Drop City – T. Coraghessan Boyle (SUA)

Totul despre Drop City – T. Coraghessan Boyle (SUA)

Drop City a fost romanul lui T. Coraghessen Boyle publicat in anul 2003, si a castigat National Book Award in anul 2003 pentru fictiune. Este o satira politica si stabileste cadrul in anul 1970, imediat inainte de caderea Watergate si desi anti-establishment discursul sau a servit drept unecomentar satiric asupra mentalitatii generatiei sale.

Boyle a dezvaluit recent ca a scris romanul din nevoia sa de a scrie despre lucruri sensibile politice, cum ar fi politica externa a lui Nixon, simbolizat prin problemele geopolitice prezentate in cadrul cartii. Acest lucru a servit ca un motiv financiar important pentru publicarea lui Drop City si Boyle a adaugat ca, fara sa spuna acest lucru, ar putea sa-si piarda o mare parte din audienta.

Descrierea Povestirii

Drop City urmareste vindecarea unei comunitati hippie fermecate sa obtina in setari diferite dificultatile privind instituirea unei comunitati autonome, cum ar fi razboaiele dintre vecini, lupta pentru caracterul spiritual, in cele din urma pierderea utopiei hippie.

Povestirea incepe cu un grup de hippie, condusa de liderul lor Pan, care se muta de la soarele California in Alaska savarsind infamul Drop City [drop city], denumit astfel pentru a descrie transitul lor in executie. Romanul exploreaza, in mare parte, raspunsul lumii exterioare la punerea in aplicare a idealurilor hippie, inclusiv cum comunitatea hippie se acomodeaza initial la tumultul creat de antagonistii care sunt depasiti si intimidati de libertatea lor tuturor. Actiunea se desfasoara in paralel in Drop City si in Sonoma, California, unde exista un grup de fermieri care poseda un nora de emisie. Aceasta, cu toate ca nu are legatura cu tema anarhica a cartii lui Boyle, are legatura cu legile dure rurale si proprietatea interioara.

Personajele Romanului

Portretizarea personajelor din Drop City de catre Boyle creeaza un contrast extrem intre puterea si fragilitatea individuala si nevoia de a crea o comunitate ideala.

Personajele principale din roman includ:

  • Pan – liderul comunitatii Drop City.
  • Nina Martone – un artist sculptor, raspunzatoare pentru planificarea si functionarea comunitatii.
  • Star – fiica adoptata a lui Pan si prietena lui Sess.
  • Sess – prietenul lui Star si unul dintre liderii comunitatii.
  • Yev Bodrov – o actrita rusa care se alatura comunitatii Drop City in cursul calatoriei lor in Alaska.
  • Norm Bodrov – fratele lui Yev si unul dintre liderii comunitatii.
  • Marion Talbot – tatal lui Sess si unul dintre politicienii liberali din Sonoma, California.
  • Feather Talbot – nevasta lui Marion Talbot si mama lui Sess.
  • Deputatul Charles Kalb – unul dintre politicienii conservatori din Sonoma.
  • Everett Jacobs – vecinul lui Marion Talbot si unul dintre antagonistii lor.

Ideologia Hippie

Ideologia hippie, care face ca Drop City sa aiba o baza economica, este definita de o idee de libertate si interdependenta. Ei sunt alicienti ai permaculturii, in care ei isi cultiva propriile produse si alimente, si in mare parte, romanul descrie modul in care comunitatea reuseste sa realizeze aceasta autosiuficienta.

Desi create ca un romanu satiric, controversa filmata de Boyle circula in jurul realizarilor si nerealizarilor idealismului hippie si romanului sunt asociate frica comunitatii fata de progresie si viitor satisfacere necesitatilor si nevoile individuale versus interesele colective ale comunitatii lor.

Cadrele Naratiunii

Desi Drop City este situat intr-un loc anume, Alaska, aceasta se simte ca un loc universal, care poate conecta oameni din diferite zone si identitati si poate avea legatura cu teme mai largi privind comunismul si capitalismul din America.

In roman Boyle vorbete despre Alaska ca despre un pachet de putere si atractie care vizeaza trei puncte cheie, sindromul ingerilor disperati, sansa de a fi liberi si in egala masura, aventura care sta la baza aventurii lor.

De asemenea sunt prezentate si scenarii utopian-distopice, cum ar fi protocoalele legale menite sa prezerve natura si spiritualitatea din comunitate.

Romanul introduce mai multe modele culturale, inclusiv naturale, ecologice si spirituale, care servesc ca baza pentru relatiile Oamenilor si modul in care au interactionat una cu cealalta.