Marilyn Monroe: Icoana de la Hollywood

Marilyn Monroe: Icoana de la Hollywood

Marilyn Monroe, una dintre cele mai cunoscute si enigmatice actrite din istoria cinematografiei, a fost deopotriva o figura iconoclastica si misterioasa. Cu o viata tumultuoasa si plina de contradictii, Monroe a reusit sa lase in urma ei un mit ce inca tine aprinsa fascinatia publicului.

Biografie

Marilyn Monroe s-a nascut Norma Jeane Mortenson, pe 1 iunie 1926, in Los Angeles, California. Crescand intr-un mediu instabil si saracit, mai apoi intr-un orfelinat si mai multe familii in care a fost plasata, Monroe nu a avut niciodata o adevarata familie. La 16 ani, s-a casatorit cu James Dougherty si a lucrat intr-o fabrica in timpul celui de-al doilea razboi mondial, unde a fost fotografata pentru prima data – moment ce a marcat inceputul carierei sale in modelling.

Numele de scena „Marilyn Monroe” a fost adoptat ulterior, in timp ce si-a construit imaginea si pozitia in industria cinematografica. A murit prematur la varsta de 36 de ani, in 1962, in circumstante inca neclare si controversate. Inzestrata cu un har si un magnetism irezistibil, Monroe a continuat sa fascineze generatiile ulterioare, devenind simbolul unui glamour rascolitor.

Averea lui Marilyn Monroe

Marilyn Monroe nu a fost doar una dintre cele mai faimoase actrite ale cinematografiei, ci si o femeie de afaceri de temut. Cu toate acestea, averea ei este estimata la 10 milioane de dolari, o suma relativ redusa pentru cat de mult succes a avut in cariera sa.

Marilyn a fost cea care a infiintat prima companie de productie a unei femei, „Marilyn Monroe Productions”, in 1955. Averea pe care a acumulat-o a fost, in primul rand, rezultatul contractelor cu studiourile de film, precum si al succeselor sale de box office.

Este important de mentionat ca averea sa nu a fost o masura a talentului sau sau a influentei sale asupra cinematografiei. Marilyn Monroe a fost subevaluata de studiourile de film si a fost platita mai putin decat contemporanii sai masculini, desi a adus venituri semnificative in box office.

Marilyn Monroe: relatii

Marilyn Monroe a avut o viata amoroasa complicata si cateodata controversata. A fost casatorita de trei ori:

 1. Primul ei sot a fost James Dougherty, casatoria durand doar patru ani, dintre 1942 si 1946.
 2. In 1954 s-a casatorit cu legendara icona de baseball Joe DiMaggio, dar casnicia s-a incheiat dupa numai 274 de zile.
 3. Al treilea sot a fost celebrul dramaturg Arthur Miller, intre 1956 si 1961, in timpul careia resursele creative si politice ale celor doi s-au intalnit si au colaborat.

Marilyn a avut si relatii cu numeroase celebritati si personalitati influente ale vremii, printre care se numara Marlon Brando si si se presupune, pe mod neconfirmat, ca ar fi avut legaturi sentimentale cu fratii Kennedy, John si Robert.

Marilyn Monroe: Premii si recunostere

Marilyn Monroe a castigat numeroase premii de-a lungul carierei sale si a fost apreciata in mod constant pentru contributiile sale la industria cinematografica. Printre cele mai notabile premii se numara:

 • Premiul Globul de Aur pentru „Cea mai buna actrita intr-un musical sau comedie” (1959) pentru rolul sau din „Some Like It Hot”
 • Premiul Henrietta la Globurile de Aur pentru „Favoriteaza actrita mondiala” in 1953 si 1962
 • Steag pe Hollywood Walk of Fame in 1960

Cariera si filmele iconice ale lui Marilyn Monroe

Marilyn Monroe a jucat in 29 de filme intre 1947 si 1961, unii regizori considerand-o o figura incarcata de energie si sensibilitate. Filmele in care a jucat au avut un succes financiar remarcabil, ajungand sa se vanda peste 200 de milioane de dolari la box office.

Filmele sale cele mai cunoscute si iubite sunt:

 • Gentlemen Prefer Blondes (1953)
 • How to Marry a Millionaire (1953)
 • The Seven Year Itch (1955)
 • Bus Stop (1956)
 • Some Like It Hot (1959)

O parte importanta a carierei sale a fost dedicata muzicalelor si comediei, in care Marilyn Monroe a putut sa-si etaleze talentul nativ pentru comedie si fizicul ei atragator, dar si sa interpreteze melodii ce au ramas clasice. Un exemplu notabil este interpretarea ei legendara a melodiei „Diamonds are a girl’s best friend” in filmul Gentlemen prefer Blondes.

Familie si viata personala

Marilyn Monroe nu a avut descendenti, fiind orfana si cu o aripa a familiei sale nu a avut la timp contact. Din partea tatalui ei vitreg, a avut un frate vitreg pe care nu l-a cunoscut niciodata. La fel, s-a aflat intotdeauna in cautarea identitatii si validarii prin relatiile sale amoroase si prin faima sa.

Marilyn a luptat cu anxietatea, depresia si insomnia, probleme ce au fost reflectate in viata si cariera sa de-a lungul anilor.