Top Filme din 1920

Top Filme din 1920: Capodopere cinefile care au influentat istoria cinematografiei

1920 a fost un an deosebit pentru cinematografie, cu unele dintre cele mai memorabile filme create in aceasta perioada. De la comedii clasice, drame emotionante, pana la filme revolutionare, aceasta este o lista cu cele mai bune filme din 1920 care au facut istorie si care continua sa inspire cinefili din intreaga lume.

Top 1: The Cabinet of Dr. Caligari (Das Cabinet des Dr. Caligari)

The Cabinet of Dr. Caligari este un film german de groaza regizat de Robert Wiene. Aceasta capodopera cinematografica prezinta povestea macabra a unui om de stiinta nebun, care foloseste un somnambul pentru a comite o serie de crime inspaimantatoare. Considerat a fi unul dintre primele filme expressioniste, stilul vizual si atmosferic al filmului continua sa fascineze si sa inspire regizorii de astazi.

Top 2: Way Down East

Regizat de legendara pentru regizor D. W. Griffith, Way Down East este o drama emotionanta care prezinta povestea unei femei inselate care cauta refugiu intr-un mic sat dupa ce iubitul ei o paraseste. In ciuda faptului ca este bazat pe o piesa de teatru, Griffith a reusit sa faca un film captivant si puternic care a fost extrem de popular in epoca sa si care continua sa influenteze si sa impresioneze.

Top 3: One Week

One Week este un scurtmetraj de comedie din era de aur a filmului mut, regizat si interpretat de geniul comediei, Buster Keaton. Filmul urmareste povestea unui cuplu nou casatorit care incearca sa construiasca o casa in doar o saptamana, cu rezultate hilare. Comedia fizica si cascadoriile inovatoare ale lui Keaton sunt pur si simplu uimitoare si continua sa faca rasul publicului si astazi.

Top 4: Within Our Gates

Within Our Gates este un film dureros de actual si tulburator despre rasism si discriminare in America, regizat de Oscar Micheaux, un pionier al filmelor afro-americane. Prezentand povestea unei femei afro-americane care se lupta sa isi salveze scoala, acest film scoate in evidenta nu numai povestea dramatica, ci si importanta educatiei si a spiritului uman nezdrobit.

Top 5: Dr. Jekyll and Mr. Hyde

O alta adaptare filmica faimosa a romanului „Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde” de Robert Louis Stevenson, Dr. Jekyll and Mr. Hyde exploreaza ideea ca fiecare persoana are o latura intunecata care asteapta sa fie scoasa la iveala. Regizat de John S. Robertson, acest film horror a captat imaginatia unui public insetat de groaza si mister. Actul lui John Barrymore este la inaltime, iar impactul sau asupra genului horror poate fi simtit si astazi.

Top 6: The Mark of Zorro

Unul dintre primele filme de aventura, The Mark of Zorro a stabilit multe dintre conventiile si elementele care definesc genul astazi. Povestea lui Don Diego Vega, interpretat de actorul de legenda Douglas Fairbanks, este o bine-cunoscuta serie de aventuri pline de evadari extraordinare, dueluri captivante si un sentiment puternic de justitie.

Top 7: The Golem: How He Came into the World (Der Golem, wie er in die Welt kam)

Inspirat de legende evreiesti, The Golem: How He Came into the World este unul dintre putinele filme de groaza germane care au supravietuit din era filmului mut. Regizat si scris de echipa de regizori germani Paul Wegener si Carl Boese, acest film este o poveste fascinanta despre un om de stiinta care creeaza un monstru de lut care ajunge sa se intoarca impotriva propriului sau creator. Cu elemente de groaza si de fantasy, acest film a stabilit o serie de conventii care s-au perpetuat in genul horror.

Top 8: The Penalty

Un film revolutionar pentru vremea sa, The Penalty ofera privitorului o privire tulburatoare in mintea unui om mutilat si aproape infiorator care doreste sa se razbune pe cei pe care ii considera responsabili de distrugerea vietii sale. Interpretarea remarcabila a lui Lon Chaney si caracterul inovator si sumbru al filmului l-au transformat intr-o capodopera a cinemaului mut de groaza.


1920 a fost un an monumental in istoria filmului, cu aceste filme minunate care au impins granitele a ceea ce ar fi putut face cinema-ul. Aceasta lista descrisa aici nu numai ca ofera o incursiune in capodoperele cinematografice ale epocii, dar ne aminteste si de acel deceniu incarcat de talent si inovatie de care s-au bucurat atat regizorii cat si spectatorii. Este un moment perfect pentru a redescoperi aceste filme clasice si a aprecia adevarata arta a cinematografiei.

Previous Article