Sylvester Stallone: Legendarul Rocky și Rambo

Sylvester Stallone: Legendarul Rocky si Rambo

Sylvester Stallone este unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti actori de actiune din lume, datorita rolurilor memorabile pe care le-a interpretat in filmele Rocky si Rambo. De-a lungul carierei sale bogate, Stallone a dovedit nu doar abilitati de actorie, ci si calitati de regizor, scenarist si producator.

Sylvester Enzio Stallone s-a nascut pe data de 6 iulie 1946, in New York, SUA. S-a nascut cu o paralizie faciala cauzata de forteips aplicate asupra capului sau in timpul nasterii, fapt ce a dus la aspectul caracteristic al fetei sale si la discursul sau distinctiv. Stallone urmeaza sa devina unul dintre cele mai recunoscute fete ale cinematografiei si sa isi lase amprenta asupra industriei.

Cariera in film

Rocky

Cariera lui Sylvester Stallone a prins aripi odata cu scrierea si protagonizarea filmului „Rocky”. Inspirat de povestea lui Chuck Wepner, un boxer care a reusit sa reziste in ring impotriva lui Muhammad Ali, Stallone a creat personajul Rocky Balboa, un boxer de cartier care ajunge sa lupte impotriva campionului mondial Apollo Creed, interpretat de Carl Weathers.

Rocky a avut un succes rasunator, castigand Premiul Oscar pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor. Sylvester Stallone a primit nominalizari pentru cel mai bun actor si cel mai bun scenariu. Succesul filmului a condus la crearea unei francize de succes, cu un total de opt filme, inclusiv seria „Creed”.

Rambo

In 1982, Stallone revine in atentia publicului cu un nou personaj memorabil: John Rambo. Primul film al seriei, Pierdut in urma de razboi (First Blood), prezinta povestea unui veteran al razboiului din Vietnam care se lupta cu trauma cauzata de razboi si cu neintelegerea si agresiunea oamenilor din jur.

Rambo a devenit de asemenea o franciza de succes, cu cinci filme realizate pana in prezent, toate cu Stallone in rolul principal si unele regizate chiar de el.

Alte filme de succes

Sylvester Stallone a continuat sa faca filme de actiune, printre care:

  • Tango si Cash (1989), alaturi de Kurt Russell
  • Demolition Man (1993), alaturi de Wesley Snipes si Sandra Bullock
  • Judge Dredd (1995), bazat pe personajul de benzi desenate
  • The Expendables (2010-2014), o serie de filme in care apare alaturi de alte vedete de actiune precum Jason Statham, Jet Li si Arnold Schwarzenegger.

Activitatea ca regizor, scenarist si producator

Sylvester Stallone nu s-a limitat doar la actorie, avand numeroase contributii si ca regizor, scenarist si producator. A regizat patru filme din seria Rocky si cel de-al patrulea film Rambo. De asemenea, este co-scenarist al majoritatii filmelor sale, inclusiv ale seriei Expendables, pe care a produs-o si coprodus-o.

Averea

Sylvester Stallone este unul dintre cei mai bogati actori din lume, cu o avere estimata la peste 400 de milioane de dolari. Aceasta avere provine atat din succesul filmelor sale, cat si din investitii realizate in afara industriei cinematografice.

Relatii si viata personala

Stallone s-a casatorit de trei ori si are cinci copii. Primul sau mariaj a fost cu Sasha Czack, cu care are doi fii: Sage si Seargeoh. Al doilea mariaj a fost cu actrita Brigitte Nielsen, casnicie care a durat din 1985 pana in 1987. In cele din urma, in 1997 se casatoreste cu Jennifer Flavin, cu care are trei fiice: Sophia, Sistine si Scarlet.

Premii si nominalizari

Cu o cariera lunga si prolifica, Sylvester Stallone a acumulat numeroase premii si nominalizari, printre care doua nominalizari la Premiile Oscar si trei nominalizari la Globurile de Aur, din care a castigat un trofeu pentru rolul sau din „Creed” (2015).

Pasiuni si implicare sociala

Stallone este cunoscut ca un mare pasionat de pictura si investeste mult timp in aceasta activitate. Este un filantrop, oferind sprijin unei varietati de cauze sociale si caritabile, cum ar fi spitalele pentru copii si lupta impotriva maltratarii animalelor.

Recunoasterea publica

Ca si personaje celebre, Sylvester Stallone va ramane vesnic in istoria filmului si in sufletele celor care i-au admirat performantele. Fie ca este vorba de Rocky Balboa sau John Rambo, talentul si determinarea lui Stallone l-au transformat intr-o legenda vie a cinematografiei mondiale.