Cat de tarziu era, cat de tarziu – James Kelman (Scotia)

Totul despre cartea „Cat de tarziu era, cat de tarziu” de James Kelman (Scotia)

„Cat de tarziu era, cat de tarziu” este un roman scris de James Kelman, un autor contemporan si laureat al premiului Man Booker Prize. Cartea relateaza povestea unui om care se trezeste orb, fara vreo explicatie aparenta, si isi cauta drumul in viata in pofida handicapului sau. Acest articol va oferi o perspectiva cuprinzatoare asupra operei. Pentru a face acest lucru, am partitionat in mai multe sectiuni: povestea, analiza personajelor, stilul si temele. Vom incorpora si exemple din text, abordand astfel o gama larga de informatii despre acest roman.

Povestea si narativa

Romanul „Cat de tarziu era, cat de tarziu” urmareste povestea unui barbat numit Sammy Samuels, care se trezeste intr-un parc, complet orb, fara a-si aduce aminte cum si unde ar fi putut sa se intample acest lucru. Povestea este relatata intr-un stil stream of consciousness (flux al constiintei) si naratiune in prima persoana, ceea ce face ca povestea sa fie si mai captivanta pentru cititori.

1. Povestea

Lungul drum al lui Sammy prin oras incepe in momentul in care isi da seama ca este orb. Treptat, Sammy invata sa depaseasca obstacolele care vin odata cu handicapul sau si sa faca fata situatiilor cu care se confrunta in timp ce isi cauta sotia, Helen, si copilul lor. Sammy intuieste ca Helen l-a parasit, iar lipsa de comunicare intre ei devine un conflict central in desfasurarea cartii.

Pe parcursul romanului, Sammy interactioneaza cu numerosi personaje interesante, cum ar fi prietenul sau Joe si Harry Simpson, un afacerist local. Fiecare dintre acesti personaje contribuie la dezvoltarea si evolutia lui Sammy pe masura ce se chinuie sa-si gaseasca familia si sa isi asume responsabilitatile aduse de noua sa conditie.

2. Analiza personajelor

Personajele din cartea de fata au fost construite adanc, si caracterele lor sunt dezgropate treptat pe parcursul romanului. Desigur, personajele principale sunt complexe, dar si personajele secundare aduc un plus de culoare si interes.

  • Sammy Samuels: Protagonistul romanului si vocea narativa a intregii carti. El este un personaj bine dezvoltat, cu multe nuante si aspecte complicate in personalitatea sa. Sammy este un antierou, ceea ce inseamna ca, desi nu poseda trasaturile unui personaj eroic traditional, cititorii simpatizeaza cu eforturile si luptele sale.
  • Helen: Sotia disparuta a lui Sammy, Helen devine un simbol al trecutului si al fericirii inconjuratoare.
  • Joe si Harry Simpson: Ambii sunt personaje secundare, dar extrem de relevante in economia cartii. Ei sunt prietenii lui Sammy si aduc informatii suplimentare despre stilul de viata al protagonistului inainte de evenimentele prezentate in roman.

3. Stilul de scriere si caracteristicile autorului

Un lucru care i-a facut pe multi oameni sa aprecieze stilul de scriere al lui James Kelman si sa considere romanul sau „Cat de tarziu era, cat de tarziu” ca fiind o capodopera este originalitatea si maiestria cu care scriitorul scotian a creat atmosfera cartii.

Stilul de scriere al lui Kelman este caracterizat prin uzul intens al dialectului scotian, precum si prin utilizarea unui registru informal si brut. Acest lucru permite cititorului sa intre in mintea lui Sammy si sa urmareasca gandurile si sentimentele sale intr-un mod autentic.

In plus, cartea este bogata in descrieri si detalii care ofera un sentiment de realitate si autenticitate povestirii. Autorul nu se sfieste sa se aprofundeze in detalii cum ar fi simturile lui Sammy, care devin mai ascutite odata ce devine orb, sau modul in care manevreaza mediul inconjurator, desi nu-l poate vedea.

4. Teme si mesaje ale romanului

Romanul „Cat de tarziu era, cat de tarziu” exploreaza o serie de teme majore si mesaje, printre care:

  • Supravietuirea si auto-descoperirea: Din momentul in care Sammy devine orb, el porneste intr-un proces de auto-descoperire si intelegere a lumii si a locului sau in societate.
  • Comunicarea: Un alt aspect esential abordat in roman este comunicarea. Lipsa de comunicare intre Sammy si Helen subliniaza atat dificultatile vietii de zi cu zi, cat si problemele profunde care afecteaza relatiile personale.
  • Acceptarea: Romanul prezinta o perspectiva realista si sensibila asupra acceptarii si adaptarii la o situatie noua si dificila (in acest caz, orbirea).

5. Aprecieri critice si impactul romanului

Romanul „Cat de tarziu era, cat de tarziu” a fost primit cu multe aprecieri critice si a avut un impact semnificativ asupra literaturii contemporane.

Kelman a castigat premiul Man Booker Prize in 1994 pentru roman, iar acest premiu i-a adus o recunoastere internationala. A fost elogiat pentru stilul inovator, limbajul unic si temele profunde si emotionante. Totusi, cartea a generat si anumite controverse, unele voci considerand ca stilul sau de scriere informal si brut ar putea fi deranjant pentru unii cititori.

In ciuda acestor controverse, „Cat de tarziu era, cat de tarziu” ramane o opera literara de mare impact si actualitate, care este in mod cert demna de a fi citita si studiata.

Recapitulare

Cartea „Cat de tarziu era, cat de tarziu” de James Kelman este o capodopera a literaturii contemporane, premiata cu Man Booker Prize si apreciata pentru stilul sau original, temele sale profunde si personajele bine conturate. Adesea considerat o lectura dificila, dar extrem de rasplatita, acest roman este un exemplu excelent de proza sofisticata si inovatoare. Daca sunteti interesati sa cititi mai multe despre scriitorii scotieni contemporani, „Cat de tarziu era, cat de tarziu” este cu siguranta un punct de plecare excelent.