Top Filme Documentare 2010

Top Filme Documentare 2010

Acest articol prezinta o selectie de filme documentare de top din anul 2010, care merita vizionate. Documentarele vor fi impartite pe categorii diferite (pentru a satisface gusturile variate ale amatorilor de documentare) si vor fi prezentate cu o scurta descriere si linkul catre pagina relevanta.

1. Documentare despre natura

The Cove

The Cove (2010) este o investigatie ambitioasa care abordeaza tema vanarii de delfini in Taiji, Japonia. Regizorul Louie Psihoyos dezvaluie o practica extrem de secreta si controversata de vanatoare de delfini intr-o mica laguna din Taiji. Documentarul a fost intens discutat in presa internationala si a castigat peste 25 de premii internationale, inclusiv premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.

Pentru mai multe informatii ( The Cove )

Oceans

Oceans (2010) este un documentar vizual impresionant care exploreaza misterul si frumusetea oceanelor noastre, prezentand imagini fascinante de sub apa, incepand de la micile fiinte pana la creaturi ale adancurilor oceanului. Filmul s-a bucurat de succes pe plan international si a fost elogiat in special pentru secventele spectaculoase si pentru mesajul ecologist.

Pentru mai multe informatii ( Oceans )

2. Documentare despre societate

Exit Through the Gift Shop

Exit Through the Gift Shop (2010) este un documentar fascinant care analizeaza fenomenul de arta stradala si impactul acestuia asupra societatii, avand in prim plan o personalitate misterioasa si controversata a lumii artei – Bansky. Documentarul prezinta povestea lui Thierry Guetta, un negustor de haine vintage si multi artisti stradali care au reusit sa ramana anonimi in timp ce creau opere de arta in spatii publice.

Pentru mai multe informatii (Exit Through the Gift Shop )

Inside Job

Inside Job (2010) analizeaza cauzele care au dus la criza financiara globala inceputa in 2008, prezentand o perspectiva complexa si fascinanta asupra bogatiei, coruptiei si falimentelor care au zdruncinat economia mondiala. Documentarul cauta sa raspunda la intrebarea cum a fost posibil ca atat de multe persoane sa fie implicate in astfel de actiuni criminale, care au avut efecte devastatoare pe plan global.

Pentru mai multe informatii ( Inside Job )

3. Documentare despre istorie

Restrepo

Restrepo (2010) este un documentar impresionant care urmareste povestea trupelor americane in timpul razboiului din Afganistan. Filmul prezinta in mare parte filmari realizate in timp real, in primul rand in Valea Korengal – unul dintre cele mai periculoase locuri din Afganistan. Documentarul a castigat numeroase premii pentru calitatea si intensitatea emotionala a secventelor filmate, avand in vedere riscurile pe care le-a implicat realizarea acestuia.

Pentru mai multe informatii ( Restrepo )

Armadillo

Armadillo (2010) este un documentar european care urmareste o unitate din armata daneza in timpul razboiului din Afganistan, concentrandu-se in special asupra experientelor personale ale tinerilor soldati. Filmul analizeaza aspectele psihologice si emotionale ale acestui conflict, scotand in evidenta realitatile brutale si neprevazute ale razboiului.

Pentru mai multe informatii ( Armadillo )

4. Documentare despre personalitati marcante

Joan Rivers: A Piece of Work

Joan Rivers: A Piece of Work (2010) este un portret fascinant al comediencei si actritei Joan Rivers, care a avut o cariera de peste 50 de ani in industria divertismentului. Filmul a fost laudat pentru franchetea cu care prezinta viata si cariera lui Rivers, pentru umorul acid si pentru bunatatea care ii defineste personalitatea. In acelasi timp, documentarul ofera o privire asupra complexitatilor si sacrificiilor necesare pentru a reusi in acest domeniu extrem de competitiv.