Iurie Darie: Amintirea marelui actor și interpretările sale memorabile

Iurie Darie: Povestea vietii unui mare actor

Iurie Darie a fost un talentat actor roman, cunoscut pentru rolurile sale memorabile in numeroase filme de-a lungul a peste sase decenii de cariera. El s-a nascut in data de 14 decembrie 1929, in Cahul, Republica Moldova si si-a inceput cariera in anii ’50, devenind unul dintre cei mai iubiti actori din Romania.

Averea lui Iurie Darie

La momentul mortii sale, averea lui Iurie Darie a fost estimata la aproximativ 2 milioane de dolari. Aceasta a fost acumulata in mare parte datorita carierei sale impresionante in cinematografie. Cu toate acestea, nu se cunosc detalii exacte despre averea sa sau despre bunurile sale personale.

Relatiile si familia lui Iurie Darie

Iurie Darie s-a casatorit de trei ori de-a lungul vietii sale:

 1. Prima casatorie a fost cu actrita Nina Zott, cu care a avut un fiu pe nume Christopher Darie.
 2. Ce-a de-a doua sotie a fost actrita Consuela Rosu, cu care a avut un alt fiu, pe nume Tudor Darie. Din pacate, Consuela Rosu a murit in 1999.
 3. In 2010, Iurie Darie s-a casatorit cu Anca Pandrea. Cei doi au fost impreuna pana la moartea acestuia in 2012.

Premii primite de Iurie Darie

Actorul si-a castigat de-a lungul carierei mai multe premii si distinctii, recunoscandu-i-se astfel talentul sau extraordinar:

 • Premiul pentru interpretarea rolului principal in filmul „Dan, capitan de plai” in 1959.
 • Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler in 2003.
 • Titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti in 2009.

Cariera lui Iurie Darie: O calatorie de-a lungul decadelor

Iurie Darie a inceput sa joace in teatre in anii ’50, devenind astfel unul dintre cei mai apreciati actori ai momentului. Primul sau rol in film a fost in „Soldatii” in 1956, si, de atunci, a jucat in mai mult de 60 de filme.

Actorul a avut colaborari cu cele mai mari nume ale cinematografiei romanesti, precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Lucian Bratu si altii. Sa nu uitam si munca sa ca regizor, unde a lucrat la filme precum „Toni Bulandra”.

Filme memorabile in care a jucat Iurie Darie

Listing unele dintre cele mai memorabile roluri ale actorului:

 • „Dan, capitan de plai” (1959) – in rolul lui Dan Stavarache
 • „Pe aici nu se trece” (1975) – in rolul locotenentului Ionut Rebreanu
 • „Sapte zile” (1973) – in rolul lui Nelu Codau
 • „Serata” (1971) – in rolul lui Misu
 • „Haiducii” (1966) – in rolul lui Anghel

Viata personala a legendarului actor

In ultimii ani din viata sa, Iurie Darie s-a confruntat cu multiple probleme de sanatate, care, in cele din urma, au dus la decesul sau. El suferea de o boala cardiaca cronica si a fost spitalizat de cateva ori in ultimii ani ai vietii sale. Iurie Darie a murit la data de 14 iunie 2012, in Bucuresti, la varsta de 82 de ani.

Iurie Darie a fost nu numai un mare actor, dar si un om care si-a dedicat tot talentul si energia pentru a inveseli publicul prin interpretarile sale pline de viata. Amintirea sa va ramane mereu vie in inimile romanilor si nu numai. A fost un ambasador de seama al artei romanesti in lume, iar mostenirea sa va continua sa inspire si sa emotioneze noi generatii de actori si cinefili.