Kevin Spacey: Cariera și rolurile remarcabile ale actorului

Kevin Spacey: Cariera si rolurile remarcabile ale actorului

Kevin Spacey Fowler, cunoscut pe plan mondial sub numele de Kevin Spacey, este un actor, scenarist, producator si regizor de origine americana. Nascut pe 26 iulie 1959, in South Orange, New Jersey, Spacey are o cariera impresionanta in cinematografie si teatru. Cu o diversitate de roluri care acopera atat genul dramatic, cat si cel comedie, a reusit sa atraga atentia publicului si a criticilor deopotriva. In acest articol, vom explora viata, cariera si rolurile remarcabile ale acestui actor talentat.

Familie

Kevin Spacey s-a nascut intr-o familie cu radacini artistice: mama lui, Kathleen, a fost scriitoare si secretara, in timp ce tatal sau, Thomas, a fost technical writer si consultant de date. Spacey are, de asemenea, doi frati: actrita Julie Ann Fowler si Randall Fowler, care lucreaza ca imitator de muzica. Kevin Spacey a crescut in California si a urmat liceul Chatsworth High School din Los Angeles.

Studiile si inceputul carierei

Dupa absolvirea liceului, Spacey a inceput sa studieze actoria la Juilliard School, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant in domeniul artei performative. La scurt timp dupa absolvire, tanarul actor a fost remarcat si distribuit in diverse piese de teatru si filme, printre care „Ghosts”, „The Sound of Music” si „Come Rain or Come Shine”.

Cariera in teatru si film

Cariera lui Kevin Spacey in teatru a inceput in 1981, cu rolul Oswald in piesa „Ghosts” a lui Henrik Ibsen, jucata pe scena Brooks Atkinson Theatre din New York. In anii urmatori, Spacey a continuat sa joace in piese de teatru si a inceput sa apara si in filme si seriale TV.

Primul sau rol intr-un film a fost in „Heartburn”, in 1986, alaturi de Meryl Streep si Jack Nicholson. Insa, succesul sau major a venit in anii ’90, cand a primit roluri in filme precum „Glengarry Glen Ross” (1992), „Se7en” (1995) si „The Usual Suspects” (1995). Pentru interpretarea personajului Verbal Kint in „The Usual Suspects”, Spacey a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar.

Rolurile remarcabile si succesul international

Cariera lui Kevin Spacey a continuat sa prospere in anii 2000. In 1999, starul a primit al doilea premiu Oscar, de data aceasta pentru cel mai bun actor, pentru rolul lui Lester Burnham in „American Beauty”. Filmul, regizat de Sam Mendes, a devenit unul dintre cele mai apreciate si premiate filme ale acelui an.

Alte roluri memorabile ale actorului includ:

 • Clark in „Pay It Forward” (2000)
 • Prot in „K-PAX” (2001)
 • Bobby Darin in „Beyond the Sea” (2004)
 • Lex Luthor in „Superman Returns” (2006)
 • Mickey Rosa in „21” (2008)

Filmografia

Lista filmelor in care a jucat Kevin Spacey include:

 1. Heartburn (1986)
 2. Working Girl (1988)
 3. Glengarry Glen Ross (1992)
 4. Se7en (1995)
 5. The Usual Suspects (1995)
 6. A Time to Kill (1996)
 7. L.A. Confidential (1997)
 8. American Beauty (1999)
 9. Pay It Forward (2000)
 10. K-PAX (2001)
 11. The Shipping News (2001)
 12. The Life of David Gale (2003)
 13. Beyond the Sea (2004)
 14. Superman Returns (2006)
 15. 21 (2008)
 16. Horrible Bosses (2011)
 17. Margin Call (2011)
 18. Horrible Bosses 2 (2014)
 19. Baby Driver (2017)

Premii si nominalizari

Kevin Spacey a fost premiat in repetate randuri pentru talentul sau artistic. Printre premiile sale se numara:

 • 2 Premii Oscar (pentru rolurile din „The Usual Suspects” si „American Beauty”)
 • 1 Premiu BAFTA (pentru rolul din „American Beauty”)
 • 1 Premiu Globul de Aur (pentru rolul sau in serialul „House of Cards”)
 • 1 Premiu Tony (pentru rolul Louie in piesa „Lost in Yonkers”)

Viata personala si relatiile

Desi Kevin Spacey isi pastreaza viata privata departe de ochii publicului, el a fost in centrul atentiei in ultimii ani in urma unor acuzatii de abuz sexual. In 2017, in contextul miscarii #MeToo, actorul Anthony Rapp l-a acuzat pe Spacey de tentative de molestare in urma cu 30 de ani, cand avusese doar 14 ani. Spacey a recunoscut ca ar fi fost vorba despre un „comportament nepotrivit”, dar nu a oferit detalii suplimentare. In urma acestui scandal, cariera lui Kevin Spacey a suferit un declin. El a fost exclus din al saselea sezon al serialului „House of Cards”, iar ultimul film in care a jucat, „Billionaire Boys Club”, a fost un esec de box office.

Avere

Potrivit estimarilor, Kevin Spacey are o avere impresionanta, estimata in jurul valorii de 100 de milioane de dolari. Aceasta proveneste din participarea sa in nenumarate filme si seriale de succes, precum si din rolul sau de producator si regizor.

In ciuda controversei in care a fost implicat in ultimii ani, Kevin Spacey ramane unul dintre cei mai talentati si apreciati actori ai generatiei sale. Cariera lui a traversat aproape patru decenii si a atins succesul in cinema, teatru si televiziune. Prezenta lui charismatica pe ecran si capacitatea de a interpreta atat personajele complicate, cat si cele amuzante, au facut ca actorul sa fie o figura emblematica in lumea filmului.