Penn Badgley: Cariera și rolurile distincte ale actorului

Penn Badgley: Biografie, avere, relatii, premii si viata personala**

Nascut pe 1 noiembrie 1986, Penn Badgley este un actor si muzician american cunoscut mai ales pentru rolurile sale in serialele tineresti de succes. A crescut in Richmond, Virginia si Washington D.C., de-a lungul copilariei fiind implicat in numeroase piese de teatru si spectacole muzicale. Studiind actoria cu profesionisti consacrati, Badgley a atras atentia agentilor de la Hollywood, avandu-si astfel sansa de a se lansa in cariera de actor profesionist.

Penn Badgley a urmat cursuri de interpretare la Seattle Children’s Theatre, Woolly Mammoth Theatre Company si Washington International School’s British American Drama Academy. Dupa absolvirea liceului, s-a mutat in New York City pentru a-si urma visul in lumea cinematografiei.

Avere si succes financiar 

Evaluata la aproximativ $8 milioane, averea lui Penn Badgley provine in principal din succesul serialelor si filmelor in care a jucat. Pe langa asta, actorul si-a imbogatit portofoliul si cu alte proiecte, precum lansarea trupei sale de indie rock – MOTHXR.

Relatii si viata personala 

In ceea ce priveste viata amoroasa, Badgley a avut o relatie de 3 ani cu co-star-ul din „Gossip Girl” – Blake Lively, intre 2007 si 2010. In 2014, s-a logodit cu muzicianul Domino Kirke, iar cei doi s-au casatorit in 2017. In septembrie 2020, au devenit parintii unui baietel.

Premii si recunoastere in industrie

De-a lungul carierei sale, Penn Badgley a fost nominalizat la numeroase premii si a castigat unele dintre ele, precum:

  • Teen Choice Award pentru Choice TV Breakout Star Male (2008)
  • Oxford International Film Festival Award pentru Best Acting Ensemble (2009)
  • Manchester Film Festival Award pentru Best Actor (2016)

Cariera si rolurile marcante ale actorului 

Primele aparitii pe micul si marele ecran 

Cariera lui Penn Badgley a inceput cu roluri mici in diverse seriale TV, posibil cele mai notabile fiind cele din:

  1. „Will & Grace” (2000)
  2. „The Brothers Garcia” (2000)
  3. „The Young and the Restless” (2000-2001)

Pe langa aceste aparitii, Badgley a jucat si in cateva filme – „The Fluffer” (2001), „Debating Robert Lee” (2004) si „John Tucker Must Die” (2006).

Proiecte marcante 

Rolul care l-a catapultat pe Penn Badgley in fata publicului a fost cel al lui Dan „Lonely Boy” Humphrey in serialul „Gossip Girl” (2007-2012). Personajul sau avea un succes deosebit in randul fanilor si criticii considerau ca Badgley a interpretat personajul intr-un mod memorabil.

Dupa incheierea serialului „Gossip Girl”, Badgley a continuat sa joace in filme si seriale, dar fara un succes semnificativ. Cu toate acestea, in 2018, a revenit in centrul atentiei cu rolul principal – Joe Goldberg – in serialul „You”, adaptat dupa romanul cu acelasi titlu.

In centrul povestii se afla Joe Goldberg, un librar cu un trecut impovarator, care devine obsedat de o tanara autoare si o urmareste indeaproape. Seria a fost bine primita de critici si fanii sai.

Roluri secundare si filme independente 

In paralel cu proiectele sale de televiziune, Penn Badgley a jucat in alte filme si a aparut in proiecte independente precum:

  1. „Easy A” (2010): o comedie alaturi de Emma Stone
  2. „Margin Call” (2011): un film financiar-thriller cu Kevin Spacey si Jeremy Irons in distributie
  3. „Greetings from Tim Buckley” (2012): Badgley joaca rolul cantaretului deopotriva apreciat si controversat, Jeff Buckley

Familia si interesele artistice ale actorului 

Familie
Penn Badgley este fiul lui Chris si Duff, doi jurnalisti care au contribuit, fara indoiala, la formarea talentului actoricesc al lui Penn inca de la o varsta frageda. Are si un frate mai mic, alaturi de care a crescut intr-un mediu creativ.

Muzica si trupa MOTHXR
Pe langa pasiunea sa pentru actorie, Badgley este si un muzician talentat. A lancat de curand trupa de indie rock- MOTHXR. Prin aceasta trupa, Penn Badgley a reusit sa-si dezvolte si sa-si exprime creativitatea si interesul pentru muzica.

In acest articol, am abordat aspecte ale biografiei si carierei actorului Penn Badgley, precum rolurile sale de succes de la primele aparitii pe micul ecran pana la productii marcante precum „Gossip Girl” si „You”, viata sa personala, familia si interesul pentru muzica.