Justified (2010–2015)

„Justified” (2010-2015) – O indelungata lupta intre bine si rau

Justified este un serial de televiziune american produs si difuzat intre anii 2010 si 2015 de FX Network. Serialul combina genurile de drama criminala, thriller si western, avand la baza povestirile lui Elmore Leonard despre personajul Raylan Givens, un seriful federal cu metode neortodoxe si un cod moral propriu. Acesta a fost creat de Graham Yost, care a fost si producatorul executiv al serialului alaturi de Leonard, Carl Beverly, Michael Dinner, Fred Golan, Dave Andron si Peter Werner.

Descrierea serialului „Justified”

Serialul „Justified” urmareste povestea lui Raylan Givens, un seriful federal pe urmele criminalilor si fortelor obscure din Kentucky rurala, unde oportunitatile vin la pachet cu pericolul si rezolvarea problemelor se face de multe ori prin violenta. Serialul abordeaza in mod unic povestea polarizata intre bine si rau, plasand-o intr-un context in care limitele legii sunt adesea incalcate si persoanele care trebuiau sa o apere devin complice la raspandirea crimei.

Actorii principali si personajele lor

Serialul ii are in rolurile principale pe Timothy Olyphant in rolul serifului fiederal Raylan Givens, Walton Goggins in rolul lui Boyd Crowder, un fost prieten si contemporan al lui Raylan, acum lider al unui sindicat criminal, Joelle Carter in rolul lui Ava Crowder, cumnata lui Boyd si o veche iubire din copilarie a lui Raylan si Nick Searcy in rolul lui Art Mullen, seful si confidentul lui Raylan la biroul de serifi federali.

Lista episoadelor

Serialul este compus din 6 sezoane, fiecare avand cate 13 episode. In total, serialul „Justified” numara 78 de episode.

Sezonul 1 (2010)

 1. Fire in the Hole
 2. Riverbrook
 3. Fixer
 4. Long in the Tooth
 5. The Lord of War and Thunder
 6. The Collection
 7. Blind Spot
 8. Blowback
 9. Hatless
 10. The Hammer
 11. Veterans
 12. Fathers and Sons
 13. Bulletville

Sezonul 2 (2011)

 1. The Moonshine War
 2. The Life Inside
 3. The I of the Storm
 4. For Blood or Money
 5. Cottonmouth
 6. Blaze of Glory
 7. Save My Love
 8. The Spoil
 9. Brother’s Keeper
 10. Debts and Accounts
 11. Full Commitment
 12. Reckoning
 13. Bloody Harlan

Puteti gasi numarul si titlul episoadelor pentru sezoanele 3-6 aici.

Premii si nominalizari

In ciuda nereusitei de a castiga premii de calibrul Oscar-ului sau Golden Globe-ului, serialul „Justified” a fost apreciat in cadrul unui numar mare de festivaluri si premii dedicate industriei cinematografice si de televiziune. Serialul a castigat dramaturgului Elmore Leonard un Peabody Award in 2011 pentru contributia sa „la dezvoltarea si consolidarea artei si stiintei narative intr-un cadru pretentios si entertainment de inalta calitate”.

Mostenirea serialului „Justified”

Concludand, putem observa ca desi serialul „Justified” nu a avut parte de aceeasi recunoastere ca alte seriale de referinta ale cinematografiei mondiale, el ramane o dovada a maturitatii si audientei genului western in zilele noastre. Cu un scenariu inspirat si in armonie cu realitatea si actualitatea, „Justified” trece de barierele unui simplu serial de televiziune pentru a deveni un fenomen complex si plin de subtext, care invita publicul sa se aprofundeze in realitatea umana intr-un cadru in care diferenta dintre bine si rau se dilueaza in contrastul dintre instinct si moralitate.

Serialul „Justified” reuseste sa transpuna intr-un mod original si captivant povestea serifului Raylan Givens in contact cu o lume dominata de violenta, tradare si crime, care il pune in ultima instanta sa aleaga intre datoria sa si loialitatile sale.