Totul despre: Banii – Martin Amis (Anglia)
Scriitorul britanic Martin Amis, in cartea sa intitulata Bani, explora cum arata acea parte aspra a capitalismului care s-a bucurat de apreciere in anii ’80. Despre aceasta carte, The Guardian a elaborat o descriere peemna: „Martin Amis, cu o surprinzator de distorsionata perspectiva pe cele mai murdare si mai zgarcite foi ale istoriei Americii, evoca strasnicia si stralucirea anilor ’80 in Bani, o satira la adresa capitalistilor, moralistilor si politienilor care au facut din aceasta decada o piesa de cheltuiala – pentru cei din administratie si de la Hollywood”.
Cartea Bani a profund marcat decada ’80, chiar daca in anii urmatori, odata cu venirea globalizarii financiare, a devenit din ce in ce mai relevanta.
De ce este relevanta cartea Bani – Martin Amis?
Cartea lui Amis se concentreaza asupra comportamentului obsedant de bogat si norocos, in special in Anglia si SUA, al anilor ’80, caracterizata de optimism si fanatism prin prisma acumularii de avere.
„A fi bogat era o traspunere a legitimitatii si a moralitatii. Un bun mod de a fi. O conditie sociala care se justifica pe sine”. – Martin Amis
In aceasta lume cinica si scaparata, Martin Amis prezinta o industrie financiara in expansiune creeata prin schimbari dinamice si vremuri foarte tulburi al caror cauza a fost dezghetarea economiilor socialiste, de regula asociate cu falimentele si subminarea economiei publice din cauza politica monetara.
Cartea ne prezinta plina foamenta a acestor turbulente economice prin prisma protagonistului John Self, un regizor de reclame care devine unul din simbolurile acestei perioade prin apetitul sau dublu de a face avere si se aventura in lumea bancara complicata, dar procureaza satisfactie a Banilor.
Principalii personaje ii reprezinta pe cele mai comune tipologii ale vremurilor respective, de la pionierii capitalismului, la subalternii trapati si adesea dialectici.
Subiecte abordate in carte
Cartea exploreaza numeroase subiecte printre care:
- Diferenta dintre clasa superioara si ceilalti (oamenii obisnuiti sau cei cu venituri limitate);
- Abuzul bancilor de pe acesti oameni, si cum au luat ei controlul printr-un cont bancar;
- Ausencia eticii in lumea bancara;
- Construirea si eludarea codului moral, moralitatea si laturile obscure ale spectacolului life-style al bogatiei;
- Sistemele instituite de subminare a consumatorului;
- Tipurile de bani: necesari sau excesivi/din dorinta de a intampina statusul social;
- Bresele de impozitare pe venit;
- Pogromul impotriva celor care nu se conformeaza regulilor rigide;
- Raspunderea etica si cultura responsabilitatii sociale.
In ciuda unei atitudini caraghioase si unei pristigi metalurgice comportamentului de bani-facere, Amis laiseaza publicul cu sentimentul unei franare morale intr-o lume a exploatarii dintre unii si ceilalti.
Introducere in figura lui John Self
Protagonistul John Self (interpetat in filmul Cei mai bogati din Babylon de Mike Leigh), poate fi privit ca o varietate zgomotoasa de aspirant la arme de bani si mentalitatea. Un om aspru si deschis, il vedem pe John Self cu drogurile sale si comportamentele lui socante.
El incearca sa se inscrie in lumea bogatiei dezlantuite a anilor ’80, visand sa-si atinga telul final prin scurtaturi financiare la un mod de viata fascinant. Cu toate acestea, pe drumul sau se confrunta cu o lume necunoscuta, de la prietenii sau asociatii lui losadi la lumea violenta a ‘gasca’ de mafioti londonezi si de la o persoana misterioasa pe nume ‘Mala’.
John Self efemera figura a ruinei economice si desigur a increderii publice in bancile sale tradarea, sarcasmul sau denota o liga aproximativa la misiunea sa de a castiga bani.
Mecanismele bancare din carte
Banii sunt in centrul actiunii asa cum,, John Self se hraneste mergand in diferiti locuri precum o banca americana sau Londra, deoarece aceasta planificare judicioasa a faimei sale in scopuri legate de bani. El foloseste cheltuirea unor sume mari de bani, precum si evitarea platii facturilor si taxelor si folosirea cheilor false de a obtine imprumuturi si alte utilizari mai putin eterne de a obtine bani.
Martin Amis foloseste personaje precum Mupsi, cel mai bun amic al lui John, care lucreaza activ la obiectivul sau de a-si transforma societatea intr-o intreprindere profitabila. Aceste planuri se compleaza cu tranzactii speculative, precum si cu activism de tip bun gasit si accesand resurselege (mai bine cunosciturea „apropierea bancilor de inginerie financiara”).
In aceasta carte, personajele au liberul arbitru de a-si asuma riscuri financiare emblematice si de a trata folosirea banilor intr-un mod colosal, cu atat de multe elemente ludice si noroc.
Realitatea vs Fata intunecata a capitalismului
Martin Amis a fost unul dintre primii scriitori care au explorat pe larg lumea creat de aceasta criza economica, ingrijorata de bancile care si-au servit clientii, in mod particular in interiorul economiei si societatii engleze.