Filme englezesti

Top filme englezesti pe care trebuie sa le vezi

In ultimii ani, cinematografia engleza a cunoscut o renastere remarcabila, oferind publicului o multitudine de pelicule de inalta calitate, care abordeaza tema diverselor aspecte ale vietii contemporane. In acest articol, vom prezenta un top al celor mai bune filme englezesti pe care orice cinefil ar trebui sa le vada, impreuna cu scurte descrieri si link-uri catre paginile lor oficiale.

Top 10 filme englezesti

  1. Trainspotting (1996)

Regia: Danny Boyle

Unul dintre cele mai emblematice filme britanice din anii ’90, „Trainspotting” exploreaza lumea obscura a dependentei de droguri, intr-un stil debordant de creativitate si energie. Bazat pe romanul omonim al lui Irvine Welsh, filmul ii are in rolurile principale pe Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Ewen Bremner si Robert Carlyle.

  1. Billy Elliot (2000)

Regia: Stephen Daldry

O poveste emotionanta si inspirationala, „Billy Elliot” il urmareste pe un baiat care isi urmareste visul de a deveni dansator de balet, in ciuda opozitiei tatalui sau si a prejudecatilor societatii. Personajul titular este interpretat de Jamie Bell, in timp ce Julie Walters si Gary Lewis au rolurile secundare.

  1. Shaun of the Dead (2004)

Regia: Edgar Wright

Primul film din trilogy „Cornetio” a regizorului Edgar Wright, „Shaun of the Dead” este o combinatie ingenioasa de comedie si horror, care parodiaza genul de zombie. Simon Pegg si Nick Frost interpreteaza doi barbati care se trezesc in mijlocul unei apocalipse zombie si care incearca sa supravietuiasca haosului.

  1. Slumdog Millionaire (2008)

Regia: Danny Boyle

Castigatorul a opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, „Slumdog Millionaire” este poate cel mai cunoscut film britanic al secolului XXI. Acesta prezinta povestea incredibila a unui tanar indian care castiga versiunea indiana a show-ului „Who Wants to Be a Millionaire?” si isi justifica intamplarile prin propriile experiente de viata.

  1. Submarine (2010)

Regia: Richard Ayoade

Un film independent cu un aspect vizual remarcabil si o voce distincta, „Submarine” este un portret plin de umor al unui adolescent care se confrunta cu provocarile vietii si ale primei iubiri. Craig Roberts, Yasmin Paige si Sally Hawkins formeaza un trio de personaje memorabile.

  1. Attack the Block (2011)

Regia: Joe Cornish

Un grup de adolescenti dintr-o zona defavorizata a Londrei se confrunta cu o invazie de extraterestri in acest film plin de umor si actiune, care a servit drept debut cinematografic pentru actorii John Boyega si Jodie Whittaker.

  1. The King’s Speech (2010)

Regia: Tom Hooper

Colin Firth a castigat un premiu Oscar pentru interpretarea sa in rolul regelui George al VI-lea, in acest film bazat pe povestea reala a relatiei dintre monarh si un terapeut al vorbirii, jucat de Geoffrey Rush. „The King’s Speech” este un film emotionant despre puterea de a depasi adversitatile.

  1. Kick-Ass (2010)

Regia: Matthew Vaughn

Adaptat dupa benzisile desenate ale lui Mark Millar, „Kick-Ass” este o versiune diferita si nerusinata a genului filmelor cu supereroi. Aaron Taylor-Johnson, Chloe Grace Moretz si Nicolas Cage formeaza un trio de combatanti pentru justitie care lupta sa supravietuiasca intr-o lume violenta si absurda.

  1. Ex Machina (2014)

Regia: Alex Garland

Un film de science-fiction atmosferic si provocator, „Ex Machina” ridica intrebari profunde despre inteligenta artificiala si natura constiintei. Castigatorul unui premiu Oscar pentru efectele vizuale, filmul ii are in rolurile principale pe Domhnall Gleeson, Alicia Vikander si Oscar Isaac.

  1. Dunkirk (2017)

Regia: Christopher Nolan

Unul dintre cele mai aclamate filme de razboi din ultimii ani, „Dunkirk” ilustreaza tragicul eveniment istoric al incercarii de evacuare a armatei britanice de la Dunkerque, in 1940. Regizorul Christopher Nolan imbina in mod magistral aspecte de film epic si intensitate emotionala, intr-o experienta cinematografica de neuitat.

Filme englezesti mentionate demne de a fi vizionate

Regia: Guy Ritchie

Regia: Joe Wright

Regia: Shane Meadows

Regia: Anton Corbijn

Aceasta este doar o parte din cinematografia engleza pe care am considerat-o demna de a fi vizionata. Desigur, exista multe alte filme realizate in Marea Britanie care pot oferi ore intregi de divertisment si noi perspective asupra vietii si societatii.

Previous Article
Next Article