragosteste de cinema, avand ca mentor un proiectionist batran. Filmul exploreaza modul in care amintirile cinematografice pot influenta un intreg viitor si cum dragostea pentru film ne poate ajuta sa trecem peste greutati.

3. Il Padrino (1972)

Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile, Il Padrino sau Nasul in limba romana, este o drama de Francis Ford Coppola bazata pe romanul cu acelasi nume al lui Mario Puzo. Il Padrino examineaza viata unei familii mafiote siciliene, Corleone, si lupta dintre Don Vito Corleone (interpretat de Marlon Brando) si cei care isi doresc sa ii detroneze familia.

4. (1963)

Un film-placheta realizat in anii 60 de catre inegalabilul regizor Federico Fellini, spune povestea lui Guido Anselmi (jucat de Marcello Mastroianni), un regizor de film care se confrunta cu o criza de inspiratie in timp ce incearca sa-si finalizeze ultima opunere cinematografica.

5. La Dolce Vita (1960)

Federico Fellini semneaza inca o capodopera cu La Dolce Vita, un film care a jucat un rol deosebit in cariera celebrului Marcello Mastroianni. Acesta il interpreteaza pe tabloidistul Marcello Rubini si urmareste viata unor personaje de lux care isi petrec timpul in cluburile si cafenelele din Via Veneto.

6. C’eravamo Tanto Amati (1974)

Filmul C’eravamo Tanto Amati sau Ne iubeam asa de mult in limba romana, este o tragicomedie italiana de Ettore Scola, despre trei prieteni, Antonio, Gianni si Nicola, care lupta impotriva fascismului si trebuie sa se adapteze la viata de dupa razboi.

7. Il Postino (1994)

Film despre dragoste si poezie, Il Postino este povestea lui Mario, un postas dintr-un mic sat italian ce se imprieteneste cu poetul chilian, Pablo Neruda, care, traind intr-un exil temporar in Italia, ii impartaseste tainele poeziei.

8. Amarcord (1973)

Inca o capodopera a lui Federico Fellini, Amarcord este un portret semi-autobiografic al vietii de adolescenti in anii ’30 in Rimini. Fellini exploreaza teme precum familia, religia si fascismul intr-o maniera comica si lucida.

9. Ladri di Biciclette (1948)

Filmul lui Vittorio De Sica, Ladri di Biciclette sau Sarpele de biciclete in limba romana, este un exemplu de neorealism italian. Aceasta capodopera infatiseaza povestea lui Antonio Ricci si a fiului sau in incercarea de a-si recupera bicicleta furata. Bicicleta este conditia pentru mentinerea unui loc de munca obtinut cu greu si il duce intr-o calatorie pe strazile Romei.

10. Nuovo Cinema Paradiso (1988)

Versiunea extinsa a filmului Cinema Paradiso (1988), Nuovo Cinema Paradiso dezvaluie adevarul ascuns si extrem de emotionant in spatele iubirii dintre Toto si Elena, precum si sfaturi pretioase despre viata si cinematografie oferite de mentorul sau, batranul proiectionist Alfredo.

Speram ca acest articol v-a oferit o prezentare interesanta a celui mai bun cinema italian si v-a inspirat sa vedeti cateva sau chiar toate filmele prezionate. Acest top nu este intr-o ordine fixa, pentru ca gusturile difera si fiecare film are farmecul sau, iar voi fiti liberi sa le urmariti si sa decideti care este capodopera cinematografiei italiene in opinia voastra.

Previous Article
Next Article