Strain pentru totdeauna – Hella Haasse (Java)
Hella Haasse este unul dintre cei mai mari scriitori din Olanda si unul dintre cei mai cunoscuti din aceasta regiune. A coplesit publicul prin povestirile sale si personajele sale minunate si neobosite de la primul roman, Strain pentru totdeauna (Oeroeg) in anul 1948. Aceasta carte exceptionala a reprezentat primul pas spre o literatura moderna in Olanda.
De ce a devenit aceasta carte atat de renumita?
Acest roman a avut un impact masiv in cultura literarya olandeza, oferind cititorilor o perspectiva sumbra asupra unei culturi si a unei lumi regionale. De asemenea, cartea a oferit cititorilor un sentiment de atasament fata de trecutul Olandei, valorificand un trecut imperial tulburator si surprinzator, tulburarea si tensiunea aferente acestui subiect si reprezentand o mandrie olandeza crescuta in aceasta regiune. Cartea se concentreaza pe dezvoltarea relatiilor centrata pe povestea unei prietenii intre doi baieti de etnii diferite in colonia olandeza Java din Indonezia in lumea coloniala a anilor 1940.
Hella Haasse a creat un extraordinar tablou al vietii in Java interna, la intresectia dintre imperiul olandez si pamantul nativ al indonezienilor. Relatia dintre Javanese si cei din Imperiul Olandez este conceputa cu delicatete si poezie si se imbina impreuna foarte bine. Istoria si conflictul sunt mediate in mod inteligent si subtil prin intermediul personajelor.
Cum se folateaza personajul central?
Oeroeg da numele cartii si este personajul principal al povestirii. El este un baiat Javanese care locuieste intr-o casa de langa labirintul formatiunilor vulcanice din Java. Oeroeg se stabilesc in adevarata lui identitate in carte, el fiind recunoscta ca fiind un copil care adora natura si se bucura de ea. Oeroegeste un personaj cheie in aceasta carte, reusind sa trateze temele de identitate si razboi.
In contrast cu Oeroeg este prietenul sau, Johan, fiul de european al unui comandant. Acesta imparte cu Oeroeg, preocuparile adolescentine asociate cu explorarea naturii, jocurile, simpatia si empatia. Aceste relatii prezinta modul in care sunt tratate relatii dintre cei de etnie diferite in aceasta carte.
Presiunea explorata in carte
In provocarile si presiunea sociala si militara aIndoneziei, acesti doi baieti isi dezvolta treptat relatiile intr-un mod care, cu toate acestea, se refera la conditiile inguste in care traiesc. Desigur, grijile ei in fata societatii sunt mai larg rezonabile si se adancesc in decenii ca lumea se schimba si una isi schimba influentele. Inregimul colonial olandez obliga olandezii sa adopte un comportament diferit fata de indonezieni: acestia au restrictii cum ar fi curbele de strada si sunt tratati diferit in ceea ce priveste educatia si alte drepturi.
Oeroeg preia astfel postul trecut in carte si pregateste cititorii pentru alegerile sale politice, care sunt capturate intelept si emotional. Acesta se afla intr-o situatie in care nu se poate implini in niciuna dintre lumea in care traieste, atat cea olandeza cat si cea javaneza. Personajul principal are aceasta dificultate in a gasi locul sau si se confrunta cu atrocitatile razboiului, relatiile si mediul sau cultural, toate acestea preparandun rol in lupta sa pentru libertate.
Cum se desfasoara actiunea
Oeroeg si Johan s-au intalnit in scoala, imblanzind soparle si vorbind despre mizerabile si politetea in societatea olandeza. Actiunea cartii evolueaza prin intermediul relatiilor lor, cu Oeroeg luptandu-se sa gestioneze influentele negative ale culturii europene asupra lui.
Prima parte a cartii se concentreaza pe naivitatea copiilor si pe calatoriile lor in jungia de aburi, natura si arasamentele in care tehnologia moderna a inceput doar sa se strecoare. Acestea evolueaza apoi ca Oeroeg si Johan devin mai mature.
In timp ce vor si vor incerca sa faca fata presiunii reducerii passive si a spaimei, relatia si ratiunea lor de a supravietui se schimba intr-una mai matura si mai complexa.