Autobiografia lui Alice B. Toklas – Gertrude Stein (SUA)

Autobiografia lui Alice B. Toklas – Gertrude Stein (SUA)

Alice B. Toklas si Gertrude Stein au fost unele dintre cele mai bine-cunoscute personalitati ale secolului al XX-lea. In 1952, Toklas, pe atunci in varsta de 66 de ani, a scris „The Autobiography of Alice B. Toklas”, care a captat povestea vietii sale intime si extraordinare alaturi de Stein. Desi cartea a fost scrisa sub pretextul ca este o autobiografie a lui Toklas, ea de fapt prezinta autobiografia lui Gertrude Stein si, prin aceasta, schiteaza memoriile si schimbarile personale intiparite cu o nota si cercuri literare, culturale si artistice ale Europei principiului secolului al XX-lea.

Viata profesionala si literara a lui Gertrude Stein

Gertrude Stein a fost una dintre cele mai creative si inovatoare scriitoare americane din perioada interbelica, fiind una dintre cele mai bine cunoscute si influente figuri de vanguarda ale culturii americane secolului al XX-lea. Gertrude Stein a invatat greaca si latina, a urmat studii de evreia si limbi orientale si a studiat stiintele sociale. In timp ce studiaza la Universitatea Johns Hopkins, ea a scris prima poezie.

Dupa ce s-a mute in Paris, Gertrude Stein a petrecut mare parte din viata ei descoperind si formand artisti moderni si arta moderna si colectionand lucrari de arta impreuna cu sotul ei, Alice B. Toklas. Aceste lucrari includ picturi ale artistilor cubisti francezi precum Cezanne, Picasso, Matisse si Braque. La Paris, Gertrude Stein a devenit un important promotor al literaturii si artei moderne, conducand propria sala de lectura si organizand evenimente artistice.

In aceasta epoca, Gertrude Stein a produs o buna parte din literatura ei, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind „Eon alicientei”. Aceasta a fost receptia mai mare a lungul deceniilor datorita folosirii sale repetitive de cuvinte, idei si expresii, care a contribuit, de asemenea, la crearea stilului ei caracteristic. In scopul de a capta vremea si locul in care a trait, Gertrude Stein a folosit expresii de argou si cuvinte inventate chiar de ea pentru a scrise creatia sa.

Viata personala si relatiile lor

Gertrude Stein a cunoscut-o pe Alice B. Toklas intr-o cafenea din Paris in 1905. Initial, erau prietene si l-au adus pe Alfred Whitehouse in semicercul lor, care mai tarziu a devenit iubitul Alicei. Gertrude Stein si Alice Toklas s-au casatorit in 1927 si au ramas impreuna pana la moartea lui Gertrude, in 1946. Odata ce au stabilit un parteneriat intelectual si financiar permanent, cuplul a putut incepe colectionarea de picturi si scrierile lor.

Ca parteneriat, Gertrude Stein si Alice Toklas au contribuit in mod remarcabil la actiuni politice si la sustinerea artistica a regimului democratic durabil in ducepre razboiului. Cu toate acestea, exista si schimbari negative, posibil, in perspectiva postbelica a deceniilor. Alice B. Toklas a trait pana la moartea sa, in 1967.

Relatiile lor cu cei din jurul lor

Gertrude si Alice s-au alaturat unui grup de artisti si scriitori in primele decenii ale secolului al XX-lea, creand ceea ce s-a numit un grup artistic. Acestia erau scriitori precum Ernest Hemingway, Helene Fleischman si Thornton Wilder, cu toate acestea, Gertrude Stein a avut unele dintre cei mai apropiati prieteni artiti din acest grup, in special Pablo Picasso. Cateva dintre aceste relatii le-au oferit lui Gertrude si Alice oportunitati de a descoperi noi atitudini si de a influenta lucrarile lor, precum si de a furniza un sentiment de locuinta si protectie intre ei si cei din jur.

De asemenea, Gertrude si Alice au avut o relatie apropiaca cu marele scriitor american F. Scott Fitzgerald. Acesta a vizitat casa lor si a petrecut multe ore discutand si scriind impreuna despre literatura si istoria europeana. Fitzgerald i-a dat lui Gertrude Stein o copie a romanului sau „Marele Gatsby” si a vizitat-o si pe Alice Toklas in 1933 atunci cand scria romanul sau „Tara Soarelui Rasare”.

Final

Gertrude Stein si Alice B. Toklas au fost cupluri remarcabile care au schimbat adanc cultura europeana si americana. Cartea „The Autobiography of Alice B. Toklas” a oferit lumii o mostra despre munca creativa a lui Gertrude si a lui Alice, precum si despre cei mai dragi prieteni ai lor. Aceasta carte ofera in continuare un model pozitiv de parteneriat intelectual, cultural si financiar care a facut ca relatia lor sa continue si sa continue sa influenteze lumea in prezent.