Outlander (2014– )

„Outlander”: O calatorie in timp, dragoste si razboi

Outlander este un serial TV de drama, fantastic si romantic produs de Starz, bazat pe seria de romane cu acelasi nume, scrise de Diana Gabaldon. Aici este site-ul oficial al seriei Outlander.

Premiza

Adaptat din seria de carti Outlander, actiunea serialului urmareste povestea lui Claire Randall, o sora medicala a Armatei Britanice care calatoreste in timp din anul 1945 in secolul al XVIII-lea, in Scotia dominata de revoltele iacobite. Aici, ea se intalneste cu Jamie Fraser, un tanar nobil scotian, si se indragosteste de el. Actiunea navigheaza prin tumultul conflictelor politice si a razboiului, dar si prin provocarile vietii intr-o epoca diferita si greutatile pe care le infrunta o femeie moderna intr-o lume de patriarhat. Serialul combina elemente de aventura, istorie, romantic si mister, intr-o poveste unica si captivanta.

Sezoanele si episoadele

Pana in prezent, Outlander are sase sezoane confirmate, incepand din anul 2014:

 1. Sezonul 1
  -consta in 16 episoade si urmareste povestea primei carti, Outlander.
 2. Sezonul 2
  -13 episoade si se bazeaza pe a doua carte, Dragonfly in Amber.
 3. Sezonul 3
  -13 episoade si adapteaza a treia carte, Voyager.
 4. Sezonul 4
  -13 episoade si prezinta povestea cartii a patra, Drums of Autumn.
 5. Sezonul 5
  -12 episoade si se bazeaza pe cea de-a cincea carte, The Fiery Cross.
 6. Sezonul 6
  -confirmat si in curs de productie.

Creatia serialului si distributia

Ronald D. Moore este creatorul si producatorul executiv al seriei. Aici puteti citi un interviu cu el despre productia Outlander. A mai lucrat la proiecte precum Battlestar Galactica, Star Trek: The Next Generation, si Star Trek: Deep Space Nine.

Unghiularul Robert R. Duncan compune muzica seriei, iar pentru costume este responsabila Terry Dresbach, detinatoare a Premiului Emmy pentru munca sa la Carnivale.

Castul principal

Outlander are in prim plan doua personaje principale:

 • Claire Randall / Fraser, interpretata de Caitriona Balfe, o sora medicala talentata si femeie puternica inaintea timpului ei. Balfe a primit patru nominalizari la Golden Globes pentru rolul ei in Outlander.

 • Jamie Fraser, interpretat de Sam Heughan, nobilul scotian curajos si iubitor, periculos la nevoie si manat de o dragoste profunda si devotata pentru Claire.

Alte personaje importante din serial sunt:

Ambientarea si filmarile

Serialul Outlander are loc in diferite epoci si tari. Primele doua sezoane sunt filmate in Scotia, iar al treilea si al patrulea sezon in Africa de Sud. Sezonul al cincilea si cel de-al saselea sunt filmate in Carolina de Nord, SUA.

Principalele locatii de filmare din Scotia includ Moara Midhope (cunoscuta sub numele de Lallybroch), Doune Castle (poarta de intrare a Castelului Leoch), Falkland (locul de nastere a Inverness in secolul al XX-lea) si Culross (reprezentand Cranesmuir in secolul al XVIII-lea).

In atelierurile de productie din Cumbernauld, langa Glasgow, equipe a construit intregi sate in stil scotian.

Premii si nominalizari

Outlander a primit si a fost nominalizat la numeroase premii pe parcursul anilor. Printre cele mai importante se numara:

 • 4 nominalizari la Premiile Globul de Aur pentru Caitriona Balfe, in categoria „Cea mai buna actrita intr-o serie de televiziune – drama”
 • 1 nominalizare la Premiile Globul de Aur pentru Tobias Menzies, in categoria „Cel mai bun actor in rol secundar intr-o serie, miniserie sau film realizat pentru televiziune”
 • 3 premii Satellite Award pentru „Cea mai buna coloana sonora originala pentru o serie” (R. R. Duncan), „Cei mai buni actori intr-o serie de televiziune – drama” (Catriona Balfe si Sam Heughan)
 • Niciuna dintre aceste nominalizari nu a rezultat intr-un premiu Oscar.

Receptia criticilor si a publicului

Outlander a primit in general recenzii pozitive din partea criticilor si a publicului. Pe IMDb are o nota de 8.4/10, iar pe Rotten Tomatoes detine un aviz favorabil de 90%.

Serialul este apreciat pentru povestea sa originala, pentru costumele si decorurile impresionante, si pentru chimia dintre actorii principali. Unele critici sugereaza ca dilueaza scenele de violenta si ca se prelungeste in unele momente, insa in general Outlander continua sa fie un succes si sa atraga milioane de telespectatori in intreaga lume.