Micul print – Antoine de Saint – Exupery (Franta)

Micul Print de Antoine de Saint-Exupery (Franta)

Micul Print de Antoine de Saint-Exupery este una dintre cele mai cunoscute carti interbelice, fiind o carte inspirata din esecurile si succesele autorului in perioada in care a lucrat ca postas. Acest roman a fost publicat in Franta in anul 1939 si si-a starnit de foarte multe ori interesul publicului. Si in prezent, dupa aproape doua decenii, cartea lui Antoine de Saint-Exupery se bucura de o popularitate enorma in intreaga lume.

Taxanomie cartea Micul print

Inainte de a incepe sa vorbim despre subiectul propriu-zis, ne vom opri o clipa sa incercam sa intelegem ce tip de carte este Micul Print. Cartea a fost creata de Antoine de Saint-Exupery si a fost publicata in Franta in anul 1939. Cartea este de fapt o poveste, o istorie la care se adauga si elemente educationale si morale. Autorul a folosit imagini si personaje pentru a transmite mesajul sau si a profund sau a incerca sa-i invete pe cei tanje pe ceva mai mare. Subiectul sau este unul care poate fi painuit, iar temele abordate sunt legate de dragoste si prietenie, despre curaj si sacrificiu, despre vise si aventuri si despre invingerea celor mai mari greutati.

Subiectele abordate in cartea Micul Print

Aceste subiecte sunt detaliate intr-o maniera formala si bine documentata care face ca lectura cartii sa fie o placere. Cartea lui Antoine de Saint-Exupery se concentreaza pe subiectul zborului si al continutului sau. Autorul foloseste subiectul zborului pentru a aduce in prim-plan eroii sai si pentru a prezenta temele sale.

  • Dragoste: In acest roman, autorul ne prezinta frumusetea dragostei. El exploreaza dragostea printre personajele masculine si feminine, aratandu-ne cum este depasita datorita curajului si blandetii respectivelor personaje. Acceasta tme se manifesta prin compasiunea si increderea care iese la suprafata atunci cand cel mai important este sa oferim amorul celor din jurul nostru si sa-i protejam.
  • Aventuri: Acest roman ne prezinta eroii aventurosi ce isi asuma riscuri pe care altii le-ar evita, cum ar fi mersul in locuri inspaimantatoare sau desfasurarea de actiuni curajoase in scopul salvarii cetatii dinamite. Aceste aventuri sunt abordate de autor din perspectiva aventurilor si schimbarilor curente din vremurile interbelice.
  • Vise: Subiectele abordate in aceasta carte presupun folosirea viselor pentru a depasi limitele, asa cum vezi si in acest citat: „Din visurile mele eu pot invata cine sunt, ce pot sa fac si ce sunt in stare sa obtin”. Autorul foloseste acest subiect pentru a arata cititorilor cum visele pot fi transformate in realitate prin curaj si forta de vointa.
  • Realitatea: Desi in cartea Micul Print se dezvolta temele legate de zboruri si aventuri, ea se refera si la realitatea acelor vremuri. Autorul ne vorbeste despre problemele politice si economice ce ii afectau pe cei angajati in aviatia curenta si ne explica cat de departe puteau merge acestia in functia lor.

Caracterul principal al acestei carti – Micul Print

Personajul principal al cartii lui Antoine de Saint-Exupery este, cum ii spune si titlul, Micul Print. Este un personaj unic indui mai intalniti in alte carti. El este un fel de fulg de nea care traieste printre animalele si plantele din desert. Desi nu are un rang sau putere, el este vazut de catre eroi ca avand o mare importanta. Autorul prezinta acest personaj ca fiind plin de imaginatie si curaj si influenta sa este profunda asupra celorlalti personaji din carte. El castiga admiratia si respectul tuturor personajelor din carte prin curajul sau. De asemenea, in timp ce el invata experiente si face fata problemelor din activitatile lui zilnice, el isi foloseste intelepciunea si imaginatia pentru a-si pune in practica cele invatate.

Micul Print nu prezinta niciun moment de slabiciune. Intelege cum sa isi foloseasca puterea imaginatiei pentru a visa si cum sa foloseasca aceasta pentru a face lucruri nerealizabile. Se lupta cu frica si curajul lui responsabil devine sursa de inspiratie pentru ceilalti copii.

Cu puterea sa de a intelege realitatea si aventurile intaiate de el, el il ajuta pe Viena sa-si atinga obiectivele.

Departe de a fi fictiune, cartea Micul Print aduce cu sine multe lectii importante

De-alungul cartii, autorul prezinta multe lectii importante ce pot fi aplicate si in viata reala:

  • Puterea de a visa. Autorul vorbeste despre puterea de a visa si modul in care acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra vietii noastre. El ne ajuta sa intelegem ca, indiferent de dificultatile prin care trecem, trebuie sa ne pastram visele neclintite si sa le urmam cu tarie.
  • Curajul. Autorul aduce in lumina curajul cu interpretarile sale specifice. El ne invata ca, desi viata ne poate bate pe spate destul de tare, daca avem curajul sa trecem peste toate obstacolele si sa avem incredere in visele noastre, atunci putem sa atingem ceea ce ne-am propus. Aceasta carte ne arata curajul ca fiind cea mai importanta resursa pentru a face fata schimbarilor si a ne intoarce din nou pe calea noastra.
  • Compasiunea. Autorul face referire la importanta compasiunii, a blandetii si a spiritului frumos.