Li: Profilul actorului și impactul său în cinematografie

Li: Profilul actorului si impactul sau in cinematografie

Jet Li este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori si artisti martiali din lume, avand un impact enorm asupra cinematografiei. S-a nascut la Beijing, China, pe data de 26 aprilie 1963, si a inceput cariera in Kung Fu la o varsta frageda, dezvaluindu-si astfel talentul si dedicatia pentru acest domeniu. In aceasta publicatie vom explora viata lui Jet Li, trecand prin viata sa personala, familie, cariera de actor si arta martiala, averea sa impresionanta si cele mai notabile filme in care a jucat.

Biografie

Jet Li s-a nascut cu numele Li Lian-jie si a crescut intr-o familie modesta din Beijing. A fost al cincilea si cel mai mic copil al familiei Li. La doar 8 ani, a fost acceptat la „Beijing Amateur Sports School”, unde a inceput sa studieze Kung Fu. Acolo a fost remarcat de catre antrenorul Wu Bin, care a avut un rol esential in formarea sa ca sportiv de performanta. Li a participat la numeroase competitii nationale si internationale de Wushu, castigand zeci de titluri si medalii.

Avere

Datorita succesului sau in cinematografie si a numeroaselor campanii publicitare, Jet Li are o avere estimata la aproximativ 200 de milioane de dolari. El este de asemenea fondatorul unui brand propriu de echipamente si articole sportive de arte martiale, „Kung Fu King”.

Relatii

Jet Li a fost casatorit de doua ori. Prima sa casatorie a avut loc in 1987 cu Huang Qiuyan, care era de asemenea o practicanta de arta martiala. Din aceasta uniune, cei doi au doi copii: fiicele Si si Taimi. In 1990 cei doi au divortat, iar in 1999 Li s-a casatorit cu actrita Nina Li Chi, cu care are si acum doi copii: Jane, nascuta in 2000 si Jada in 2002.

Premii si nominalizari

Jet Li a fost nominalizat si a castigat numeroase premii pentru filmele sale. Iata cateva dintre cele mai remarcabile:

 1. Premiul pentru cel mai bun actor negativ la Festivalul de Film de la Cannes pentru „Lethal Weapon 4” (1998)
 2. Nominalizare la premiul Golden Horse pentru cel mai bun actor pentru „Hero” (2002)
 3. Nominalizare la premiul Hong Kong Film pentru cel mai bun actor pentru „Unleashed” (2005)
 4. Palm Springs International Film Festival – Asia Visionary Award (2010)
 5. Hong Kong Film Autumnal New Talent Award (2014)

Cariera de actor

Jet Li si-a inceput cariera in cinematografie in 1982, cu rolul sau de debut in filmul „The Shaolin Temple”. Acest film a fost un succes enorm in China si a transformat practic Kung Fu-ul intr-un fenomen national. Cu toate acestea, succesul sau international a venit in anii ’90, cand a jucat in filme precum „Lethal Weapon 4” si „Romeo Must Die”. De atunci, a continuat sa participe in productii importante atat din America, cat si din Asia.

in filmografia sa ii regasim in filme ca:

 • Fong Sai-yuk (1993)
 • Tai chi master (1993)
 • The Bodyguard from Beijing (1994)
 • My Father Is a Hero (1995)
 • Black Mask (1996)
 • Hitman (1998)
 • Warlords (2007)
 • The Forbidden Kingdom (2008)
 • The Expendables (2010)
 • The Expendables 2 (2012)
 • The Expendables 3 (2014)

Viata personala si familie

Jet Li este foarte discret in ceea ce priveste viata sa personala si isi protejeaza familia de ochii curiosilor. Cu toate acestea, se stie ca este un barbat foarte spiritual si dedicat, care acorda o atentie speciala sanatatii si practicilor de meditatie. De asemenea, el este sustinator al unor organizatii caritabile si cauzelor umanitare, precum protectia drepturilor omului si educatia pentru copiii dezavantajati.

Impactul in cinematografie si mostenirea sa

Jet Li este cunoscut si apreciat la nivel mondial pentru talentul sau in arte martiale si pentru contributia sa la promovarea acestora in intreaga lume. Cu o cariera de peste trei decenii, Jet Li a reusit sa cucereasca publicul din intreaga lume si sa transpuna, prin intermediul filmelor sale, valorile culturii chinezesti si ale artelor martiale. Este cu siguranta un simbol al maiestriei si talentului in domeniul sau, un nume care va ramane in istoria cinematografiei pentru multi ani de acum inainte.