Maia Morgenstern: Contribuția remarcabilă a actriței la teatru și film

Maia Morgenstern: Contributia remarcabila a actritei la teatru si film

Nascuta pe 1 mai 1962 in Bucuresti, Romania, Maia Morgenstern este o actrita de talie mondiala care a adus contributii memorabile in domeniul teatrului si filmului, fiind apreciata atat pe plan local, cat si international.

Maia Morgenstern s-a nascut intr-o familie de intelectuali evrei, fiica unui inginer si a unei actrite, Livia Morgenstern. Ea si-a descoperit pasiunea pentru teatru inca de la varsta frageda si a fost admisa la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, unde a studiat intre anii 1981-1985. In urma absolvirii, actrita a devenit membra a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, care i-a servit drept rampa de lansare in cariera ei profesionista.

Cariera in teatru

Maia Morgenstern a interpretat nenumarate roluri teatrale de-a lungul timpului, dovedindu-se a fi o actrita extrem de versatila. A avut succes atat in piesele clasice, cat si in cele contemporane, interpretand personaje tragice sau comice deopotriva. Printre piesele in care a jucat se numara:

 • Casa cu Orhidee, de Roman Polanski
 • Hamlet, de William Shakespeare
 • Noaptea Valogului, de Mihail Sebastian
 • Madama de…, de Bruno Barreto
 • Mecanicul Geta si Automobilul, de Ion Baiesu
 • Frumoasele durere, de Jana Arin

Cariera in film

In paralel cu succesul pe scena teatrului, Maia Morgenstern a avut o cariera cinematografica remarcabila. A aparut in multe filme si productii internationale faimoase, precum si in productii romanesti de succes. Lista productiilor in care a jucat este cu adevarat impresionanta, iar unele dintre cele mai cunoscute sunt:

 • The Oak (de Radu Mihaileanu)
 • Ulysses’ Gaze (r. Theo Angelopoulos)
 • The Pillar of Salt (de Jakov Sedlar)
 • Amen (de Costa-Gavras)
 • The Passion of the Christ (de Mel Gibson)
 • Cindy Mono (de Guy Jones)

Avere

Desi nu se cunosc detalii exacte in legatura cu averea actritei, se presupune ca Maia Morgenstern a castigat bani considerabili de-a lungul carierei sale si ca inca beneficiaza de recunoastere financiara datorita talentului si experientei sale.

Viata personala si familie

Maia Morgenstern a fost casatorita de doua ori. Prima data cu inginerul Dragos Miron, in urma casatoriei avand doi copii: Tudor si Eva. Cel de-al doilea sot al actritei este scenograf Bogdan Teodorescu, cu care are un copil, Isaac. Actrita pastreaza legatura cu ambii ex-soti si incurajeaza o relatie sanatoasa intre ei si copiii lor.

Premii si recunoastere internationala

Maia Morgenstern a primit numeroase premii pentru contributia sa remarcabila in teatru si film, printre care:

 1. Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Film de la Salonic (pentru Ulysses’ Gaze);
 2. Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Film de la Valladolid (pentru In fiecare zi iti compun o scrisoare de dragoste);
 3. Ordinul Artelor si Literelor i-a fost acordat de statul francez;
 4. Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Ofiter si in grad de Cavaler (Romania);
 5. Titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” Bucuresti.

Contributia in afara teatrului si filmului

Maia Morgenstern a avut un impact si in afara scenei teatrale si a platourilor de filmare. A contribuit la promovarea culturii in calitate de director al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, un post pe care il detine si astazi, si a sustinut diverse cauze caritabile, cum ar fi campania pentru infiintarea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Victor Gomoiu”. De asemenea, a fost cooptata ca membra a juriului in diferite festivale internationale de film.

O cariera remarcabila si un rol model in lumea artelor

Maia Morgenstern continua sa isi dezvolte cariera in teatru si film si sa ramana o voce puternica in cultura romaneasca si internationala. Activitatea sa de-a lungul anilor si dedicarea constanta pentru teatru si film aduc spiritul contributiei ei remarcabile, avand un impact de durata asupra tuturor celor care au avut sansa sa o vada in actiune.