Top Filme Istorice 2015

Top Filme Istorice 2015

2015 a fost un an fantastic pentru filme istorice, iar in acest articol vom trece in revista cele mai bune 10 titluri lansate in acel an. Iata lista pe care am pregatit-o pentru voi, cu descrieri detaliate si un link extern pentru fiecare film:

1. Selma

Selma este un film care abordeaza lupta lui Martin Luther King Jr. pentru drepturile civile ale afro-americaniilor in anii ’60. Actiunea filmului se concentreaza pe marsul istoric din Selma spre Montgomery, Alabama, in 1965, care a condus la adoptarea Legii Drepturilor de Vot de catre presedintele Lyndon B. Johnson.

Realizat de Ava DuVernay, filmul il are in rol principal pe David Oyelowo si a primit numeroase premii si nominalizari, inclusiv o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film.

2. Experimenter

Experimenter este un film biografic care prezinta viata si munca psihologului Stanley Milgram, cel mai cunoscut pentru experimentul sau controversat privind ascultarea autoritatii din anii ’60. Filmul exploreaza intreaga cariera a lui Milgram, precum si repercusiunile experimentelor sale asupra vietii personale si profesionale.

Regizat de Michael Almereyda si avandu-l in rolul principal pe Peter Sarsgaard, Experimenter este o privire fascinanta asupra unuia dintre cei mai cunoscuti psihologi din istoria moderna.

3. Suffragette

Suffragette spune povestea luptei femeilor pentru a obtine dreptul de vot in Marea Britanie de la inceputul secolului al XX-lea. Filmul urmareste povestea unei femei obisnuite care decide sa se alature miscarii pentru drepturile femeilor si lupta ei impotriva opresiunii si discriminarii la care femeile erau supuse in acea vreme.

Regizat de Sarah Gavron si avand in rol principal pe Carey Mulligan, Helena Bonham Carter si Meryl Streep, Suffragette este un film puternic si inspirational care nu trebuie ratat.

4. Trumbo

*Regizat de Jay Roach si avand in rol principal pe Bryan Cranston, Trumbo este un portret fascinant al lui Dalton Trumbo, unul dintre cei mai cunoscuti scenaristi de la Hollywood-ul de aur, care a fost pus pe lista neagra din cauza afiliatiilor sale politice.

Filmul prezinta nu numai cariera remarcabila a lui Trumbo si lupta sa impotriva politicii anticomuniste din SUA, ci ofera si o imagine a rivalitatilor si relatiilor dintre personalitatile de la Hollywood in acea perioada.

5. The Danish Girl

The Danish Girl este povestea inspirata din viata reala a pictoritei Lili Elbe, prima persoana cunoscuta care si-a asumat rolul de transgen si s-a supus unei operatii de schimbare de sex in anii ’20 in Danemarca.

Cu Eddie Redmayne in rolul principal, filmul prezinta viata lui Elbe si relatia ei dificila cu sotia Gerda (interpretata de Alicia Vikander), precum si lupta lor pentru acceptarea si intelegerea societatii. Regizat de Tom Hooper, The Danish Girl a primit patru nominalizari la Oscar si a castigat Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

6. The Revenant

The Revenant este un film de aventura istoricasau epic in regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu, inspirat de viata lui Hugh Glass, un vanator de animale salbatice si explorator al Americii din secolul al XIX-lea. Dupa ce este atacat de un urs si abandonat de coechipierii sai, Glass (interpretat de Leonardo DiCaprio) porneste intr-un periculos drum pentru a se razbuna si a gasi mormantul sotiei sale.

Filmul a castigat trei premii Oscar in 2016, inclusiv cel pentru cel mai bun actor (DiCaprio) si cel mai bun regizor (Inarritu).

7. Macbeth

Macbeth este ecranizarea tragica a piesei de teatru cu acelasi nume de William Shakespeare, in regia lui Justin Kurzel si cu Michael Fassbender si Marion Cotillard in rolurile principale.

Aceasta adaptare recenta se concentreaza pe relatia dintre Macbeth si sotia sa, Lady Macbeth, si pe modul in care influentele malefice din jurul lor duc la deznodamantul tragic al povestii. Cu o abordare estetica impresionanta si interpretari puternice din partea actorilor, acest Macbeth se remarca printre ecranizarile anterioare ale operei lui Shakespeare.

8. Aferim!

Filmat in alb-negru, Aferim! este un film romanesc regizat de Radu Jude, care exploreaza societatea din secolul al XIX-lea, atunci cand Romania era inca sub dominatia otomana.

Povestea urmareste un jandarm si fiul sau care se aventureaza intr-o cautare a unui tigan fugit de la stapanul sau. Aferim! este un film artistic complex si provocator care abordeaza probleme ale societatii contemporane, precum rasismul si clasa sociala.

9. Carol

Regizat de Todd Haynes, Carol este un film adaptat din romanul „The Price of Salt” de Patricia Highsmith si prezinta povestea de dragoste interzisa dintre doua femei in anii ’50 in New York.

Cate Blanchett si Rooney Mara joaca rolurile principale ale acestui film emotionant si elegant ce a fost primit cu entuziasm de critici si a obtinut sase nominalizari la Premiile Oscar.

10. Bridge of Spies

Bridge of Spies este un film regizat de Steven Spielberg, cu Tom Hanks in rolul principal al avocatului James B. Donovan, care a negociat eliberarea unui pilot american capturat in Uniunea Sovietica in timpul Razboiului Rece.

Aceasta pelicula contemporana, bazata pe un scenariu scris in colaborare cu fratii Coen, remarca perioada tensionata intre cele doua superputeri ale acelei perioade. Bridge of Spies a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar si a primit cinci nominalizari la Premiile Academiei.

Acestea sunt cele mai bune filme istorice din 2015, care merita sa fie vizionate si pentru care suntem recunoscatori pentru ca ne-au oferit o perspectiva autentica asupra diferitelor aspecte ale istoriei.