Despre Jonathan Swift si opera sa Calatoriile lui Gulliver
Jonathan Swift (1667-1745) a fost un important scriitor irlandez, cunoscut mai ales pentru opera sa, Calatoriile lui Gulliver (Gulliver’s Travels). Aceasta carte, publicata pentru prima oara in 1726, a devenit rapid una dintre cele mai popluare si longevive opere literare din istorie, tradusa in numeroase limbi si adaptata in diverse forme si genuri, precum filme, piese de teatru si desene animate.
In cadrul acestui articol vom explora aspectele care au transformat Calatoriile lui Gulliver intr-un astfel de succes, abordand astfel subiecte cum ar fi:
- Contextul istoric si social in care a fost scrisa
- Personajele principale si lumea in care au avut loc calatoriile
- Semnificatiile satirice si morale ale operei
Contextul istoric si social in care a fost scrisa opera
Scrierea lui Calatoriile lui Gulliver s-a desfasurat intr-o perioada marcata de schimbari majore la nivel social, politic si stiintific.
In momentul in care a inceput sa lucreze la romanul sau, Jonathan Swift se confrunta cu conditia precara a Irlandei si a protestantilor sai in Regatul Unit, in contextul unei politici britanice extrem de nepopulare, ce punea in pericol independenta Irlandei. Jonathan Swift a scris Calatoriile lui Gulliver in parte ca un raspuns la aceasta situatie, atacand moravurile, institutiile si autoritatea britanicilor.
Pe de alta parte, opera se inscrie in contextul disputelor stiintifice si filozofice care au marcat epoca absolutismului iluminat, adresandu-si critici unor figuri proeminente ale acestei miscari.
Personajele principale si lumea in care au avut loc calatoriile
Opera Calatoriile lui Gulliver contine numeroase personaje, insa protagonistul cu acelasi nume se remarca in mod special prin explorarile si interactiunile sale. Lemuel Gulliver este un chirurg britanic care, printr-un sir neasteptat de evenimente, ajunge sa exploreze diferite teritorii necunoscute, fiecare cu propriile sale particularitati si populatii.
In cursul celor patru calatorii ale sale, Gulliver descopera urmatoarele lumi:
- Lilliput, o tara a oamenilor de statura foarte mica (inalti de aproximativ 15 cm), in care se lupta cu Tramecksan si Slamecksan.
- Brobdingnag, o tara locuita de uriasi (inalti de aproximativ 23 de metri), in care Gulliver este considerat foarte mic si ajunge sa vorbeasca despre istoria si moravurile Angliei.
- Laputa, o insula zburatoare locuita de oameni de stiinta si pseudo-stiinta, care sunt preocupati de cercetarea inutila si au o atitudine absenta fata de cei de pe pamant.
- Tara Houyhnhnm, locuita de cai rationali si Yahoos – o creatura asemanatoare cu omul, dar lipsita de ratiune si moralitate, care reprezinta o critica la adresa naturii umane.
Opera foloseste aceste populatii pentru a discuta aspecte legate de politica, educatia sau religia din Anglia si alte natiuni europene, punand un accent deosebit pe portretizarea lumii aflate in miscare intr-o epoca tulbure.
Semnificatiile satirice si morale ale operei
Jonathan Swift si-a scris opera cu un obiectiv clar in minte: acela de a critica moravurile, institutiile si autoritatile britanice si europene, reliefand nereguli, ridicand indoieli si cerand schimbari. Acesta a utilizat in mod eficient sarcasmul, ironia si exagerarea, fiind un maestru al artei literare a satirei.
Un exemplu al satirei sale poate fi observat in episodul din Lilliput, unde se ridica problema importantei proiectiei marionetelor nanice in interpretarea politicii si societatii britanice. Acest exemplu, cu personaje de statura atat de mica in pozitia de a controla destinele unei tari, poate fi asociat cu dezvoltarea unei clase politice britanice corupte si restranse in acea perioada.
De asemenea, Satira lui Swift atinge si mediul intelectual si academic al vremii, cum ar reprezenta societatea insulei plutitoare Laputa. Aici, autorul critica preocuparea ignorata pentru cercetarea inutila si pentru invatarea unor lucruri fara relevanta in contextul vietii reale, in detrimentul solutionarii problemelor practice si imediate.
In concluzie, Calatoriile lui Gulliver ramane astazi o opera relevanta si apreciata atat pentru calitatile ei literare extraordinare, cat si pentru semnificatiile sale de profunde si nuantate privind societatea umana si puterea critica a satirei. Puteti explora in continuare aceasta opera cu ajutorul resurselor oferite de Proiectul Gutenberg si a analizelor literare disponibile online. Asa cum ne-a invatat Jonathan Swift, este important sa privim cu ochi critici catre lumea inconjuratoare si sa nu ne lasam inselati de aparente, indiferent de scala la care ne situam.