Pasii pierduti – Alejo Carpentier (Elvetia)

Pasi Pierduti – Alejo Carpentier (Elvetia)

Cine este Alejo Carpentier?

Alejo Carpentier (1904-1980) a fost un scriitor, istoric literar si muzicolog cubanez de origine elvetiana. A fost unul dintre artistii latino-americani care au ajutat la dezvoltarea miscarii literare si culturale „boom” la mijlocul secolului 20. A primit Premiul Cervantes, cea mai inalta distinctie de literatura spaniola, pentru contributia sa la literatura.

A scris fictiune, critica literara si istorie. Unul dintre romanele sale cele mai populare si bine cunoscute este Pasi pierduti (1959).

Pasi pierduti si contextul si genul

Romanul Pasi pierduti al lui Alejo Carpentier se concentreaza pe aventura si spatiul fizic intr-o lume aflata in schimbare. Este o critica a noii ordini socio-politice in America Latina si o consideratie a modului in care colonialismul si asimetriile sociale stirbesc relatii dintre oameni si culturi. Cartea este una dintre cele mai bine cunoscute si rasunatoare compilatii de literatura latino-americana si face parte din genul literat magistral. Acest gen se concentreaza pe speculatii privind relatia dintre trecut si prezent, privilegiul mai puternicilor si subordonarea mai slabiilor.

Subiectul si Scopul

Subiectul romanului Pasi pierduti prezinta o agenda de reintenerire, o lupta a subalternului pentru a realiza libertate si mandrie. Cea mai mare provocare pentru protagonist este sa gaseasca calea prin labirintul vietii sale de baron dintr-o familie cvasifranta, care pur si simplu ick traieste o moarte lenta.

Romanul se concentreaza pe trecut si prezent, trezindu-ne la realitatea cruzii si a muzelistilor asupra vietii regale in perioada post-coloniala. Carpentier prezinta marea provocare a baronilor care sunt impinsi sa se descurce in lumea acestei noi ordini sociale (si economica). Cele mai scurte povesti se axeaza pe spectrul unei lumi care se schimba intr-una din cele mai profunde transformari.

Traseul lui Mercedes

Personajul principal, Mercedes, este printesa regatului abia eliberat Gran Colombo, care se lupta sa calatoreasca, impotriva tuturor probabilitatilor sale. Scopul ei este acela de a-si regasi marele dragoste si adevaratul destin al tatalui ei si al altei vieti. Ca mainile unui relogiu ciudat, destinul ei se taraste si prinde viteza din ce in ce mai multe. Acesta este inceputul unei calatorii care o poarta prin toate anotimpurile tacerii si furiei, pe carari neguroase si drumuri fara iesire.

Aventurile lui Mercedes

Mercedes isi incepe calatoria in Vestul Elvetiei. Ea este provocata sa faca fata si sa gaseasca raspunsuri la intrebari despre care nu stia ca exista. Acest lucru ii conduce sa se indeparteze de frumusetea spatiului rural al Elvetiei, si sa se aventureze in lumea pe care o cunoaste dar inca numita straina.

Ea merge prin urmatoarele destinatii:

  1. Basel, Elvetia – Mercedes isi incepe prima parte a calatoriei sale in Basel, Elvetia, unde spioneaza o multime de portari.
  2. Luanda, Angola – Mercedes apoi merge in Angola, acolo unde intalneste un om de o importanta majora in cautarea ei si ajuta la deschiderea unui drum catre mare spre Gana si Nigeria.
  3. Lagos, Nigeria – o calatorie catre Nigeria se pare a fi prea mult pentru Mercedes, ceea ce o determina sa se intoarca in Ogulin, Elvetia, de unde porneste in cautarea lui Dauna.
  4. Ogulin, Elvetia – Mercedes revine in Ogulin cu un nou nume, esential pentru a-si indeplini destinul.

Cinci ani mai tarziu, Mercedes intalneste un vanzator de covoruri care o indruma si o ajuta sa gaseasca calea spre Gana si, in cele din urma, sa-si cunoasca parintii biologici. Dupa ce trece prin toate aceste intamplari si aventuri, Mercedes ajunge la Gana, unde isi gaseste linistea si mania, ca si cunoasterea identitatii sale.