Buddha de la periferie – Hanif Kureishi (Anglia)

Buddha de la periferie – Hanif Kureishi (Anglia)

Biografie

Hanif Kureishi (n. 5 Decembrie 1954) este un scriitor englez care s-a nascut in Bromley, sudul Londrei. A vazut lumina zilei la intalnirea dintre bratul indian (tatal sau) si cel britanic (mama sa), experienta pe care a scris-o in multe poezii si proza sa. Majoritatea lucrarilor sale au fost istorii de imigranti care se rotesc in jurul unei teme principale. Kureishi a fost unul dintre parintii de familie islamice care s-au mutat in partile mai defavorizate ale capitalei britanice si le-au retinut valorile.

Perioada de debut

Kureishi a inceput sa scrie in anii ’80 si a publicat prima sa lucrare, The Buddha of Suburbia, in martie 1990. Acest roman cu tema centrala a tuturor imigrantilor care pozeaza problema schimbului cultural, ajungand sa fie adaptat intr-o serie BBC in 1993. Acest roman a aratat cum se schimba cotropitorii Imperialei Britanie si a fost prima carte care a debutat in topul listei New York Times.

Cele mai celebre lucrari

  • My Son the Fanatic – Aceasta lucrare a fost descoperita la aceeasi vreme cu Buddha of Suburbia si a fost publicata si adaptata pentru a fi pusa pe marele ecran in 1997. Aceasta lucrare investigheaza identitatea culturala si celebrarea lor.
  • The Black Album – Aceasta lucrare a fost publicata in 1995 si marcheaza tranzitia lui Kureishi de la roman si spre piese de teatru, aceasta fiind prima piesa de teatru a sa. A fost bazata pe experienta sa personala si a vorbit despre islam, mai ales despre cultura araba si occidentala.
  • Intotdeauna culmea – Acest film a fost lansat in 2006 si regizat de Paul Andrew Williams, bazandu-se pe romanul lui Kureishi. Ilustreaza experienta Vietnamei unui imigrant din Londra si a fost nominalizat pentru un premiu BAFTA.

Rolul sau in literatura

  • Influenteaza pe alti scriitori – Lucrarile sale au influentat generatiile mai tinere de scriitori britanici, cum ar fi Zadie Smith, Kushie si Salman Rushdie.
  • Literatura creativa – Puterea de imagine a lui Kureishi in arta sa, poezia sa si fictiunea sa au pervazut diverse segmente ale literaturii britanice si au explicat experienta specifica indiano-britanica intr-o maniera inovatoare.
  • Internationalismul in domeniul literaturii – Lucrarile sale au dat nastere unui nou curent de literatura internationalista care sa aprofundeze culturile arabe si britanice.

Examenele – Universitatea si Civilizatia

Kureishi a obtinut o licenta in dramaturgie la Universitatea de Vest din Londra, fiind printre primii absolventi ai acestei facultati. Prin cercetarile sale a contribuit la modernizarea literaturii si a innovat in cursele sale academice, insa el a simtit ca acolo nu se pune destul accent pe astfel de lucruri. Kureishi a scris despre incercarile sale de a pastra mediul sau de initiala in timp ce experimenta universitatea si civilizatia. El era conectat la simbolurile culturale ale Britaniei, ceea ce l-a unit cu majoritatea poporului englez si l-a apropiat pe unii de altii.

Hanif Kureishi si filmele sale

Kureishi a contribuit si la cinematografiei britanice scriind scenarii si dialoguri pentru lungmetraje precum:

  • My Beautiful Laundrette – Acesta a fost primul film scris de Kureishi si regizat de Stephen Frears in 1985. Acest film a creat valuri in industria filmului si a fost nominalizat la Oscar si ca cel mai bun film al anului.
  • Sammy and Rosie Get Laid – Acest film a fost regizat de Kureishi in 1987 si semnalizeaza cresterea multiculturalismului in Anglia.
  • Veniti sa fim fericiti – Acest film a fost regizat si scris de Kureishi in 2008. Desi n-a primit recenzii prea favorabile, a reliefat mai intai armonia multiculturala si a abordat teme precum politica religioasa.

Hanif Kureishi si poezia

Kureishi a scris mai multe poezii in timpul vietii sale. Ele s-au axat in principal pe unicitatea sa. Unele din lucrarile sale poezii au fost publicate in volume precum:

  • Intr-o zi de vara din 1986
  • Siddhartha a plecat
  • Robothound and Other Poems

Era post-modernismului

Kureishi a fost asociat cu literatura postmoderna. Lucrarile sale au vorbit despre criza identitatii si nevoia indivizilor de a-si creea un loc in lume. El a fost influentat nu numai de cultura sa islamica, dar si de cea grotesca si moderna din sec 20.

A scris despre experienta anonimatului si migratia spre orase precum Londra si felul in care acestea au facut sute de mii de oameni sa se simta neadaptati la intreaga cultura. El a crezut ca a scris despre aceast aspect din motive de autocunoastere si explicat ceea ce multi oameni simteau, dar nu puteau pune in cuvinte. Cu toate acestea, Kureishi si-a asumat rolul de a deveni vocii sau reprezentant a culturii sale si a luat pozituri pro-imigrant.

Influenta si implicari

Hanif Kureishi a facut mai mult decat sa scrie, a facut aparitii la peste 300 de intalniri la radio, conferinte, lectii si prelegeri. El s-a implicat in industria filmului si a televiziunii si a contribuit cu dezbaterile publicului. Kureishi si-a asumat si intalniri publice pentru a sustine lupta impotriva rasismului si esti foarte vocal si deschis despre acest lucru.

Hanif Kureishi a reusit sa reinventeze si sa reimagineze modul in care oamenii vin sa traiasca langa altii.