Fargo (2014–2023)

Despre serialul Fargo (2014-2023)

Fargo este un serial de televiziune american produs de Noah Hawley, care a debutat in 2014 pe canalul FX. Serialul este inspirat de filmul omonim din 1996 scris si regizat de Joel si Ethan Coen, care servesc ca producatori executivi ai serialului. In timp ce pastreaza o atmosfera similara, serialul nu urmeaza un format traditional de continuare a povestii filmului, ci are un scenariu original, avand capturi de ecran diferite in fiecare sezon. Aceasta abordeaza diverse teme, cum ar fi crima, justitia si morala umana. Pana in prezent, serialul are patru sezoane care au primit numeroase premii, inclusiv Globul de Aur si Primetime Emmy.

Citeste mai multe despre Fargo aici.

Sezoanele si povestile din Fargo

Sezonul 1 (2014)

 • Cronologie: 2006
 • Regizor: Noah Hawley
 • Actori principali: Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks

Sezonul 1 al serialului Fargo incepe in 2006 in orasul Bemidji, Minnesota, unde un agent de asigurari pe nume Lester Nygaard (Martin Freeman) intalneste un asasin enigmatic, Lorne Malvo (Billy Bob Thornton). Aceasta intalnire schimba cursul vietii lui Lester si aduce in scena pe agenta de politie Molly Solverson (Allison Tolman) si adjunctul Bill Oswalt (Colin Hanks). Ei incearca sa dezlege misterul din spatele crimelor petrecute in oras.

Sezonul 2 (2015)

 • Cronologie: 1979
 • Regizor: Noah Hawley
 • Actori principali: Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart

Sezonul 2 urmareste evenimentele din 1979, in timpul conflictului dintre mafia locala si o banda rivala din Kansas City, Missouri. Povestea se concentreaza pe tanara casnica Peggy Blumquist (Kirsten Dunst) si sotul ei, Ed (Jesse Plemons), dupa ce aceasta provoaca accidental moartea unui membru al mafiei. In timp ce se lupta sa ascunda acest eveniment, State Trooper Lou Solverson (Patrick Wilson) si seriful local Hank Larsson (Ted Danson) se confrunta cu o serie de crime si conspiratii violente.

Sezonul 3 (2017)

 • Cronologie: 2010
 • Regizor: Noah Hawley
 • Actori principali: Ewan McGregor, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, David Thewlis

Sezonul 3 ne prezinta aventurile lui Emmit Stussy (Ewan McGregor), „Regele parcarilor” din Minnesota, si ale fratelui sau, Ray (Ewan McGregor), care traieste in umbra celuilalt. Conflictul dintre ei se intensifica si ii atrage intr-un conflict cu un criminal enigmatic si sinistru numit V. M. Varga (David Thewlis). Ofiter de politie in St. Cloud, Gloria Burgle (Carrie Coon) se trezeste prinsa in mijlocul acestor evenimente in timp ce incearca sa dezlege cazurile de crima.

Sezonul 4 (2020)

 • Cronologie: 1950
 • Regizor: Noah Hawley
 • Actori principali: Chris Rock, Jessie Buckley, Jason Schwartzman, Ben Whishaw

Sezonul 4 ne duce in anul 1950 in Kansas City, Missouri, unde asistam la o lupta intre doua sindicate criminale, una condusa de Loy Cannon (Chris Rock) si cealalta de Josto Fadda (Jason Schwartzman). In centrul acestui conflict, se afla asistenta medicala Oraetta Mayflower (Jessie Buckley) si directorul funerara Ethelrida Smutny (E’myri Crutchfield), a caror vieti sunt zdruncinate de violenta si de coruptia care se raspandeste in jurul lor.

Premii si nominalizari Oscar

Serialul Fargo a fost aclamat de critici si de public, fiind recompensat cu numeroase premii si nominalizari. Printre cele mai importante premii castigate de Fargo, se numara:

 • Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-o miniserie sau film de televiziune pentru Billy Bob Thornton (2014)
 • Primetime Emmy pentru cea mai buna directie artistica intr-o miniserie sau film de televiziune (2014)
 • Primetime Emmy pentru cea mai buna coloana sonora intr-o miniserie sau film de televiziune (2014)

In plus, Fargo a primit si alte multe nominalizari la premiile Emmy, Globul de Aur, BAFTA sau alte evenimente.

Influenta si impactul in cultura populara

In ciuda faptului ca nu este direct legat de povestea originala a filmului Fargo, serialul a reusit sa mentina spiritul specific Coen, intr-un mix de suspans, drama si umor neagra. Unic in abordarea sa a fiecarui sezon cu o poveste inchisa si personaje separate, Fargo se bucura de succes in randul fanilor si ai criticii.

De asemenea, serialul include o serie de referinte la alte filme ale fratilor Coen, astfel ca iubitorii de gen vor aprecia aceste easter eggs. Personajele si evenimentele prezentate in serial aduc de multe ori discutii in randul telespectatorilor si duc la interpretari interesante.

In concluzie, Fargo este un serial remarcabil care aduce pe ecrane povestiri captivante si complexe, cu personaje memorabile si neconventionale. Recreat cu succes in viziunea lui Noah Hawley, universul Fargo este capabil sa atraga nenumarati fani si sa-si pastreze relevanta de-a lungul anilor. O privire asupra fiecarui sezon si a premiilor castigate este suficienta pentru a arata ca Fargo va ramane in istoria cinematografiei si a televiziunii ca un adevarat simbol al genului.