Top Film Noir 2015

Top Film Noir 2015

Film noir a fost un gen foarte popular in anii ’40 si ’50, dar chiar si in ultimii ani, am asistat la o renastere a acestui stil distinctiv. Nuantele de gri, personajele cu caracter dubios si intrigi intortocheate au revenit pe ecranele cinematografice. 2015 a reprezentat un an deosebit pentru film noir, astfel ca ne vom concentra in acest articol pe realizarile cinematografice din acest an care s-au remarcat in acest gen. Vom include atat filme de lungmetraj, cat si scurtmetraj, pentru a prezenta o varietate cat mai larga de productii.

Victoria

Un film german regizat de Sebastian Schipper, Victoria urmareste povestea unei tinere spaniole care se incurdyneaza, intr-o singura noapte, cu un grup de barbati interesati sa ii poarte de grija in schimbul ajutorului ei. Tot filmul este o capodopera a montajului – toata actiunea are loc intr-un singur cadru, de-a lungul a doua ore si jumatate, ceea ce ii asigura spectaculozitatea si suspansul.

The Gift

Regizat de actorul Joel Edgerton, care joaca si unul dintre rolurile principale, The Gift spune povestea unui cuplu a carui viata este schimbata definitiv atunci cand un vechi cunoscut al sotului isi face aparitia in viata lor. Filmul trateaza temele vinovatiei, a trecutului care nu poate fi uitat si se apropie mai mult de genul de Hitchcock decat de film noir propriu-zis. Cu toate acestea, atmosfera intunecata si umbrita ii confera o apartenenta la acest gen.

Kill Your Friends

Kill Your Friends este o sarbatoare de auto-distrugere si violenta simbolica si reala. Regizat de Owen Harris, filmul este o viziune distorsionata si sarcastica a industriei muzicale din anii ’90, dar si o explorare a obsesiilor epocii privind faima, avere si amorul propriu. Personajul principal, portretizat de Nicholas Hoult, este incarnarea rautatii, a venalitatii si a dispretului fata de valori, ceea ce il face un personaj tipic de film noir.

Son of Saul

Desi este un film diferit in comparatie cu celelalte mentionate, Son of Saul se inscrie in genul film noir datorita atmosferei funeste si a temelor esentiale. Filmul urmareste viata unui prizonier in lagarul de la Auschwitz, in timpul Holocaustului. Prin viziunea personajului principal aflam despre povestile si soarta celor care au fost nevoiti sa traiasca in aceste conditii inumane. Mintea umana, in umbra saraciei si a deznadejdii, devine cel mai intunecat si periculos loc.

Short Cuts

Nu numai filmele de lung-metraj au fost remarcabile in 2015, dar si-au facut simtita prezenta si scurt-metrajele noir, selectate intr-un mix de festivaluri si competitii:

  1. The Poison Angel – Un scurt-metraj psihologic, in care un om isi confrunta demonii interiori si reuseste sa iasa cu bine din labirintul mintii sale dezechilibrate si pline de primejdii.

  2. Le dos rouge – Un film francez inovator, despre arta si obsesia care poate sa o insoteasca, uneori ducand la un sfarsit dramatic si violent. Personajele sunt locuitorii unui univers carnavalesc si kafkian.

  3. Bob Moses – Un videoclip regizat de Antoine Bardou-Jacquet si inspirat de picturile lui Edward Hopper si din cinematografia anilor ’50-’60. Este un omagiu adus acestor opere si la fel de tulburator si intrigant ca un scurt-metraj noir.

Topul propus este menit sa atraga atentia asupra renasterii unui gen care nu si-a pierdut farmecul de-a lungul decadelor. Rezultatele actuale, cum ar fi filmele mentionate, demonstreaza ca filmul noir nu numai ca se adapteaza la schimbarile din societate, dar se poate imboga si reinventa constant, generand fascinatie si emotie in randul spectatorilor.