Bryan Cranston: Cariera și interpretările remarcabile ale actorului

Bryan Cranston: Cariera si interpretarile remarcabile ale actorului

Bryan Cranston este unul dintre cei mai apreciati si talentati actori de la Hollywood, recunoscut mai ales pentru rolul sau iconic ca Walter White in serialul de televiziune „Breaking Bad”. Cu o cariera care se intinde pe mai bine de trei decenii, Cranston a jucat intr-o varietate impresionanta de roluri, atat in productii de televiziune, cat si de film, si a primit numeroase premii si nominalizari pentru munca sa dedicata in domeniu.

Familie

Nascut pe 7 martie 1956 in Canoga Park, California, Bryan Cranston a crescut intr-un mediu artistic, avandu-i ca parinti pe actorul Joe Cranston si pe Peggy Sell. A urmat studii de actorie la Colegiul Los Angeles Valley si in cele din urma s-a mutat in New York pentru a-si urma cariera in actorie.

Bryan Cranston s-a casatorit cu prima sa sotie, Mickey Middleton, in 1977, insa cei doi au divortat in 1982. In 1989, s-a recasatorit cu actrita Robin Dearden, cu care are o fiica, Taylor Dearden Cranston, care este si ea actrita.

Cariera in televiziune

Cariera lui Bryan Cranston in televiziune a inceput in anii ’80, cu roluri in diverse seriale si emisiuni TV, precum „Loving” si „One Life to Live”. Cu toate acestea, primul sau rol care i-a adus o anumita notorietate a fost cel al lui Tim Whatley in sitcomul „Seinfeld” din anii ’90.

In 2000, Bryan Cranston a obtinut un statut de vedeta in televiziune, odata cu rolul sau in serialul de comedie „Malcolm in the Middle”, unde l-a interpretat pe Hal, tatal neconventional al familiei centrale.

Totusi, cel mai iconic rol al sau a venit in 2008, cand a inceput sa o interpreteze pe Walter White, un profesor de chimie care devine producator si distribuitor de metamfetamina, in serialul Breaking Bad. Serialul a avut un succes urias la nivel international, iar Cranston a castigat patru premii Primetime Emmy pentru cel mai bun actor intr-un rol principal.

Cariera in film

In paralel cu cariera sa in televiziune, Bryan Cranston a aparut in multe filme de succes, printre care:

 • Saving Private Ryan (1998)
 • Little Miss Sunshine (2006)
 • Drive (2011)
 • Argo (2012)
 • Godzilla (2014)
 • Trumbo (2015)

Pentru rolul din „Trumbo”, in care a interpretat un scenarist de la Hollywood de succes care este chemat sa compuna lista neagra a comunismului, Bryan Cranston a primit prima sa nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.

Avere si recompense

Potrivit diverselor estimari, averea lui Bryan Cranston se ridica la aproximativ 40 de milioane de dolari. Pe langa cele patru premii Primetime Emmy pe care le-a castigat pentru „Breaking Bad”, Cranston a primit numeroase alte premii si nominalizari in intreaga sa cariera, printre care:

 • Golden Globe pentru cel mai bun actor intr-o drama TV (pentru Breaking Bad)
 • Tony Award pentru cel mai bun actor intr-o piesa de teatru (pentru All the Way)
 • Nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun actor (pentru Trumbo)

Viata personala

Bryan Cranston a stat in topul celor mai buni actori ai generatiei sale si, in ciuda succesului sau, in special in urma rolului sau in „Breaking Bad”, a reusit sa pastreze o imagine publica discreta si o viata personala ferita de scandaluri.

Implicat in probleme de mediu si filantropie, Cranston a fost activ in sprijinirea organizatiilor de caritate si a evenimentelor, cum ar fi Comedy for a Cure, de-a lungul anilor. De asemenea, a participat la secvente narative pentru filme si documentare, demonstrand pasiunea sa pentru pastrarea naturii si a oceanelor.

Curiozitati

 • Inainte de a se lansa in cariera de actorie, Bryan Cranston a lucrat ca pregatitor intr-un restaurant fast-food si chiar a lucrat in domeniul imobiliar temporar.
 • Este si autor, cu o autobiografie publicata in 2016, intitulata „A Life in Parts”.
 • Are o afinitate pentru sporturi motorizate si chiar a concurat in evenimentul Toyota Pro/Celebrity Race in Long Beach, California.

Bryan Cranston este un actor remarcabil si versatil, care a captivat publicul si criticii cu roluri memorabile in productiile de televiziune si film. Cu un palmares impresionant de premii si performante care recunosc munca sa in domeniu, este clar ca Cranston va ramane in topul celor mai cunoscuti si respectati actori de la Hollywood pentru mult timp de acum inainte.