Barbatul care iubea copiii – Christina Stead (Australia)

Barbatul care iubea copiii – Christina Stead (Australia)

Christina Stead a scris cea mai cunoscuta si adorata carte din Australia despre lumea copiilor, “The Man Who Loved Children”. Aceasta mostenire a locului se bazeaza pe povestea unei familii a carei incapatanare si spirit se impletesc in circumstantele lor vieti mizere. Cultura care a determinat aceasta poveste este viu prezenta in Australia maritima si se reflecta in stilul de viata rural, combinatia de traditii linistite ale poporului si spiritul care cauta imbunatatiri in mijlocul obisnuitului.

Povestea lui Sam Pollit

„Barbatul care iubea copiii” se concentreaza pe povestea lui Sam Pollit si viata lui turbulenta din Australia. Sam iubeste copiii lui cu toata inima si aceasta este povestea lui de la 16 ani pana la 40 si cum se confrunta cu familia lui si viata lui de zi cu zi. Acesta se lupta cu oboseala si frustrarea profesiei sale ca operator de mine si lupta cu viata rurala. Ideea de a se lupta cu situatia aproape insuportabile a familiei lui se apreciaza ca fiind o metafora asupra vechii lumi australiene si libertatea pe care o poti obtine daca refuzi sa te supui realitatii.

Personajul principal

Personajul principal, Sam Pollit, surprinde direct cititorii si are una dintre cele mai importante roluri din „The Man Who Loved Children”. El este barbatul din centrul acestei povesti – un tata energic si paternal care iubeste copiii lui, indiferent de cat de mult il enerveaza. El are 6 copii si le ofera acelasi iubire si ingrijire. De asemenea, Sam se lupta cu ambivalenta si nevoia sa de a se elibera de circumstantele sale vieti mizere. Incapatanarea si curajul lui Sam rezoneaza foarte puternic cu ceilalti membri ai familiei sale si cu sutanii lecturatorilor.

Copiii lui Sam

In centrul povestii se gaseste adoratia lui Sam pentru copiii lui. Acestia sunt:

  • Fidel Pollit – fiul mai mare al lui Sam, un adolescent revoltat si despot;
  • Samuel Pollit – fiu mai mare, unul dintre cei mai inteligenti dintre cei sase copii ai familiei;
  • Louie Pollit – fiica mijlocie, o voce sensibila deopotriva feminina si masculina si erou al aceleiasi carti;
  • Abigail Pollit – fiica cea mai mica, o figura excentrica si de lider care se lupta pentru drepturile ei;
  • David Pollit – fratele mijlociu, un personaj destul de ingrozitor;
  • Polly Pollit – copilul drag al lui Sam, deopotriva istet si zambitor.

Copiii lui Sam reprezinta tot ce e mai bun si mai rau din lumea lor si chiar si fara sa stie, se regasesc in ei toti. Lupta lor cu maturizarea si aspiratiile lor este impletita intr-unul dintre cele mai profunde si naturale eforturi marca Christina Stead.

Tentatia de a schimba lumea

Pe masura ce povestea lui Sam si a familiei sale se dezvolta, acestea se lupta cu tentatia de a schimba lumea pentru a-si imbunatati circumstantele. Aceste motive colective se reflecta in fiecare personaj pentru a crea o mare concentrare asupra schimbarii sociale si politicii. Aceasta lupta de a schimba lumea se reflecta originalitatea si diversitatea culturilor australiene si chiar reflexia lor asupra modului in care lumea poate fi schimbata si imbunatatita.

Stilul unic al lui Christina Stead

Inspiratia lui Christina Stead pentru a crea aceasta obisnuita, totusi originala, comedie a maternitatii vine din folosirea satirii, a diferitelor simboluri si a arhetipurilor. Aceste elemente adauga acestei carti o magnitudine mare si captivanta. Ritmurile si descrierile sale cu scurgeri creioneaza o lume realista, focusata pe detalii, in ciuda acelor realitati mai sumbre.

Christina Stead a folosit stilul ei unic pentru a prezenta lumea rurala a Australiei si a evidetiat in acelasi timp stilul de viata al acelei perioade istorice. Acesta reflecta modul in care principiile diferentelor de clasa, relatiile cu rudele si viziunea asupra educatiei erau tratate si prezentate.

Barbatul care iubea copiii – A devenit un clasic

Povestea lui Sam Pollit capteaza simtul povestirii lui Christina Stead, care reflecta energia rurala a Australiei in stilul ei indraznet si stimulat.