Cantecele ierbii de Doris Lessing (Iran)
Cantecele ierbii de Doris Lessing (Iran) este un roman de mare considerent, care reflecta temele naturii, culturii, istoriei si spiritualitatii intr-o maniera lirica si profunda. Romanul se desfasoara pe parcursul a doua saptamani – o saptamana in care cuvintele sunt cantate si strigatele urlate si o alta saptamana in care aceeasi energie este meditativa si linistita.
Despre autoarea Doris Lessing
Doris Lessing, nascuta in Teheran, Iran, a publicat peste 50 de opere in peste 35 de limbi. Despre ea s-a zis ca este „una dintre cele mai hranitoare si profunde scriitoare britanice de pe planeta” si „cel mai mare moralist al secolului nostru.” A primit o noua serie de premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Literatura si Premiul Goethe pentru Literatura.
Prezentarea cartii
Cantecele ierbii este o scurta novela de foarte multe momente framantata. Fiecare scena ii introduce pe cititor in taria si complexitatea universului stravechi al culturii iraniene, precum si in universul mai vechi al vietii si al credintelor sale.
Romanul incepe cu Ira, personajul principal, care si-a pierdut increderea si incercarea de a gasi un nou sens al vietii sale. Ea incearca sa inteleaga lumea intr-o maniera mai profunda, astfel incat sa poata descoperi ceea ce reprezinta sensul vietii si destinului sau.
Cand o femeie mai in varsta, numita Surasa, apare in campul din apropierea lui Ira, acorda un taram al sensului si sperantei, si oferind o valoroasa lectie despre capitala existentiala si beautatea simplicitatii vietii ei de zi cu zi.
Personajele si povestea
Personajul principal din Cantecele ierbii este Ira, un tanar care, in mod deliberat, a ales sa se retraga din tulburatorul progres al civilizatiei tardiv moderniste si sa faca pasul inapoi pentru a contempla ritmul natural al vietii. Alt personaj principal este femeia mai in varsta, Surasa, care il invata pe Ira arta de a trai in armonia cu natura si a imbratisa spiritualitatea. Exista si alte personaje auxiliare in roman, care aduc cu ele adancime psihologica si substanta culturala.
Temele abordate si Stilul scrierii
Cantecele ierbii de Doris Lessing abordeaza teme ca organicitatea si armonia universului, interconectarea dintre elementele majore din univers si importanta constientizarii sinelui.
Stilul de scriere al lui Doris Lessing in aceasta carte este poetic si liric, iar simbolurile si parabolele sale pun accentul pe latura spirituala si profunda a actiunilor si gandurilor personajelor. Fiecare scena aduce cu ea momente framantate si interesante, care il provoaca ituitorul sa priveasca dincolo de cuvinte si sa reflecteze asupra subtilitatilor spirituale ale vietii.
Simbolurile din Carte
Doris Lessing a folosit simboluri si metafoare foarte interesante pentru a-si exprima ideile si pentru a-l face pe cititor sa intre in lumea ei. Cartea se deschide cu imaginea unei pelicule de vierme de aur, simbol al intelepciunii, vierme care apare de mai multe ori in carte.
De asemenea, culorile si florile sunt simboluri importante in aceasta carte. Cum viola, simbolul puterii magice si al ascensiunii spirituale. Verdele, simbolul curateniei si al redescoperirii. Rozul, simbolul renasterii si al transformarii.
Invataturile Cantecele ierbii
Carteacele ierbii de Doris Lessing descrie o lume in care exista un echilibru perfect, o baza comunitara si o traire in momentul prezent, si este un cantec profund si liric despre natura si om. Prin aceasta carte, Lessing isi incurajeaza fanii sa se intoarca catre natura, impartasindu-le lectia de a trai simplu si poetic, a-si accepta constrangerile si a-si urma curiozitatea naturala.