Magda Catone: Profilul actriței și contribuția sa în teatru și film

Magda Catone: Biografie si evolutie extra link

Magda Catone, pe numele sau complet Magdalena Catone-Ghenea, este o cunoscuta actrita romana, nascuta la data de 3 iunie 1962 in Bucuresti. A absolvit Colegiul National de Arta “Dinu Lipatti” si Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, fiind indrumata de regizorul si profesorul Sanda Manu.

Cariera in teatru

Inca din perioada studentiei, Magda si-a demonstrat talentul actoricesc si pasiunea pentru teatrul de revista, dar si pentru teatrul dramatic, performand in spectacole adaptate de clasicii romani si internationali.

Dupa finalizarea studiilor, ea a inceput sa colaboreze cu mai multe teatre importante din Romania, precum:

 1. Teatrul Odeon
 2. Teatrul Mic
 3. Teatrul Constantin Tanase – „Savoy”
 4. Teatrul Nottara
 5. Teatrul Metropolis
 6. Teatrul Ghita Ciobanu

Ea si-a desfasurat cariera pe parcursul a peste trei decenii si a colaborat cu nume mari ale teatrului romanesc, precum Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Gheorghe Dinica, Draga Olteanu Matei sau Horatiu Malaele.

Repertoriul teatral

Printre rolurile cele mai cunoscute si apreciate ale Magdei Catone se numara:

 • D-na Farfuridi in O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale
 • Magda in Funia de Claude Magnier
 • Doamna Ruxanda in Nu sunt Turnul Eiffel de Ecaterina Oproiu
 • D-na Melinte in Cui i-e frica de Virginia Woolf? de Edward Albee
 • Veta in O noapte furtunoasa de Ion Luca Caragiale

Cariera in film si televiziune

Pe langa teatru, Magda Catone a avut o cariera plina si in cinematografie si televiziune, fiind implicata in numeroase proiecte de succes.

Filme importante

Magda Catone a debutat in cinematografie in anul 1988 cu filmul „Marimarea” regizat de Mircea Daneliuc. Dupa aceasta aparitie, actrita a fost cautata de catre numerosi regizori romani si internationali pentru a-si imprumuta talentul personajelor interpretate. Printre cele mai cunoscute productii cinematografice in care a jucat se numara:

 • Sarmale cu Mamaliga (1990) – jucand in rolul sotiei lui Vasile Potop
 • Tabara din Razoare (1998) – cu o nominalizare la Premiile Gopo
 • Triunghiular (2008) – un scurtmetraj al regizorului Sergiu Negulici

Seriale de televiziune

Magda Catone nu este deloc straina de lumina reflectoarelor si a aparatului de filmat, colaborand cu televiziuni populare pentru productii originale. Ea s-a facut cunoscuta in seriale precum:

 • Pacatele Evei (2005) – interpretand personajul Delia
 • Regina (2008) – in rolul Rodicai
 • Secretul Mariei (2009) – interpretand personajul Elena
 • Iubire si Onoare (2010) – in rolul Adinei
 • Sapte Seri (2016) – un sit-com regizat de Serban Marinescu

Viata personala, familie si avere

Magda Catone este casatorita cu actorul si regizorul Dan Tudor si impreuna au un fiu, Robert. Cuplul este foarte discret in ceea ce priveste viata lor personala, preferand sa isi pastreze intimitatea ferita de ochii curiosilor.

Harnicia si dedicarea ei pentru actorie i-au adus atat faima, cat si o avere consistenta, estimata in jurul a 1 milion de euro. Pe langa casele si apartamentele pe care le detin, sotii Tudor-Catone investesc in alte proiecte imobiliare si afaceri.

Magda Catone a avut o viata plina si frumoasa, traind impreuna cu familia ei in Bucuresti si participand la evenimente de marca din domeniul artistic si cultural.

Distinctii si premii

Actrita si-a castigat popularitatea si respectul criticii de-a lungul anilor, primind mai multe premii si mentiuni importante la nivel national si international, printre care:

 • Premiul UNITER pentru rolul din O noapte furtunoasa(2000) si Quartet(2002)
 • Premiul acordat de Ministerul Culturii ca o recunoastere a contributiei sale in dezvoltarea culturii romane
 • Ordinul Cavaler (2010) – pentru contributia adusa in dezvoltarea teatrului si filmului romanesc

Magda Catone este unul din acele talente unicat care au marcat istoria teatrului si filmului romanesc, fiind o sursa de inspiratie pentru generatiile de actri si artisti din Romania. Inca de la inceputul carierei sale, Magda a fascinat publicul si critica prin rolurile interpretate cu maiestrie in piesele de teatru si filmele in care a fost angajata.

Fara indoiala, Magda Catone va ramane in amintirea noastra drept una dintre cele mai talentate si prolifice actrite din Romania, care si-a pus amprenta asupra istoriei artei teatrale si cinematografice prin talentul si dragostea sa pentru acest ambalaj.