Fringe (2008–2013)

Fringe: O explorare fascinanta a lumii stiintelor si universurilor alternative

Fringe este un serial de televiziune american de stiinta si mister care a avut premiera in 2008 si s-a incheiat in 2013. In regia si productia lui J.J. Abrams, serialul a avut un mare succes si a fost apreciat atat de critici, cat si de telespectatori, pentru povestea interesanta, personajele complexe si efectele vizuale impresionante. In cele 5 sezoane, Fringe exploreaza concepte precum universuri alternative, experimente stiintifice periculoase si efectele acestora asupra oamenilor si intregii societati.

Descrierea filmului si linia narativa

Fringe este o serie care se bazeaza pe o combinatie intre politie procedural si sci-fi. Actiunea se concentreaza asupra unei echipe de investigatii supranaturale formate din 3 membri principali: agentul FBI Olivia Dunham (interpretata de actrita Anna Torv), Dr. Walter Bishop (interpretat de John Noble) si fiul acestuia, Peter Bishop (interpretat de Joshua Jackson). Echipa investigheaza misterioasele cazuri legate de Fringe, un departament special al FBI cu rolul de a proteja omenirea de experimentele si fenomenele incredibile care pun in pericol viata pe Pamant.

Sezonul 1: Descoperirea celor doua universuri

La inceput, echipa investigheaza cazurile paranormale si stiintifice care se isca dintr-un experiment periculos, denumit Fringe Experiment. In acest sezon, personajele ajung sa confrunte situatii ciudate precum telepatia, teleportarea si manipularea realitatii. Pe masura ce se aprofundeaza in studiile lor, ei descopera ca toate intamplarile sunt legate de un razboi intre doua universuri paralele.

Sezonul 2: Infruntarea dintre cele doua universuri

In cel de-al doilea sezon, echipa Fringe incearca sa afle mai multe despre conflictul dintre cele doua universuri. Personajele afla despre rapirea lui Peter din universul paralel si mutarea sa in cel principal de catre Walter, care si-a pierdut propriul fiu. Ei invata ca universul alternativ este avariat de experimentele lui Walter si ca o consecinta, cei din universul alterativ vor sa distruga universulul principal.

Sezonul 3: Epurarea raului

In sezonul 3, Olivia este rapita de catre Fortele Unite ale universului alternativ si este inlocuita cu o versiune de acolo, Fauxlivia. In timp ce echipa studiaza cazurile cu multe subiecte tenebroase si neasteptate, Olivia reuseste sa se intoarca in universul sau si sa-si reia viata cu Peter.

Sezonul 4: Apocalypse Now

In sezonul 4, realitatea se schimba datorita interventiei lui Peter. Acesta, intr-un final, reuseste sa inteleaga ca numai el este cel ce poate repara timpul si universurile paralele. In acest sezon, personajele se confrunta cu cea mai mare amenintare de pana acum – distrugerea ambelor universuri, ca rezultat al experimentelor stiintifice si razboiului intre cele doua.

Sezonul 5: Finalul Fringe

Serialul se apropie de sfarsit in 2013, cu cel de-al cincilea si ultimul sezon, in care membrii echipei Fringe sunt teleportati intr-un viitor in care Fortele Unite au castigat razboiul si controleaza Pamantul. Ei trebuie sa lucreze impreuna pentru a salva omenirea si a restaura libertatea si normalitatea in universurile lor.

Premii si recunoastere

Fringe s-a bucurat de numeroase premii si nominalizari, dintre care se remarca cateva Critics’ Choice Television Awards si Saturn Awards. Performanta lui John Noble in rolul lui Walter Bishop a fost apreciata in mod special, el castigand premiul Critics’ Choice Television Award pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar intr-o serie dramatica in 2011 si primind o nominalizare la Saturn Award pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar intr-o serie de televiziune in 2013.

Fringe Experiment: O scurta explicatie

Fringe Experiment se refera la o serie de experimente stiintifice periculoase si etic controversate create de Dr. Walter Bishop si partenerul sau de cercetare, Dr. William Bell, in anii ’80 si ’90. Acestea au ca scop descoperirea si controlarea universurilor paralele, dar aveau si reusite efecte secundare devastatoare. Echipa Fringe se lasa invietuind si rezolvand cazurile legate de aceste experimente in care drepturile omului sunt periclitatate in mod grav.

De ce sa urmaresti Fringe?

Fringe este un serial complex si captivant care te face sa te intrebi mereu ce se va intampla in episodul urmator. Cu efecte vizuale remarcabile, o poveste bine construita si personaje multidimensionale, nu vei regreta ca ai decis sa urmaresti acest show si sa le acorzi oamenilor o sansa de lumea care le insoteste.