Franco Nero: Cariera și rolurile memorabile ale actorului

Franco Nero: Cariera si rolurile memorabile ale actorului

Unul dintre actorii legendari ai cinematografiei italiene si internationale este Franco Nero. Intr-o cariera indelungata de peste cinci decenii, acest talentat actor ne-a uimit cu un numar impresionant de roluri diverse si puternice. In acest articol, va vom prezenta biografia si cariera lui Franco Nero, si vom discuta despre averea sa, relatiile, premiile pe care le-a castigat, viata sa personala, familia, si filmele in care a jucat.

Franco Nero s-a nascut la 23 noiembrie 1941, la San Prospero, Italia. Numele lui real este Francesco Sparanero. Dupa o copilarie saracita, Franco a urmat studii de actorie in Italia si apoi a plecat sa studieze in Londra si Los Angeles. Primul rol intr-un film l-a primit in 1962, cand a aparut in filmul „Pari e dispari”, iar succesul mult asteptat avea sa vina in 1966, odata cu interpretarea rolului principal in westernul „Django”.

Averea

Franco Nero este un actor de succes si apreciat, avand o avere estimata in prezent la aproximativ $10 milioane de dolari. Averea sa provine in mare parte din activitatea sa ca actor, dar si din productii si regie.

Relatii

Atentia publicului fata de Franco Nero nu s-a limitat la roles sale profesionale, ci anche la relatiile private pe care le-a avut de-a lungul anilor. Cea mai cunoscuta relatie a fost, probabil, cea cu actrita britanica Vanessa Redgrave, pe care a intalnit-o in timp ce filmau impreuna „Camelot” in 1967. Au trait o poveste de dragoste puternica si au avut un fiu impreuna, Carlo Gabriel Nero. Cuplul s-a despartit in 1970, dar s-au reunit dupa mai mult de trei decenii si au fost casatoriti intr-o ceremonie intima in 2006.

Premii si distinctii

Franco Nero a fost nominalizat si a castigat nenumarate premii de-a lungul carierei sale indelungate. Printre acestea se numara:

  1. Premiul Globul de Aur Italia in 1968 pentru rolul din „Django”;
  2. Premiul David di Donatello pentru rolul secundar din filmul „Una giornata particolare” in 1977;
  3. Premiul Festivalului International al Filmului de la Moscova in 1981 pentru interpretarea in „Querelle”;
  4. Premiul Festivalului de Film de la Palm Springs pentru intreaga cariera in 2009.

Cariera

Franco Nero a jucat intr-o gama foarte variata de filme, care variaza de la westernuri, drame si thrillere, pana la comedii si aventuri. Unele dintre cele mai cunoscute si mai apreciate filme in care a aparut sunt:

  • Django (1966) – filmul care l-a facut faimos pe Nero, in care interpreteaza rolul unui pistolar misterios care ajunge intr-un oras in care se lupta intre doua bande.
  • Camelot (1967) – unui musical in care Nero joaca rolul lui Sir Lancelot, iubitorul Reginei Guinevere, vazuta aici in ipostaza lui Vanessa Redgrave.;
  • Il giorno della civetta (1968) – film bazat pe romanul omonim al scriitorului Leonardo Sciascia si avandu-l pe Nero ca protagonist pe carcatura.
  • Una giornata particolare (1977) – un film in care Nero joaca alaturi de Sophia Loren si Marcello Mastroianni, sub regia lui Ettore Scola, intr-un cadru tensionat petrecut in Italia fascista.
  • Die hard 2 (1990) – filmul sequel al francizei Die Hard, in care Nero joaca un personaj negativ, generalul Esperanza.
  • Letters to Juliet (2010) – film romantic contemporan in care Nero joaca rolul sotului lui Vanessa Redgrave, intorcandu-se la dragostea lor privata.

Viata personala si familia

In ciuda succesului enorm ca actor, Franco Nero a reusit sa-si pastreze viata personala distincta de cariera sa. Are un fiu, Carlo Gabriel Nero, care este si el actor si scenarist. Nero este implicat in diverse actiuni caritabile si humanitare, inclusiv ajutorarea balenei in pericol de disparitie.

Cariera bogata si diversificata a lui Franco Nero il plaseaza cu usurinta in randul celor mai mari actori ai timpului sau. Cu o biografie si un palmares impresionante, Nero ramane o sursa inepuizabila de inspiratie si admiratie, atat pentru colegii sai, cat si pentru public.