Viata : Instructiuni de folosire – Georges Perec (Franta)

Viata : Instructiuni de folosire – Georges Perec (Franta)

Viata : Instructiuni de folosire este o capodopera literara scrisa de romancierul si eseistul francez Georges Perec. Acest roman complex si inovator, publicat in 1978, exploreaza viata cotidiana si existentiala a personajelor care locuiesc intr-un bloc de apartamente parizian.

Despre autor

Georges Perec (1936 – 1982) a fost un scriitor, dramaturg si eseist francez. El a fost una dintre cele mai inovatoare voci literare ale secolului al XX-lea, folosind o gama larga de tehnici si constrangeri in scrierea sa. A fost membru al Oulipo, un grup literar francez care folosea reguli matematice si lingvistice pentru a crea opere de arta complexe si provocatoare. Printre cele mai cunoscute opere ale lui Perec se numara „Viata : Instructiuni de folosire”, „W, sau amintirea copilariei” si „Zarile disparute”.

Rezumatul romanului

Romanul Viata : Instructiuni de folosire este structurat ca un puzzle care urmareste vietile rezidentilor unui bloc de apartamente din Paris, la diferite momente ale existentei lor. Un capitol dedicat fiecarei incaperi copleseste detaliile nestematelor vietii cotidiene, intorsiuni si enigme ascunse in diferite nivele ale apartamentului.

In centrul romanului se afla Bartlebooth, un personaj enigmatic, care are un plan absurd de a-si petrece urmatorii 50 de ani ai vietii sale: sa invete sa picteze acuarele, sa calatoreasca in jurul lumii, sa picteze peisaje si sa rezolve puzzle-uri. De-a lungul romanului, personajele interactioneaza si se conecteaza intr-un mod misterios, si pe masura ce povestile lor individuale se dezvaluie, se formeaza un tatalaj intricat.

Lista de personaje notabile include:

 • Bartlebooth: personaj central, care isi dedica viata unei misiuni absurde
 • Gaspard Winckler: puzzle-maker-ul care atrage piesele pentru Bartlebooth
 • Serge Valene: pictor si unul dintre vecinii apartamentului
 • Appenzzell: aristocrat si colectionar de arta
 • Cinoc: maestrul constructor care se ocupa de planul apartamentului

Tehnici si stil

Georges Perec este cunoscut pentru utilizarea unui stil literar complex si al constrangerii in operele sale. In Viata : Instructiuni de folosire, el aplica o serie de reguli si restrictii care guverneaza structura romanului:

Lista de reguli

 1. O harta a apartamentelor: Perec a creat o harta detaliata a apartamentelor si a traseelor personajelor, pe care o urmeaza pentru a-si construi povestea.
 2. Tipurile de prezentare: Fiecare capitol este scris intr-un stil diferit (retete culinare, descrieri de obiecte ciudate etc.).
 3. Motivul cavalerului: In fiecare capitol, exista o figura „cavalereasca” care traverseaza apartamentul, ceea ce adauga un element suplimentar de unire al povestirii.
 4. Constrangeri lingvistice: Perec foloseste tehnicile oulipiene pentru a-si dezvolta povestea, cum ar fi lipograms, anagrame si palindroame.

Abordarea literara

Perec combina diferite genuri literare si stiluri in roman, precum anecdotele, descriptia detaliata, citate critice si interviuri.

Teme si simboluri

Romanul Viata : Instructiuni de folosire exploreaza urmatoarele teme:

 1. Vederea frontala: Perec examineaza fatetele paradoxale ale vietii umane si cauta un sens in ansamblul de detalii aparent disconectate.
 2. Absurdul: Planul absurd al lui Bartlebooth reflecta sentimentul dominant de absurditate care exista in existenta umana.
 3. Puzzle-uri si jocuri: Utilizarea puzzle-urilor si a jocurilor de-a lungul romanului subliniaza conexiunile si intrepatrunderea dintre diferitele niveluri ale vietii si ale operei literare in sine.
 4. Viata cotidiana: Perec cerceteaza in profunzime banalitatea vietii cotidiene si scoate in evidenta felul in care aceasta poate fi, de asemenea, o sursa de frumusete si minuni.

Impactul si importanta operei

Viata : Instructiuni de folosire este considerata una dintre cele mai importante opere literare ale secolului al XX-lea. Romanul a adus faima autorului si a facut parte dintr-un corpus de opere ale lui Georges Perec, care a consolidat statutul sau de autor inovator si influent.

Alte opere ale autorului

 1. W, sau amintirea copilariei (1975)
 2. Zarile disparute (1965)
 3. Rasturnarile (1969)

Adaptari si continuari

Romanul Viata : Instructiuni de folosire a fost adaptat si in alte forme, precum:

 1. Spectacole de teatru: O adaptare de Tom Crawshaw a fost montata in 2011 la Edinburgh Fringe Festival, care consta intr-un spectacol care ilustreaza diferitele povesti ale personajelor.
 2. Jocuri video: O echipa de jocuri video a creat un joc cu acelasi titlu in 2010, in care jucatorii trebuie sa rezolve puzzle-uri pentru a progresa in poveste.

Resurse externe

Daca sunteti interesati sa cunoasteti mai multe despre Georges Perec si opera sa „Viata : Instructiuni de folosire”, va recomandam sa explorati urmatorul hyperlink.