Filme premiate la Berlin

Top filme premiate la Festivalul de Film de la Berlin

Festivalul International de Film de la Berlin, sau Berlinale, este unul dintre cele mai prestigioase evenimente din industria cinematografica, alaturi de Festivalul de Film de la Cannes si Festivalul de Film de la Venetia. Incepand cu anul 1951, Berlinale recompenseaza cele mai bune filme si regizori cu Ursul de Aur (ca premiu principal) si Ursul de Argint (premii secundare).

Am pregatit pentru voi un top 10 al celor mai interesante si captivante filme premiate cu Ursul de Aur la Berlin.

1. Ma omor cand vreau (2018)

Regizat de catre Kim Nguyen, acest film canadian de comedie, science-fiction e bazat pe romanul cu acelasi nume si spune povestea lui Leo, un profesor de fizica care descopera cum sa calatoreasca in timp. Impreuna cu prietenii sai nerdy, ei navigheaza intunericul timpului, salvand vieti si comitand fapte neasteptate. Aceasta capodopera esueaza in viziunea esuarii societatii moderne si barierele care exista intre lumea reala si taramul stiintei.

2. Corpul (2015)

O drama psihologica provocatoare si sinistra, regizata de Malgorzata Szumowska, Corpul exploreaza relatia dintre o fata anorexica si terapeutul ei obsedat de ea, care isi foloseste „darul” de a comunica cu mortii pentru a se conecta cu clientii sai. Plin de simbolism, acest film ne indeamna sa privim dincolo de aparente, intr-o lume plina de obsesii si mister.

3. Taxi Teheran (2015)

Documentar inovator si amuzant, Taxi Teheran il prezinta pe regizorul Jafar Panahi la volanul unui taxi, vorbind cu pasagerii sai si inregistrand conversatiile lor despre viata in Iran. Filmul prezinta cum arta poate ramane vie chiar si in cele mai opresive conditii, iar curajul si ingeniozitatea lui Panahi e contagioasa si inspira.

Alte premii Ursul de Aur notabile

Listam aici inca sapte filme irezistibile, castigatoare de-a lungul anilor.

4. Les Cousins (1959)

5. Calul de Fer (1965)

6. Daca intr-o noapte de iarna un calator (1979)

7. Daria in iad (2001)

8. Tore rasplateste (2011)

9. Black Coal, Thin Ice (2014)

10. Nu vorbi despre Bunny Lake (1965)

Ursul de Argint pentru cei mai buni regizori

Aceasta categorie de premii recunoaste munca deosebita a regizorilor si creativitatea lor in realizarea filmelor. Iata o enumerare a catorva dintre cei mai notabili castigatori ai premiului Ursul de Argint:

Filme premiate la Berlin: Privind in viitor

In tara filmelor premiate la Berlinale, motto-ul este „totul este posibil”. Istoria lunga si variata a festivalului si evolutia sa cu timpul demonstreaza ca in universul cinematografic nu exista limite.