The Walking Dead (2010–2022)

The Walking Dead: O incursiune in lumea apocalipsei zombi

The Walking Dead este un serial de televiziune american care a debutat in 2010 si s-a incheiat in 2022. Aceasta productie de exceptie se bazeaza pe benzile desenate omonime create de Robert Kirkman, Tony Moore si Charlie Adlard, fiind adaptata pentru micul ecran de catre Frank Darabont.

Acest serial este un adevarat fenomen social la nivel mondial, apartinand genului horror-drama si oferind o perspectiva profunda asupra naturii umane intr-un context apocaliptic. Povestea se desfasoara intr-un univers in care un virus necunoscut a declansat o epidemie zombi si urmareste parcursul unui grup de supravietuitori.

Actorii principali

Serialul The Walking Dead prezinta un numeros distributie de actori talentati, unii dintre ei devenind adevarate staruri in urma aparitiei in acest serial. Printre cei mai importanti actori se numara:

 1. Andrew Lincoln in rolul lui Rick Grimes, liderul grupului de supravietuitori;
 2. Norman Reedus in rolul lui Daryl Dixon, un personaj enigmatic si dur;
 3. Danai Gurira in rolul lui Michonne, o luptatoare talentata care foloseste sabia katana;

Regizorul si echipa de creatie

The Walking Dead a avut numerosi regizori care au contribuit la realizarea serialului, printre care ii mentionam pe:

 • Frank Darabont, regizor si scenarist, cunoscut pentru filme precum „The Shawshank Redemption” si „The Green Mile”;
 • Michelle MacLaren, regizoare si producatoare, care a lucrat si la serialele „Breaking Bad” si „Game of Thrones”;
 • Greg Nicotero, regizor, producator si artist de efecte vizuale, colaborator indelungat al legendei efectelor speciale Tom Savini.

Sinopsisul serialului

Serialul se deschide cu Rick Grimes intr-un spital, dupa un accident impreuna cu partenerul sau, Shane Walsh. Trezindu-se pe fondul unei publice aparent abandonate, Rick isi da seama curand ca lumea s-a schimbat si intalneste alt grup de supravietuitori.

Pe parcursul a saisprezece sezoane, supravietuitorii, condusi de Rick, trebuie sa isi depaseasca nu doar adversitatea cauzata de zombii – salbaticii „mancatori de oameni” – ci si diferendele interne dintre personaje si amenintarile reprezentate de alte factiuni umane.

Povestea se dezvolta in jurul unor teme centrale precum supravietuirea, sacrificiul, umanitatea si familia.

Intr-un interviu acordat pentru BBC, creatorul benzilor desenate, Robert Kirkman, spunea despre serial: „Nu va putea ajunge vreodata la o concluzie definitiva, pentru ca tema principala este chiar modul in care ne dezvoltam in fata adversitatii. Nu ne vom opri sa exploram aceasta idee”.

Premii si realizari

De-a lungul anilor, seria a acumulat un prestigiu international si a castigat diferite premii, desi nu a reusit sa obtina un Oscar (academia premiilor nu valorizeaza lucrarile seriale). Totusi, seria a obtinut cateva premii Saturn si alte premii in industrie, cum ar fi:

 1. Saturn Awards pentru cel mai bun serial de televiziune sau sindicare pe cablu;
 2. Saturn Awards pentru cea mai buna prezentatoare de televiziune;
 3. People’s Choice Awards pentru cel mai bun serial de actiune;
 4. Primetime Emmy Awards pentru Efecte Speciale Remarcabile;
 5. Directors Guild of America pentru Remarcabila Regizare a unei Serii Dramatice.

Link-uri utile

 • Site-ul oficial AMC – site-ul canalului de televiziune care difuzeaza serialul;
 • IMDb – pagina IMDb a serialului, unde se pot consulta rating-uri, recenzii si alte informatii relevante;

The Walking Dead este unul dintre cele mai apreciate si longevive seriale ale momentului, ecranizarea unei benzi desenate apocaliptice care a transformat conceptul de „zombi” in ceva mult mai complex si provocator. Serialul s-a incheiat in 2022, lasand in urma o armata impresionanta de fani, dar ramanand o experienta bogata si memorabila pentru iubitorii genului.