Orange Is the New Black (2013–2019)

Orange Is the New Black (2013–2019): O privire detaliata asupra dramei de succes a Netflix

Last Updated: Septembrie 2021

Orange Is the New Black (2013–2019), show creat de Jenji Kohan si bazat pe memoriile lui Piper Kerman cu acelasi nume, a fost un adevarat fenomen pe postul de televiziune Netflix. Serialul este o combinatie de comedie si drama ambientata intr-un penitenciar federal de femei si a strans numeroase nominalizari si premii de-a lungul timpului, inclusiv 4 Premii Primetime Emmy si un premiu BAFTA.

In acest articol, vom explora adanc fiece aspect central al show-ului, inclusiv descrierea si reactia criticilor, actorii si personajele, regizorul si o analiza a celor 7 sezoane.

Descrierea si reactia criticilor

Orange Is the New Black (OITNB) este povestea lui Piper Chapman (interpretata de Taylor Schilling), o femeie nevinovata care isi traieste viata linistita cu logodnicul sau, Larry (interpretat de Jason Biggs), pana cand trecutul sau controversat o prinde din urma si o trimite in inchisoarea federala de femei din Litchfield. Aici, Piper trebuie sa se confrunte cu mediul dificil si complex al vietii in inchisoare, in timp ce invata sa supravietuiasca si sa interactioneze cu alte femei, multe dintre ele cu propriile lor povesti de joc si motivele intemnitarii lor.

Show-ul a castigat numerosii fani datorita umorului subtil si intunecat, inovatiilor cinematografice si dramei profunde si emotionante. In acelasi timp, atragea si critici pentru abordarea liniara a culturii inchisorii, problematica de heroina si abuzul de putere al gardienilor.

Cu toate acestea, reactia criticilor a fost in mare parte pozitiva, Orange Is the New Black avand un rating de 8.4/10 pe Internet Movie Database si 88% pe Rotten Tomatoes.

Actori si personaje

Orange Is the New Black se distinge prin cele numeroase si puternic caracterizate personaje. Vom detalia cateva dintre cele mai memorabile si rolurile pe care le interpreteaza:

 • Taylor Schilling in rolul lui Piper Chapman: Protagonistul show-ului, care si-a pierdut drumul si a intrat in lumea traficului de droguri inainte sa-i faca fata in ultimul rand.
 • Laura Prepon in rolul lui Alex Vause: Fosta prietena si traficant de droguri a lui Piper, care este si ea in inchisoare si joaca un rol cheie in poveste.
 • Uzo Aduba in rolul lui Suzanne „Crazy Eyes” Warren: Un prizonier tulburat si sensibil, dar inteligent, care se imprieteneste cu Piper si castiga treptat respectul celorlalti.
 • Kate Mulgrew in rolul lui Galina „Red” Reznikov: Un bucatar rus cu o atitudine dura, care este o figura materna pentru multe dintre prizonierii din Litchfield.
 • Danielle Brooks in rolul lui Tasha „Taystee” Jefferson: Un prizonier carismatic si cu un spirit bun, care lupta pentru dreptate si egalitate in cadrul sistemului.
 • Samira Wiley in rolul lui Poussey Washington: Prietena cea mai buna a lui Taystee si cu trecutul cu multe de timp in alcoolul, luptand singuratate si cautarea iubirii.

Lista personajelor si a interpretilor lor continua sa creasca, cu fiecare sezon adaugand mai multe si mai detaliate povesti de fundal.

Regizor si creator

Serialul Orange Is the New Black a fost creat si produs de Jenji Kohan, cunoscuta pentru munca sa anterioara la un alt serial de succes, Weeds. Kohan si echipa sa de productie au lucrat indeaproape cu scriitoarea si fostul detinut Piper Kerman, ale carei memori personale stau la baza pentru fiecare episod si personaj din show.

Analiza sezoanelor (2013–2019)

Orange Is the New Black a avut un total de 7 sezoane si 91 de episoade care au evoluat si cresc in intentie si timp. Fiecare sezon a avut diferite teme si subiecte, urmand un arc distinctiv in timp ce crestea si dezvolta personajele in acest proces:

 1. Sezonul 1 (2013): Introduce personaje si teme pentru prima data, aratand viata lui Piper in inchisoare.
 2. Sezonul 2 (2014): Exploreaza mai mult lumea inchisorii, centrata in jurul conflictului dintre Piper si Alex.
 3. Sezonul 3 (2015): Dezvolta alte personaje si arata lupta prizonierilor pentru putere, resurse si conexiuni in inchisoare.
 4. Sezonul 4 (2016): Un an exploziv pentru show, cu o lume intunecata si instabila la si in Litchfield.
 5. Sezonul 5 (2017): Poveste despre rascoala, perchezitie si repercusiunile pentru prizonieri si gardieni.
 6. Sezonul 6 (2018): Prizonierii isi lupta vietile inainte in inchisoare si se lupta pentru supravietuire in noua lor realitate.
 7. Sezonul 7 (2019): Orange Is the New Black ia sfarsit pe o nota emotionala inalta si puternica, in timp ce si personajele ei evolueaza si se schimba.

Pentru o privire mai aprofundata asupra fiecarui sezon, va recomandam sa explorati episod ghidurile si sumarele de pe Netflix sau sa lecturati recenziile si articolele detaliate pe site-urile web, cum ar fi Collider, Rolling Stone si New York Times.

Orange Is the New Black a devenit un ecran TV neobisnuit cand a facut pentru prima data saltul pe platforma Netflix in 2013, generand numeroase discutii fascinante despre viata in inchisoare, sistemul judiciar si umanitatea celor care se afla in zoana gri. Cu toate acestea, abordarea show-ului a primit si o cantitate mare de critici pe parcursul celor 7 anului de desfasurare. In final, Orange Is the New Black a impartit si a unit, iar pentru milioanele de fani si critici deopotriva, a fost intotdeauna mai mult decat un simplu show de televiziune.