Cele 39 de trepte – John Buchan (Scotia)

Cele 39 de trepte – John Buchan

John Buchan a fost un important scriitor scotian si a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura in 1935. Opera sa cea mai cunoscuta ramane celebrei carti „Cele 39 de trepte”. Aceasta lucrare literara spune povestea lui Richard Hannay care este nevoit sa salveze Marea Britanie de un complot terorist si actioneaza precum un agent de super-eroi.

„Cele 39 de trepte” este adesea considerata de catre criticii moderni ca fiind unul dintre cele mai bune romane ale secolului al XX-lea si a jucat un rol masiv in a inspira si a influenta intreaga industrie de filme si seriale de aventuri.

Povestea

Romanul incepe cu Richard Hannay, un om simplu din Scotia, ratacind in Londra si luptand impotriva unui misterios complot impotriva Regatului Unit. El se intalneste cu un om ingrijorator numit Scudder care ii spune ca o organizatie numita „Marea Fratie” urmareste sa ucida un om politic si sa spioneze alte tari. Scudder il informeaza ca, daca este prins, ei vor cauta sa il ucida. Richard stie ca trebuie sa se alature Fratiei si sa faca dezvaluirea complotului, chiar daca asta inseamna ca isi va pune viata in pericol.

Avand in vedere acest deznodamant dramatic, Richard este nevoit sa infrunte o calatorie intunecata si de risc prin Scotia. El trebuie sa fie atent, deoarece cei din Marea Fratie sunt la tot pasul, gata sa puna mana pe el. Richard nu avea decat treisprezece zile pentru a gasi informatiile pe care le avea nevoie pentru a salva Regatul Unit, insa destinul lui Richard a fost stabilit.

Personaje

Personajul principal al romanului este Richard Hannay, un om simplu care iese in evidenta datorita ispravilor sale curajoase. Aceasta caracterizare a lui Richard atrage in special atentia cititorilor.

Printre alte personaje se numara si Scudder, omul care il informeaza pe Richard despre complotul terorist, Frank P. Crozier, un ofiter razboinic si agent secret al British Secret Service, si Boers, un membru al Marea Fratiei, Richard Hannay se lupta cu ea.

De ce merita citit

John Buchan a scris o Romana cu suspans si actiune, care a atras milioane de cititori din intreaga lume. Aventurile lui Richard Hannay sunt interesante si captivante, iar lupta lui impotriva complotului terorist este absolut epica.

Autorul si-a dorit sa arate natura umana si sa faca o scurta geneza a eroiilor moderni. El a reusit sa aduca elemente de aventura si suspans si sa transforme romanul ‘Cele 39 de trepte’ intr-o lucrare de referinta pentru genuri precum aventuri, politica si thrillers.

Semnificatia cartii

Ce a facut acest roman sa fie atat de special si de influent este modul in care se uita la tema eroismului. ‘Cele 39 de trepte’ permite cititorilor sa inteleaga ca eroismul nu se refera doar la faptele robotilor sau la luptele epice, ci mai degraba la infrangerea pe cont propriu, inclusiv a fricii si a indoielii de sine.

Romanul este adesea citat ca fiind un exemplu excelent al „eroismului discret” si, da, efectiv reuseste sa transmita mesajul ca eroismul poate fi atat de discret si potentialmente chiar mai puternic decat ce inseamna sa obtii victoria.

Pentru cine

‘Cele 39 de trepte’ se bazeaza pe o simpla poveste de suspans si se incadreaza perfect in categoria de aventuri. Acest roman poate fi savurat de cititorii de orice varsta. Este un roman interactiv si imbibat de actiune care se adreseaza fiecarui cititor in parte.

Daca va plac cartile de aventuri si doriti sa aflati cum un simplu om se poate transforma intr-un erou, este limpede ca ‘Cele 39 de trepte’ este alegerea potrivita.

Concluzie

„Cele 39 de trepte” este unul dintre cele mai bune romane de aventuri ale secolului al XX-lea. John Buchan si-a pus iscusinta in acest roman de suspans si actiune, care examineaza tema eroismului si care se adreseaza atat tinerilor, cat si adultilor.