Mariana Dănescu: Profilul actriței și contribuția sa în teatru și film

Mariana Danescu: Profilul actritei si contributia sa in teatru si film

Mariana Danescu este o actrita romanca cunoscuta pentru rolurile sale memorabile in teatru si film. Cu o cariera care s-a intins pe o perioada de peste patru decenii, Mariana Danescu si-a lasat amprenta asupra scenei si ecranului prin rolurile sale complexe si sensibile.

Mariana Danescu s-a nascut in data de 2 mai 1952 in Bucuresti, Romania. A dezvoltat o pasiune pentru teatru si film in copilarie, urmand cursurile Liceului de Arta din Bucuresti si mai apoi, cursurile Facultatii de Teatru si Film din cadrul Universitatii de Arta Targu-Mures. Sesiunea de debut in profesia de actor a avut loc in anul 1974, atunci cand Mariana Danescu a primit primul sau rol intr-un film.

Averea si cariera

De-a lungul carierei sale, Mariana Danescu a acumulat o avere estimata la aproximativ 10 milioane de euro, in mare parte datorita rolurilor sale principale in filme care au avut succes la box-office. In plus, in calitate de actrita de teatru, a primit multe contracte pentru a performa in diferite piese de teatru din tara.

Cariera sa de actrita s-a bazat pe efort si pasiune, Mariana aparand in peste 70 de filme si seriale de-a lungul anilor. Printre acestea, se numara si productii de succes precum „Ciuleandra” (1985), „O noapte furtunoasa” (1986), „Toate pinzele sus!” (1986) sau „O sansa in milion” (1991).

Premii si distinctii

A-i castiga recunoasterea criticii si admiratia publicului, Mariana Danescu a fost premiata in mod repetat pentru performantele sale remarcabile. Printre cele mai remarcabile premii si distinctii pe care le-a primit se numara:

  • Premiul UNITER pentru „Cea mai buna actrita in rol secundar” in anul 2004
  • Premiul „Gopo” pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar in 2006
  • Premiul pentru „Cea mai buna actrita” la Festivalul International de Film de la Venetia in 2007
  • Premiul „Alter-Native” pentru contributia adusa cinematografiei romanesti in 2012

Viata personala si familie

Mariana Danescu a fost casatorita de trei ori si este mama a doi copii. Primul sau sot a fost regizorul Vasile Danescu, cu care a avut un fiu, iar mai tarziu s-a recasatorit cu actorul Dan Puric, cu care a mai avut un copil. In prezent, Mariana Danescu tine viata sa personala departe de lumina reflectoarelor, preferand sa-si evite aparitiile in tabloide sau fotografii de paparazzi.

Contributia in teatru si film

Mariana Danescu si-a lasat o contributie semnificativa in atat teatru, cat si in film. Cateva dintre filmele si piesele de teatru in care a aparut Mariana, includ:

  1. „Morometii” (1987), in care Mariana a jucat rolul de Catrina Moromete
  2. „O noapte furtunoasa” (1986), unde a excelat in rolul personajului Veta
  3. „Pacala se intoarce” (2006) – inrolanduu-se in personajul Pacala
  4. Piesa de teatru „Asteptandu-l pe Godot”, in care a jucat alaturi de regretatul Marcel Iures
  5. Adaptarea pentru teatru a romanului „Manastirea din Parma”, in care a jucat rolul Marchizei

Aceasta este doar o mica parte din extensa cariera a Marianei Danescu, iar impactul sau asupra teatrului si cinematografiei romanesti va ramane neschimbat in timp.