Zorba grecul – Nikos Kazantzakis (Grecia (Editie Tiparita si eBook))

Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis: o recenzie

Nikos Kazantzakis a scris romanul Zorba Grecul in 1946, iar cartea a devenit rapid o alegere extrem de populara in intreaga lume, fiind tradusa in multi ani si aparuta in mai mult de 50 de limbi. Romanul prezinta viata si personalitatea unui grecean autentic, numit Zorba, si relatia sa stransa cu naratorul, un tanar occidental, pe nume Basil.

Cartea descrie experientele celor doi prieteni in satul Cretei, unde Zorba ii prezinta lui Basil sentimentele sale profunde despre mersul vietii, motivatia, dragostea, religia si moartea, punand in valoare filosofia clasica si moderna. Aceasta calatorie spirituala ii ajuta pe cei doi sa isi descopere propria lor identitate si valori, sa inteleaga invataturile adancului spiritual al domeniului grecesc si sa accepte moartea ca parte a vietii.

Prezentare

Zorba Grecul a fost prima carte a lui Nikos Kazantzakis si poate cea mai bine cunoscuta. Ca personalitate indrazneata a geniului grecesc, Zorba definea lumea prin propria sa filozofie si motivatie. Cea mai simbolica parte a personalitatii sale era constatarea ca maina toata starea sa spirituala si emotionala de bunatate si rabdare si resemnare.

Dragostea

Kazantzakis prezinta dragostea dintre Zorba si Basil ca un raport bazat pe comunicare si experienta. Cele doua sunt blocuri care se ciocnesc si fac loc schimbarii. Basil il intelege pe Zorba si il accepta asa cum este, iar Zorba il ajuta sa isi urmeze visurile. Toate acestea creeaza o punte intre pasiunile lor respective si sentimentul de apartenenta.

Din punct de vedere al dragostei, romanul construieste o povestea despre acceptarea provocarilor vietii si despre gasirea puterii de a merge mai departe prin incredere in sine si in ceilalti.

Putere si spirit

Unul dintre elementele cheie ale cartii, Zorba promoveaza puterea sufletului si a spiritului uman si curentele sale profunde ale vietii, care nu pot fi descrise din punct de vedere tehnic. Evalueaza intr-un mod profund ce este dragoste, spiritualitate si invata pe altii cum sa accepte imaginile si sentimentele instabile ale vietii, prin intermediul propriei sale personalitati calduroase si vesele.

Cartea vine cu multe intrebari despre religie si invataturi spirituale, umanitate, bunatate si prietenie, in cautarea unor raspunsuri profunde asupra mersului vietii.

Intelepciunea

Zorba aduce mereu o perspectiva simpla si uimitoare, prin ceea ce spune el asupra vietii. Dialogurile sale arata intelepciunea lui si obiceiurile alungand mai degraba mai vechi credinte religioase. El aduce o schimbare disonanta, insa revigoranta asupra vietii si intelegerii sale, o intelepciune greaca sofisticata.

Unicitate

Kazantzakis prezinta un sentiment despre responsabilitatea fiecaruia fata de propria viata si a celorlalti, si despre acceptarea lumii comune, fara sa se tema sa distribuie iubirea si sa se idealizeze spiritualitatea.

Zorba se bucura de fiecare moment, indiferent de cat de mic sau mare ar fi el, si gaseste satisfactie si fericire in fiecare moment al vietii sale. In loc sa se bazeze pe ce a renuntat, Zorba se concentreaza pe realizarea lucrurilor importante si pe recunoasterea acestor lucruri pe drumul sau prin viata.

Un roman important

Zorba Grecul este un roman plin de intelepciune, idei si filosofii. Acesta a reusit sa capteze imagini si sentimente ale vietii pe care abia le putem vedea, sa faca invataturile spirituale sa para mai accesibile si sa transmita puterea absoluta a umanitatii si a iubirii.

Romanul a devenit unul dintre cele mai importante opere literare de pe intreg globul, definind o generatie intreaga care a fost influentata puternic de conceptul pe care Zorba il ilustreaza. Cartea poate fi cumparata in format imprimat si eBook prin intermediul Editurii Grecia.