Amza Pellea: Legenda actorului si rolurile sale celebre
Amza Pellea este considerat unul dintre cei mai mari actori romani din toate timpurile, lasand in urma o serie impresionanta de filme si roluri memorabile, pe care le vom prezenta in detaliu in acest articol. De-a lungul carierei sale prolifice, Amza Pellea a dobandit nu doar faima si recunoastere, dar si o avere impresionanta, pe care a folosit-o pentru a-si indeplini visurile si a-si sustine familia.
Nascut pe 7 aprilie 1931, in orasul Bailesti, judetul Dolj, tanarul Amza a avut parte de o copilarie saracita, dar nu s-a lasat descurajat de circumstante si a luptat pentru a-si atinge visul de a deveni actor. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica ‘I.L. Caragiale’ din Bucuresti, dupa care a inceput sa joace pe scena Teatrului National „Marin Sorescu'”, in Craiova. In 1959, Amza Pellea a fost remarcat de regizorul Liviu Ciulei, care l-a distribuit in filmul „Furtuni de primavara”. Rolul a fost un succes si a marcat inceputul unei cariere exceptionale in cinematografie, care avea sa dureze aproape trei decenii.
Avere
De-a lungul carierei sale, Amza Pellea a acumulat o avere substantiala, in mare parte datorita succesului sau in industria filmului romanesc. Se estimeaza ca averea sa personala a ajuns la un total de peste 5 milioane de dolari. Cu toate acestea, Amza Pellea a fost cunoscut ca un om generos si responsabil, care nu si-a cheltuit averea pe bunuri materiale, ci mai degraba a investit in calitatea vietii familiei sale si in sustinerea talentelor tinere din tara sa natala.
Relatii si viata personala
Amza Pellea s-a casatorit cu Dorina Dragutescu in anul 1960 si impreuna au avut o fiica pe nume Oana. In ciuda divortului lor din 1977, Amza si Dorina au ramas prieteni apropiati si s-au sprijinit reciproc in toate aspectele vietii. In ceea ce priveste sanatatea sa, Amza Pellea a suferit de diabet si s-a stins din viata pe data de 12 decembrie 1983, la varsta de 52 de ani, in urma unui atac de cord.
Premii si recunoastere
- Premiul ACIN pentru interpretare masculina, 1965, pentru rolul Nea Marin
- Premiul UCIN pentru cel mai bun actor, 1970, pentru rolul Mihai Viteazul
- Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, 1971, pentru contributia sa la cinematografia romaneasca
- Titlul de cetatean de onoare post-mortem al orasului Bailesti, 2009
Cariera in film
Amza Pellea a jucat in peste 60 de filme, interpretand o gama variata de roluri si personaje complexe, de la capetenii de triburi si soldati la patrioti, satiristi si eroi nationali. A colaborat cu marii regizori ai epocii, precum Lucian Pintilie, Sergiu Nicolaescu si Mircea Dragan. Mai jos vom enumera cateva dintre cele mai importante lucrari ale lui Amza Pellea:
- „Furtuni de primavara” (1959) – primul sau film, in regia lui Liviu Ciulei
- „Nea Marin miliardar” (1979) – rolul comediant Nea Marin, in regia lui Sergiu Nicolaescu
- „Mihai Viteazul” (1970) – rolul titular de voievod roman, in regia lui Sergiu Nicolaescu
- „Horea” (1984) – rolul eroului national Horea, in regia lui Mircea Muresan
- „De ce trag clopotele, Mitica?” (1981) – un film satiric in regia lui Lucian Pintilie, in care Amza Pellea interpreteaza rolul dublu al lui Mitica si al celorlalte personaje
Familie
Amza Pellea a avut parte de o viata familiala fericita si a cautat sa-i ofere fiicei sale, Oana, o educatie temeinica si o viata plina de experiente variate. Desi impreuna cu Dorina Dragutescu s-au despartit in 1977, cei doi au mentinut o relatie de prietenie puternica, care a durat pana la moartea actorului in 1983. Fiica lor, Oana Pellea, este o actrita respectata si talentata in propria-i dreptate, mostenind abilitatile si dedicarea artistice ale tatalui sau.
Amza Pellea – o legenda vie a cinematografiei romanesti
Amza Pellea a fost un actor carismatic si versatil, care a influentat profund cinematografia romaneasca si a lasat in urma o serie de roluri memorabile, care si astazi sunt apreciate si iubite de public. Cu o cariera impresionanta si cu un spirit de luptator si pasionat, Amza Pellea reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai mari valori culturale ale Romaniei.