The West Wing (1999–2006)

„The West Wing”: Un voiaj captivant in culisele politice americane

Una dintre cele mai remarcabile si apreciate seriale dramatice ale tuturor timpurilor, „The West Wing” (Aripa de Vest), ne arunca in mijlocul intrigilor si luptelor politice la cele mai inalte nivele ale guvernarii Statelor Unite. Serialul, care poate fi considerat un adevarat colos in epoca televiziunii de autor, a fost creat de celebrul scenarist Aaron Sorkin, cu Martin Sheen in rolul inegalabil al presedintelui Josiah „Jed” Bartlet.

Inainte sa intram in detalii despre acest serial extraordinar, hai sa trecem prin cateva dintre aspectele esentiale ale „The West Wing”:

 • Gen: Drama politica
 • Ani de difuzare: 1999-2006
 • Creator: Aaron Sorkin
 • Producatori executivi: Aaron Sorkin, Thomas Schlamme si John Wells
 • Numar de sezoane: 7
 • Numar de episoade: 156
 • Distributie: Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Bradley Whitford, Richard Schiff, Dule Hill, Janel Moloney si Stockard Channing, intre altii.
 • Retea de difuzare: NBC

Sinopsis – The West Wing

Actiunea serialului are loc la doar un an de mandat al presedintelui democrat Josiah Bartlet (Martin Sheen), in cotidianul frenetic al celor mai apropiati colaboratori ai sai, care se ocupa cu strategia, comunicarea politica si politica externa si interna. „The West Wing” este pleiva locului in Casa Alba in care rasar salile de sedinte si birourile membrilor executivului.

Sezonul 1

In primul sezon, spectatorul este introdus in universul hiper-realistic si plin de actiune al vietii politice de la Washington DC. Personajele ne sunt prezentate in ordinea ierarhica: deputy chief of staff Josh Lyman (Bradley Whitford), directorul de comunicare Toby Ziegler (Richard Schiff), secretarul de presa CJ Cregg (Allison Janney), staff-ul Charlie Young (Dule Hill) si asistentul Donna Moss (Janel Moloney).

Sezonul 2

Pe parcursul celui de-al doilea sezon, serialul exploreaza teme complexe, precum esecul rachetei a spatiala Columbia si respingerea legii privind protejarea dreptului la viata si sanatate. Presedintele Bartlet, fiind respsingat de sondajele negative, isi anunta intentia de a lupta pentru al doilea mandat era inca nehotarat.

Sezonul 3

In sezonul trei, guvernul Bartlet se confrunta cu opozitia si situatii de criza, precum inlocuirea coleagului si prietenului Leo McGarry (John Spencer) si atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Sezonul 4 (Partea 1)

In partea intai a sezonului patru, spectrul razboiului se acumuleaza pe masura ce conflictul continua in Orientul Mijlociu si personalitatea presedintelui Bartlet este adusa in centrul reflectorului.

Sezonul 4 (Partea 2)

Intampltarile ultimilor episod ai sezonului patru exploreaza campania electorala pentru al doilea mandat, pierderea si castigarea a numerosi membri din staff-ul Casei Albe si asasinarea vicepresedintelui Hoynes.

Sezonul 5, 6 si 7

Pe parcursul ultimelor trei sezoane, presedintele Bartlet va trebui sa faca fata provocarilor tot mai mari si controverselor care nu ramase in urma. Fiecare episod reuseste sa surprinda miza inalta a ce inseamna sa guvernezi lumea libera intr-o era de incertitudine si schimbari la nivel mondial.

Distributia

Martin Sheen (Presedintele Josiah „Jed” Bartlet)

Actorul legendar Martin Sheen interpreteaza rolul inimaginabil al presedintelui Statelor Unite. Sheen ne prezinta un portret complex si pasionat al omului care sta in spatele politicii americane: un lider carismatic, principiat si in acelasi timp uman, care se confrunta cu indatoririle si dilemele unei functii extrem de grele.

Rob Lowe (Sam Seaborn)

Rob Lowe, in rolul consilierului Sam Seaborn, este una dintre mizele cheatate ale serialului. In timp ce este extrem de loial presedintelui, Sam este si o persoana naiva si idealista, care va evolua si invata pe parcursul serialului.

Toti ceilalti (Josh Lyman, CJ Cregg, Toby Ziegler, Leo McGarry, Donna Moss si Charlie Young)

 • Bradley Whitford: Josh Lyman
 • Allison Janney: CJ Cregg
 • Richard Schiff: Toby Ziegler
 • John Spencer: Leo McGarry
 • Janel Moloney: Donna Moss
 • Dule Hill: Charlie Young

Fiecare dintre acesti actori reuseste sa creeze personaje memorabile si tridimensionale care raman in inima spectatorului.

Receptie si premii

„The West Wing” este un serial binecunoscut pentru nativorii sai laudabile si sp iar cifrele dovedesc acest lucru:

 • 26 de premii Emmy (din 95 de nominalizari)
 • 2 premii Globul de Aur (din 18 nominalizari)

 „The West Wing” este o oaza fascinanta si impecabil realizata despre pretul puterii si ideea de serviciu public. Un serial dur, care te invata despre fragilitatea si forta uman, care te invata despre puterea politica, dar si despre oamenii care o exercita.