Muntele vrajit – Thomas Mann (Germania)

Muntele Vrajit – Thomas Mann (Germania)

Thomas Mann a fost un scriitor si om politic german, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura in 1929. El a fost unul dintre cei mai influenti scriitori germani ai secolului al XX-lea, in pasiunea sa pentru literatura sau filozofia germana.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este Muntele Vrajit, publicata in 1924. Acest roman are loc in timpul Primului Razboi Mondial si se concentreaza asupra unui tanar bine educat din Germania, care striveste intre doua lumi integrate si in conflict.

Planul romanului

Muntele Vrajit este un roman impartit in opt capitole. Prima si a doua sectiune ofera o prezentare generala a situatiei si o prezentare a personajelor principale. Partea a treia este despre dilema morala pe care o simte protagonistul in legatura cu potentialul sau dual. Figura protagonistului este tratata in sectiunea a patra.

Partea a cincea prezinta cea mai infioratoare parte a romanului – „exuberanta” lui Joachim. El incearca sa se transforme intr-un erou, dar in cele din urma devine o sclavie a vietii sale. El intelege ca trebuie sa plece si sa se intoarca in tara lui si sa accepte ceea ce e impotriva propriilor sale convingeri.

Partea a sasea trateaza problema cunoasterii si a intelegerii, in care Joachim invata ca nu trebuie sa fie erou, ci trebuie sa inteleaga lumea in care traieste. El intelege ca, in loc sa incerce sa schimbe lumea, trebuie sa invete sa isi cunoasca tara si sa se adapteze la ea.

Partea a saptea prezinta lupta lui cu tentatia si potentialul conflictei, izgonita din trecut. El devine constient de natura desarta a vietii sale si invata sa lupte cu adevarat cu ispitele si confuzia.

Ultima parte ne arata ascensiunea spiritului si triumful asupra dilemei sale moraln. Joachim invata sa accepte si sa se impace cu ceea ce nu poate schimba si sa isi invinga indoielile, sfarsind prin a face o calatorie in inima lui.

Ecoul criticii

Muntele Vrajit a primit cronici pozitive cu acest roman, datorita temei sale profunde si tulburatoare, ce a deschis dezbaterea asupra romantismului german si asupra caracterului ozonat al guvernului de la vremea aceea. La lansarea sa, a primit recenzii pozitive de la critica literara, care a laudat romanul pentru abilitatea sa de a prezenta o problema morala si pentru caracterul sau profund spiritualizat.

Muntele Vrajit a devenit o capodopera moderna si a rezonat cu aspiratiile intelectuale ale generatiei sale. In prezent, e considerat unul dintre cele mai importante romane ale secolului al XX-lea, fiind tradus in numeroase limbi, datorita temele sale si stilului literar atemporal.

Thomas Mann a devenit si un simbol al Generatiei Vrajite, un grup de intelectuali germani care a fost marcat de experienta Primului Razboi Mondial si de crescendo-ul razboiului rece. Acest grup a reflectat asupra moralitatii si constiintei in arta si filozofie si a lasat o urma profunda in istoria Germaniei moderne.

Muntele Vrajit a fost un mod inovativ de a aborda dilemele morale si traumele din Primul Razboi Mondial si a ramas una dintre cele mai populare si bine cotate capodopere ale lui Thomas Mann. Teza principala a sa este ca un om isi poate depasi lumea si isi poate combate propriile conflicte prin intelegerea lumii in care traieste si prin acceptarea sa.

Ideile principale ale lui Mann si relevanta lor astazi

Thomas Mann este faimos pentru capacitatea sa de a face referire la idei filozofice ale timpului sau si a le face actuale. Om politic si scriitor, el a reflectat asupra moralitatii, a constiintei si a conflictelor spirituale, toate vizibile in dimensiunile de moralitate si presiunile duale in romanul Muntele Vrajit.